StoryEditorOCM
GlazbaIvana Kovač

Mislila sam da ću se išempjati kad rodim, no sve funkcionira odlično! A kakav je dida Mišo? On je unuku već upisao u glazbenu školu!

11. rujna 2017. - 11:08

Kao da se Ivana Kovač izgledom i emotivnim tragovima smjestila između dvije svoje pjesme, "Šibenska grandeca" i "Dalmacijo, srce oca moga", otpjevane s klapama "Neverin" i "Bunari". Lijepim crtama lica, kojima neodoljivo podsjeća na majku, plavokosu Splićanku Anitu Baturina, nekadašnju miss teen Jugoslavije, dodala je tamniju put i crnu kosu, koja je nekad krasila oca joj Mišu, tipičnog šibenskog muškardina. Legendu hrvatske lake glazbe, koji je neskrivenu ljubav prema rodnom Šibeniku u pravilu širio na cijelu Dalmaciju. Kao šibenski Funcut se jednako radovao pobjedama splitskog Hajduka.

Mišino dalmatinsko srce Ivana je nedavno dodatno oplemenila rođenjem unučice Elene. Nije nimalo lako bilo dogovoriti termin razgovora s Ivanom, s obzirom na njezine još friške majčinske zadatke. Kada je napokon uspjela rezervirati "pet minuta" za nas, morali smo biti točni i ekspresni. A ćakula je počela neuobičajeno. Ivaninim pitanjem.
- Kakvo je vrime doli!? U Zagrebu je užasno hladno. Ljubomorna sam na vas! Cijelo ljeto nisam vidjela Dalmaciju. To mi se dogodilo prvi put u životu – požalila se Ivana Kovač, s kojom je uvijek gušt pričati, jer, kao ni u oca Miše, u njezinom tijeku misli nema kočnica.

Ivana se ovoga ljeta s razlogom morala žrtvovati. Kad su svi krenuli na more, zagrebačka je Šibenka bila u "debeloj" fazi trudnoće. A onda je u "srcu" ljeta, 6. kolovoza na svijet donijela Elenu.
- Brzo je, ali iznenađujuće dobro prošlo tih mjesec dana. Mislila sam da ću se išempjati kad rodim, no sve funkcionira odlično. Barem zasad - ponosna je Ivana.

Ona i njezin dečko Elvir Hasanhodžić u vezi su već gotovo dvanaest godina, a sada im je, sportskim rječnikom rečeno, napokon stiglo i pojačanje.
- Elenino rođenje je dodatno učvrstilo naš odnos. Zbližilo nas je. Ne možeš ostati ravnodušan na takvu promjenu u životu. Elvira moram pohvaliti, jer se odlično snašao u ulozi oca. U početku nisam mogla doći do djeteta od njega! - govori Ivana o svom dečku, koji je radiolog u jednoj zagrebačkoj poliklinici.

Elena nije samo pod budnim okom svojih roditelja, već i djeda Miše. Ako nije uz nju, onda preko telefonske linije prati svaki njezin dah.
- Mišo zove gotovo svaki dan. Uvijek mu je prvo pitanje "kako je mala?". Onda mu ja svako toliko odgovorim da sam dobro, iako znam da misli na unuku! Drugo mu je omiljeno pitanje "je li narasla?". Jednom sam mu rekla da ona ne može narasti u tako kratkom vremenu koliko bi on htio. Elena mu je sad novi fokus. Stalno mi govori kako je ona dragulj, da je moram paziti… On je već odredio da će Elena završiti puste studije, glazbenu školu… - otkrila nam je Ivana kako se Mišo snalazi kao djed.

Priznaje, međutim, da se nije miješao oko odabira imena svoje unuke.
- Mi smo ga samo pitali sviđa li mu se ime. Uostalom, isto bi mu bilo i da mu se ne sviđa! - smije se Mišina mala, kako je često znaju zvati.

