StoryEditorOCM
GlazbaS Atlantika na Jadran

Zvijezda iz Philadelphije a nije Dario Šarić: Allan Slutsky, čovjek kojeg uživa ga slušati i Barack Obama u kolovozu gostuje u Šibeniku

Piše Ivo Mikuličin
13. srpnja 2017. - 21:54

Mali hrvatski Šibenik i velika američka Philadelphia su od ovog ljeta puno bliži ili, kako je (polu)ozbiljno kazao jedan sredovječni Šibenčanin, "već spremni za bratimljenje". Za to je posebno zaslužan šibenski košarkaš Dario Šarić, koji u NBA ligi nosi dres tamošnjih "Sixersa", ali i američki glazbenik Allan Slutsky sa stalnom adresom u spomenutom američkom gradu na obali Atlantika, koji ovo ljeto stiže u Šibenik, na "Dalmatinsku šansonu". U obje situacije "časnica za vezu" bila je američka Trogiranka Tommi Mischell, najpoznatija po duetu s pokojnim Vinkom Cocom u raspjevanoj "Da je meni s tobom kroz pasike". Pjevačica, gotovo opčinjena Šibenikom i njegovom "Šansonom".

 

– Otkad je Šarić stigao u Philadelphiju, osjećam da kao Hrvatica vrijedim barem dvadeset posto više. Pozitivno me šokirao ne samo svojim sjajnim igrama, već i više, kad je Amerikancima otkrio da na postavi svoje jakete ima hrvatsku zastavu i motive šibenske kape! Da ne govorim o tome kad je na američkoj TV postaji zapjevao "Dalmatinac sam" – emotivno nam je ne tako davno pričala Tommi, koja već dva desetljeća živi na istočnoj obali Atlantika, a koja svaki dolazak u Hrvatsku koristi za uporne i znatiželjne šetnje šibenskim kalama i trgovima.

Bitna je, međutim, razlika između Šarića i Slutskog u tome što je Dario u najjaču košarkašku ligu svijeta došao kao rookie, željan slave, dok Amerikanac stiže u Šibenik kao prokušani svjetski poznati glazbenik, gladan ljepote Šibenika i hrvatske obale.
Teško je zapravo bilo izdvojiti najvažnije postaje i etape u glazbenom putu priznatog Amerikanca. Allan Slutsky je, među inim, osvajač prestižne nagrade Grammy za produkciju nosača zvuka "Standing in the Shadows of Motown". Točnije, dobio je nagradu za najbolji kompilacijski album i najbolju tradicionalnu izvedbu s vokalima. Zar ne zvuči sjajno podatak da će Šibenik ugostiti glazbenika, koji je prije osam godina svirao i na inauguraciji američkog predsjednika Baracka Obame!?



Slutsky je, blago rečeno, svestrani umjetnik. Gitarist, mandolinist, aranžer, producent i filmski režiser, pa ne čudi podatak da je nastupao i s legendarnim, ali nažalost pokojnim tenorom Lucianom Pavarottijem. Na velikim pozornicama našao se uz svjetska imena kao što su Chaka Kuhn, Steve Winwood… Participirao je u više od četrdeset američkih mjuzikla, uključujući i one najpoznatije poput "Mama mia", "The Color Purple", "Dream girls", "Chicago", "Grease"… Slutsky se okušao i kao kolumnist u američkim glazbenim časopisima, te kao menadžer svjetski priznatom bandu "Funk Brothers".

Zato je logično pitanje što je tako veliko ime privuklo u mali Šibenik!?

– Objašnjenje je jednostavno. Veliki sam prijatelj s Tommi Miše, koja mi je napunila glavu ljepotama Jadrana i posebice Šibenikom. Dakle, nosi me želja da upoznam vašu predivnu zemlju, stari hrvatski Šibenik, ali i da sa svojim bendom pomognem promociji albuma pod naslovom "Vrime je", koji će Tommi promovirati upravo na jednoj od šibenskih tvrđava. Albuma, u kojemu sam nježnim dalmatinskim notama dodao malo suvremenijeg američkog zvuka u aranžmanima. Vjerujem da će to spajanje američke i hrvatske glazbe prihvatiti i šibenska publika. Više ćemo, uostalom, razgovarati, kad u kolovozu stignem u Šibenik – telefonski nam je objasnio Allan Slutsky.


Koncert je planiran 16. kolovoza na tvrđavi Barone kao dio programa, kojim se obilježava 20. obljetnica "Dalmatinske šansone", a koji nosi naslov "Tjedan šansone". Otvorit će ga ženska klapa "Skradinke", a nastupit će i poznati dubrovački tenor Stijepo Gleđ Markos.
– Posebno mi je zadovoljstvo što je Slutsky pristao sudjelovati i u službenom programu "Dalmatinske šansone". U retrospektivi festivalskih uspješnica i dan poslije u Večeri novih skladbi. U oba programa on će biti gost dirigent, što će, nema sumnje, biti i dodatna atrakcija našeg festivala – otkrio nam je Branko Viljac, jedan od ravnatelja šibenskog festivala lakih nota.

19. travanj 2024 13:38