StoryEditorOCM
GlazbaOd petka do nedjelje

Svi na 15. Vodice Jazz & Blues Festival

19. srpnja 2017. - 12:56

Od petka do nedjelje (21. do 23. srpnja) u Vodicama će se održati 15. Vodice Jazz & Blues Festival koji okuplja eminentne hrvatske i svjetske glazbenike. Prvi festival je održan 2003. godine i od tada je među publikom poznat kao festival vrhunskih interpretacija renomiranih glazbenika u jedinstvenom ambijentu amfiteatra na vodičkoj rivi. Stilski se ovaj festival proteže od klasičnih ritmova swinga i dixielenda sve do suvremenijih žanrova poput fusiona i free jazza.

U trajanju od tri večeri festival je prava poslastica za sve ljubitelje jazz i blues glazbe, a ulaz je slobodan. Organizator festivala je Turistička zajednica grada Vodica. Sve tri večeri program počinje u 21.30, a prvu večer Vodičane i njihove goste zabavljat će Lela Kaplowitz, cijenjena hrvatska jazz vokalistica sa svjetskim glazbenim iskustvom. Nastupala je, tako, u Madison Square Gardenu, Birdlandu i Blue Note-u u New Yorku, na mnogim prestižnim jazz festivalima te s vrhunskim jazz glazbenicima diljem svijeta. Lela je također voditeljica je Udruge ATOM s kojom putuje po cijeloj Hrvatskoj i održava radionice Jazz na kotačima za djecu i mlade te promiče jazz glazbu mladim naraštajima. Podučava tehniku pjevanja i jazz improvizaciju te održava seminare jazz pjevanja po Hrvatskoj i Sloveniji.

Druga, pak, večer proći će u znaku Mate Skračić Adaptive Quarteta, glazbenog sastava koji svoj repertoar gradi na kombinaciji poznatih skladbi sa vlastitim aranžmanima i odmjerenim udjelom improvizacije. Repertoar podrazumijeva široku lepezu jazza, bluesa i bossa nove pa sve do soula, funka i pop–rocka. Skladbe koje izvode obuhvaćaju standarde i evergreene (G. Gershwin, A.C. Jobim, Nat King Cole, Nina Simone, Louis Armstrong), ali i novije skladbe sa korijenima rocka, funka i soula (Beatles, Sting, Diana Krall, Stevie Wonder, Bill Withers, Joe Cocker).

Posljednja festivalska večer rezervirana je za nastup Mr. Dynamite benda koji njeguje glazbenu ostavštinu kralja soula i funka – Jamesa Browna i izvodi sve ključne pjesme iz njegovog bogatog repertoara, u gotovo originalnim aranžmanima.
- Ako u vama ima bar malo „crnačke“ krvi, plesnih mišića i dovoljne količine znoja, obavezno navratite na „Jazz is the teacher, but funk is the preacher“ večer -poručio je organizator, Turistička zajednica Vodica.

19. travanj 2024 16:24