StoryEditorOCM
GlazbaSTARA EKIPA S BALDEKINA

Opet zasvirali nakon 35 godina: Rock band No.1 okupio se nakon drugo vremena u pomalo izmijenjenom sastavu i nastupio pred svojim Šibenčanima

20. kolovoza 2017. - 20:37

Sve je krenulo iz jedne šibenske ulice prije 39 godina. Zapravo, iz jedne zgrade. Davor Pažanin, Željko Bujas, Damir Alfier, Darko Aras, Milovan Pešić i Ivica Grgas bili su kvartovska škvadra. Tu i tamo voljeli su zapjevati i zasvirati. Bilo je to za njih srednjoškolsko doba, krajem sedamdesetih godina, kad je šibenska glazbena scena disala punim plućima. Željko, Davor i ostali bili su veliki zaljubljenici u rock. No, životni su ih putovi odvojili od Šibenika i glazbe.

 

A onda smo ih ovoga ljeta ponovno ugledali na pozornici. Istina, u nešto izmijenjenom sastavu. Sijede ih, doduše, polako već muče, ali ne i glazbeni zanos. On je, čini se, ostao isti. Ovo je priča o bendu No.1...
- Svi smo mi živjeli u današnjoj Ulici Stjepana Radića, na Baldekinu. U zgradi, koju Šibenčani zovu Kožara. Dijelili su nas jedino ulazi. Tamo smo se okupili. Kao prijatelji i zaljubljenici u glazbu. Počeli smo lagano svirati po gitarijadama, u Šibenskoj gimnaziji… Svi smo bili srednjoškolci. Svirali smo točno četiri godine. A onda je svatko krenuo svojim putem. Na fakultet – priča nam prvi vokal benda Davor Pažanin, poznatiji kao prvi tenor klape "More".

Davor je jedini od svih članova benda No.1 i nakon njegova rasformiranja ostao u glazbi. Damir se danas bavi građevinom, Darko radi u Alžiru kao menadžer jedne američke kompanije, Željko je poznati šibenski kirurg, Milovan godinama živi i radi na relaciji Zagreb-Nizozemska, a Ivica je trenutačno u Sjedinjenim Američkim Državama. Bez obzira što su davno prestali svirati, svih su ovih godina Bujas, Alfier i ekipa ostali u dobrim, prijateljskim odnosima. Suprotno navadi većine šibenskih, pa i svjetskih glazbenih sastava.

- To je bio i jedan od glavnih razloga zbog kojih smo se prije dvije i nešto godine, nakon tri i pol desetljeća, odlučili ponovno okupiti. Naravno, prvi je preduvjet za nas, kako bi Amerikanci rekli, reunion bio da smo svi živi! U odnosu na originalnu postavu, koja se razišla prije trideset i "kusur" godina, nedostajali su samo bubnjar Milovan Pešić i gitarist Ivica Grgas. Iz opravdanih razloga. Zato smo morali angažirati bubnjara Špiru Eraka kao novoga člana. Kao i davne 1978. godine i sada se sve dogodilo spontano. Okidač je bio poziv Darka Relje-Ritma da nastupimo na gitarijadi u Đardinu. Dio nas zaboravio je kako treba držati instrument u rukama, a kamoli svirati! No, ideja da se ponovno nađemo na pozornici nas je zagolicala. Za nas je to bio povratak u djetinjstvo. Oživljavanje uspomena - otkriva dr. Željko Bujas-Buco, koji u bendu svira ritam gitaru.

 



Zanimljiva je i priča Špire Eraka, pridodanog člana benda No.1. Špiro nije kao u pjesmi Daleke obale bio inspektor u općini, već se nakon povratka iz Australije, gdje je živio nekoliko godina, bavi postavljanjem parketa. Iz zemlje, koju kolokvijalno zovemo "Down under", Erak je ponio i nove bubnjeve. No, tu ne bi ništa bilo čudno da ih nije raspakirao tek ovoga ljeta, nakon što je stigao prvi poziv za nastup s bendom.
- Špiro je bubnjeve ekskluzivno raspakirao za nas i našu publiku! - našalio se Bujas.

Makar nitko od njih ne živi od glazbe, članovi benda No.1 redovito se okupljaju na probama. Pogotovo, kad je u Šibeniku gitarist Darko Aras.
- Glazba je oduvijek bila naša ljubav. Kao što neki u našim godinama rekreativno idu na balun ili basket, tako se mi viđamo da bismo svirali. Glazba je, zapravo, bila idealan povod da s vremena na vrijeme napravimo roštilj, popijemo bevandu, bacimo na karte, popričamo… I, naravno, zapjevamo! Zato smo se vratili u studio, probama. Zadnjih godinu dana radimo vrlo ozbiljno. Koliko se to može nazvati ozbiljnim! Pjevamo iz gušta, za dušu. Ne vježbamo radi gaža, niti razmišljamo o nekoj komercijalizaciji. No, želimo biti spremni, ostaviti dobar dojam kad nas netko zovne na zabavu. Ne možemo u ovim godinama dopustiti da se sramotimo - kroz smijeh će Pažanin.

No.1 bend dosad nije izbacio ni jednu vlastitu stvar, no ne odbacuju mogućnost da se to dogodi u skoroj budućnosti...
- Naš repertoar čine isključivo obrade. Najbolje ga je opisati kao rock-vremeplov. U njemu su zastupljeni svi eminentni svjetski i hrvatski glazbenici, odnosno njihove najpopularnije pjesme. Tu su i Eric Clapton, i timeovci. Ima i starih, ali i modernih stvari … Dugo je bilo razdoblje u kojemu nismo zajedno svirali. Još se, sportskim rječnikom rečeno, uigravamo. Studio i probe su jedno, a koncerti i pozornica nešto sasvim drugo. Svi smo mi već prošli pedesetu. Nismo više mladići, ali nam glazba daje energiju - poručili su Darko, Damir, Željko, Špiro i Davor ili bend No.1.


Oni su današnji No.1
Davor Pažanin - frontmen
Željko Bujas – ritam gitara
Damir Alfier – bas-gitara
Darko Aras - solo gitara
Špiro Erak - bubnjevi


Gdje su, što rade?
Davor je jedini od svih članova benda No.1 i nakon njegova rasformiranja ostao u glazbi. Damir se danas bavi građevinom, Darko radi u Alžiru kao menadžer jedne američke kompanije, Željko je poznati šibenski kirurg, Milovan godinama živi i radi na relaciji Zagreb-Nizozemska, a Ivica je trenutačno u Sjedinjenim Američkim Državama.

23. travanj 2024 13:15