Lijepa je pjevačica prije trudnoće znala šetati i do osam kilometara, a sada njezin radijus kretanja stane u stotinjak metara.
- Izlazak iz stana do obližnjeg parka mi je plafon! Apsolutno sve je podređeno Eleni. Pa neću valjda ostaviti nju kod kuće i ići bančiti!? Znam, to su počeci, poslije će biti malo lakše. No, i to ima svoj rok trajanja! Valjda ću se za kojih mjesec dana uspjeti našminkati, navući cipele… Mada mi se u tom smislu nije dogodila velika promjena. Volim biti bez šminke, u tenisicama. Ja sam "casual" tip - veli friška mama, koja je 1. rujna napunila četrdeset godina, ali je, kaže, na svoj rođendan potpuno zaboravila.

Kad smo dogovarali razgovor, Ivana je u startu odbila fotografiranje, kazavši kako će "pristati na to tek kad joj splasnu podočnjaci". Rijetki su trenuci kad šarmantna pjevačica "uhvati" pravi san.
- Za mene je ludilo kad odspavam pet sati u jednom danu! Problem je što sam cijeli život bila spavalica. Dok sam bila mlađa, majka je morala provjeravati je li dišem koliko sam dugo spavala! Od svih stvari u trudnoći i nakon nje nespavanje mi je možda najteže palo. A podočnjaci su toliki da prvo vidite njih, a onda mene! - našalila se na svoj račun Ivana.

Novopečena mama uskoro bi mogla malo bolje spavati, jer će ona i njezina Elena put Dalmacije. U Vodice, gdje živi Elvirova majka.
Poslije povratka iz Dalmacije Ivanu očekuje i povratak nastupima. S pozornice je sišla prije šest mjeseci, a na nju bi se ponovno trebala popeti u studenome, u slovenskom Ptuju. Vrlo brzo se vraća i u studio, ali i svome provjerenom kantautoru Draženu Zečiću.
- Obožavam raditi sa Zekom! On je prije svega čovjek. Danas je teško naći takve glazbenike i zato ga iznimno poštujem. No, neću raditi samo s njim. U Hrvatskoj ima još nekoliko odličnih autora koji su po mom guštu. Znate, meni ne leže pomodne stvari, za kakvima ide dio izvođača, pa i autora. Nije lako zadovoljiti moj ukus, ali ću vam otkriti da trenutačno u škafetinu imamo jednu lijepu pjesmu. Zove se "Biser s juga". Nadam se da ćete je ubrzo i čuti - najavila je Ivana Kovač.

Ova iskonska Dalmatinka ne dvoji oko toga hoće li moći obnašati ulogu majke i pjevačice u isto vrijeme.
- U mom rječniku ne postoji riječ ne mogu! A bilo bi neozbiljno da se ne brinem o svojoj egzistenciji. Dobro je što su mi gaže obično vikendom, jer tada Elvir ne radi, pa će Elenu imati tko čuvati. A vjerujem da će i Mišo koji put uskočiti. No, morat ću dobro paziti da je ne razmazi! - poručila je za kraj Ivana Kovač.


Bože me sačuvaj koliko sam voća mogla pojesti! No, kao da me netko prerezao škarama kad sam rodila. Posve sam izgubila apetit, otkrila nam je Ivana Kovač.


Izlazak iz stana do obližnjeg parka mi je plafon! Apsolutno sve je podređeno Eleni. Volim biti bez šminke, u tenisicama...


Obožavam raditi sa Zekom! On je, prije svega, čovjek. Danas je teško naći takve glazbenike i zato ga iznimno poštujem


Elvira moram pohvaliti, jer se odlično snašao u ulozi oca. U početku nisam mogla doći do djeteta od njega, govori Ivana o svom dečku, koji je radiolog u jednoj zagrebačkoj poliklinici


S pozornice je sišla prije šest mjeseci, a na nju bi se ponovno trebala popeti u studenome, u slovenskom Ptuju

15. travanj 2024 15:59