StoryEditorOCM
GlazbaPočinje SuperUho

Ovogodišnji "line up" imat će i domaćeg predstavnika Tomislava Gracina: Splićanin sam, ali navijam za Primošten

7. kolovoza 2017. - 13:41

Ovogodišnji, četvrti SuperUho festival, koji počinje u ponedjeljak 7. kolovoza, imat će i jedno domaće ime. Kad kažemo "domaće", ne mislimo hrvatsko, nego primoštensko. Riječ je, doduše, o glazbeniku koji živi i djeluje u Splitu. No, prezime Gracin otkriva njegove primoštenske korijene.

– Ovo je moj prvi nastup na SuperUhu. Prvi album "Mono" nije bio posebno promoviran, pa su i pozitivne reakcije na njega malo zakasnjele. No, svidio se organizatorima festivala i drago mi je da sam tu. Raduje me što ću svirati u mojem Primoštenu, odakle vučem korijene. Ja sam Splićanin od glave do pete. Tamo živim, tamo sam odrastao. No, jasno da volim Primošten i navijam za njega – rekao nam je Tomislav Gracin.

Još ga više raduje to što će nastupiti na, kako on kaže, tako isprofiliranom i važnom festivalu kao što je SuperUho.
– Festival je to koji ima jako dobar koncept. Za mene, koji sam cijeli život u glazbi, zanimljiva je edukativna komponenta, tako da ću neke bendove koji nastupaju čuti prvi put u životu. Takvi koncerti obično me ugodno iznenade. Od starijih, kultnih bendova do ovih aktualnih u naponu snage, koji će to tek postati. Posebno se radujem nastupu M. Warda. Sviđa mi se to što on radi. SuperUho nije festival za svakoga i poznato je kakav profil publike dolazi u Primošten. Tu su i neki drugi aspekti festivala, koji SuperUho čine boljim i privlačnijim. Govorim o popratnim sadržajima – ističe splitski glazbenik.

Gracin danas stvara zajedno sa svojim bendom, u kojemu su još bas-gitarist Piero Malkoc i bubnjar Veljko Popović.
– Nove stvari su malo drugačije, više bendovske. Iako, opet posjeduju moju "crtu". U nekoj široj slici to bi bila pop glazba, ali riječ je o vrlo raznovrsnom materijalu, u melodijskom i tekstualnom smislu. Primijetio sam da na festivalima često nastupam već prvi dan, među prvim izvođačima. Tako je bilo i na Indirektu u Umagu i na sinjskom KLFM-u, pa i sada na SuperUhu. Valjda im paše da se na početku festivala stvori intiman ugođaj – govori Gracin.

Primoštenac sa splitskom adresom najčešće nastupa na festivalima. Samostalne gaže su nešto rjeđe.
– Ne nastupam puno. Sam ili s bendom svirao sam u Varaždinu, Rijeci, Zadru… Neke su svirke dio programa internet community radija iz Splita, KLFM-a, kojega sam i sam član – kaže Gracin.

Nastup na SuperUho festivalu bit će ujedno i promocija njegova nova albuma "Dva/ (ovo nije) New York", prvog nakon 2014. godine i albuma "Mono". Novo izdanje sadrži dvije numere u trajanju od sedam, odnosno devet minuta.
– Da, promocija albuma, koji je toliko nov da ga još nitko nije čuo! Uskoro planiramo snimanje albuma. Na koncertima ionako sviramo većinu novih stvari. Izbacili smo i jedan dupli A singl za pjesme "Dva/(ovo nije) New York" – otkrio je Tomislav.


Lineup SuperUho festivala
Buzzcocks, Frank Turner & The Sleeping Souls, Shellac, Billy Bragg, Conor Oberst, Liars, James Lavelle, M. Ward w/ My Buddy Moose, Jessy Lanza, Blanck Mass, The Membranes, Sara Renar, Mašinko, Frankie Cosmos, Trobecove krušne peći, STRAIGHT MICKEY AND THE BOYZ, Svemirko, Gracin

19. travanj 2024 19:35