StoryEditorOCM
Glazba'Bagatin' ne svira za munitu

Šibenčani Toni Lučev, Vojo Marković i Nino Nimac uspješno plove glazbenim vodama

Piše Ivo Mikuličin
23. rujna 2017. - 18:28


Bagatin je u srednjovjekovnom Šibeniku bio sitni novac, no šibenski trio "Bagatin" ne svira za sitniš ili munitu. Riječ je o već etabliranoj grupi koja preferira urbanu glazbu. Daleko od jeftinih gaža i pjesmuljaka.

- Uvjeren sam da smo našli idealan smjer u glazbi, poštujući Arsena, Olivera i Massima od domaćih izvođača, te guštajući u izvedbi pjesama starih američkih šarmera poput Deana Martina ili Franka Sinatre. Ne bježimo ni od pjesama s okusom mora. Privlačnim dalmatinskim melodijama nastojimo odjenuti novo glazbeno ruho. U ritmičkom i harmonijskom smislu – slažu se Toni Lučev, Vojo Marković i Nino Nimac, tri prokušana glazbenika.

Prije osnivanja "Bagatina", koji u aktualnom sastavu traje više od deset godina, sva trojica imala su dosta različite glazbene putove. Gitarista i odličnog pjevača Nina Nimca pamtimo iz grupa "Tex Mex“, "Secret life“, "Zodiac“ i TNT s naglašenim rokerskim prizvukom.

- Konačno sam se smirio u "Bagatinu". Dapače, s Tonijem i Vojom sto posto guštam. "Klasične“ svadbe i manje gaže prepustili smo mlađima - kaže Nino Nimac, koji je, vrijedi napomenuti, i stalni član festivalskog orkestra "Dalmatinske šansone“.
Klapsko pjevanje lansiralo je Voju Markovića, solista i bas-gitarista "Bagatina". Makar je njegova glazbena okupacija bio posve drugačiji repertoar, što je potvrdio u grupama "Strings“ i "Dok“, Vojo je rado prihvatio poziv svojih prijatelja Aljoše Vukovića i Filiana Vuletića da se okuša u nekad respektabilnoj šibenskoj klapi "Fortica".

- Ne mogu reći da nisam uživao u klapskoj pismi. Posebice u smjelim izletima kakva je bila suvremena obrada Arsenove "Čuvaj je, majko“. No, znao sam da ću se kad-tad vratiti svom osnovnom glazbenom guštu - glazbi koja ima bjelosvjetsku patinu - otkriva Vojo.

Gitarist Toni Lučev već na prvi pogled djeluje kao glasnogovornik "Bagatina", no ovaj put je očito prepustio mikrofon drugima. A njegov je glazbeni put i više nego zanimljiv. Pogotovu podatak da je jedan od osnivača klape "Maslina" te da je kratko vrijeme snimao i nastupao s legendarnom klapom "Šibenik".

- Nije lako vrijeme u kojemu živimo za glazbenike željne uspjeha i, što kriti, zarade. No, mi smo našli pravi put da spojimo jedno i drugo. Da guštamo u glazbi i pristojno zaradimo. Slično bih preporučio i drugim šibenskim bendovima i klapama. Moraju pronaći svoj identitet da izađu iz očigledne krize - završio je Lučev, koji je i nadareni slikar.
 


Trio s četiri člana!?
Iskusni šibenski glazbenici najčešće se predstavljaju kao trio 'Bagatin', makar oduvijek imaju četiri člana!?
- Nema ozbiljnog nastupa bez našeg bubnjara Mirka Pulića, no on u pravilu bježi od publiciteta, pa i u ovom razgovoru za Šibenski list – otkrio nam je Lučev.

25. travanj 2024 17:31