StoryEditorOCM
GlazbaSVI ŽELE NA "OMIŠ"

Oršulice i Adriaticum potvrdili kvalitetu, Bunari i Jacera spremnost testiraju na završnoj audiciji

Piše Ivo MIKULIČIN
27. travnja 2017. - 16:32

Ako bismo sudili prema onome što se prošle subote događalo u prostorijama „Kola“, onda bismo kazali kako je šibenski dio ovogodišnjih audicija za Festival dalmatinskih klapa u Omišu (s)pao na tri slova. Pred ravnateljima festivala Dušanom Šarcom i Mijom Stanićem zapjevale su vodičke Oršulice, te šibenske muške klape Adriaticum i Cima. No, dojam je varljiv. Još dvije klape, vodički Bunari i šibenska Jacera prijavile su se za 51. "Omiš". No, svoju će spremnost dokazati ove nedjelje, na završnoj audiciji, što se održava u gradu na Cetini.

Festivalski se ravnatelji, logično, klone "zaokruženih" ocjena o klapama prije preslušavanja svih prijavljenih, no, neslužbeno, tri su klape Šibensko-kninske županije ostavile više nego solidan dojam.

– Neću biti lažno skroman, pa prešutjeti komplimente, koje su moje cure zaslužile od festivalskih ravnatelja. Mi smo klapa, koja je bezbolno preživjela pomlađivanje. Na putu smo da postanemo etablirani u punom smislu te riječi – kazivao nam je prof. Ivo Lise, voditelj vodičkih Oršulica.



Pjevačice iz Vodica posegnule su za Furčićevom "Dođi dragi u polju sam sama", ali i za zahtjevnim repertoarom: Magdićevom "U zemlji latinskoj", serenadnom "Spavaš li zlato moje", "Na Neretvi vodi ladnoj"… Zapravo, nema nikakvih dvojbi da će Oršulice i ovog ljeta zazvoniti na omiškoj pjaceti.

Sličan je sud i o mladoj šibenskoj muškoj klapi Adriaticum, u čijem su repertoaru dominirale pjesme trogirskog kraja ("Bila golubice", "Lipe jesu livade", "Oj slaviću"…), ali su posegnuli i za starogradskom "Primi ove ruže“ i pjesmom iz Rogoznice "Oj budiša!"

– Bilo je sve gotovo optimalno. Žao mi je, međutim, što nismo mogli pozitivno odgovoriti želji "Omiša" da nastupimo u novoj, tzv. izvornoj kategoriji sa samo pet pjevača. Znate, mi smo ljeti silno zauzeti turističkim poslovima, pa ne možemo prihvatiti brojne obveze – govorio nam je prvi tenor Adrian Bego – Lučev.

Kvalitetni pomak na audiciji se ćutio i kod šibenske klape Cima, koju također vodi prof. Lise. Cima je ostala vjerna šibenskom repertoaru: "Balada o magarcu", "Jedna mala crna oka", "Sinoć sam se s mladim rukovala"…

– Moji su se momci malo stisli. Kao da ih je malo ugrizla trema. No, prema riječima omiških ravnatelja nisu razočarali. Mi smo ove godine puno bolji, jer smo dobili novog drugog tenora – drži prof. Lise. 

19. travanj 2024 14:38