StoryEditorOCM
GlazbaKlapski transfer

Zadarski "sveti Duje" u šibenskoj narodnoj nošnji - klapa "Maslina" ima novog sjajnog tenora

Piše Ivo MIKULIČIN
18. ožujka 2017. - 11:53

Zadranin Duje Stanišić mijenja kaštelanski "dres" za šibensku narodnu nošnju, s uvjerenjem da mu je šibenska "Maslina" novi, pravi izazov. Pamtimo ga kao atraktivnog sudionika TV showa "Hrvatska traži zvijezdu", te kao prvog tenora zadarske klape "Kožino" i gotovo kultnog kaštelanskog "Cambija".

Pretpostavljam da je na vašu odluku da "Cambi" zamijenite "Maslinom", a Kaštela Šibenikom, bitno utjecao zagrebački Skradinjanin Branko Paić, vlasnik diskografske kuće Scardona…

– Lagao bih kad bih rekao da Branko nije to sve inicirao. Bio je, u jednu ruku, časnik za vezu ili, nogometnim rječnikom rečeno – vezist. I hvala mu na tome. "Maslina" je, ipak, vrlo renomirana, iskusna klapa, i samim tim ispunjava sve moje kriterije. Dolazak u "Maslinu" novi je korak u mojoj karijeri. I veselim se tome – govori Duje.


U 'Kožinu' se zasitio


Najuspješniji iz popularnog TV showa "Hrvatska traži zvijezdu" odlučili su se za zabavnu glazbu. Vi za klapsku…
– Uh, od toga je prošlo već sedam godina. Gotovo sam i zaboravio da sam nastupao tamo. Ja sam se odmah, nakon završetka showa, pridružio klapi "Kožino". Bila je to nemala promjena za mene, jer se pjevao samo a cappella repertoar. S njima sam ostvario brojna priznanja, nagrade. Konačno, osvojili smo Omiški festival, upisali se u povijest, što nije mala stvar. U "Kožinu" smo zdravo radili. No, znate kako je to. Uvijek, nakon određenog vremena, dođe do zasićenja. Teško je uskladiti osam ljudi i obveze koje svatko od njih ima. Današnji je tempo života turbo brz.

Iz "Kožina" ste iznenada prešli u kaštelanski "Cambi", a zapravo ste na određeni način ostali u "Kožinu"…
– Bio je to stvarno veliki napor. Tek sad, kad sam odustao od nastupa na dva kolosijeka, shvaćam da to nije bilo nimalo lagano. Da se bilo teško organizirati. Dva puta tjedno putovao sam u Kaštel Kambelovac i u isto vrijeme održavao probe s "Kožinom". Čudesno je da smo uspjeli izdržati toliko dugo.

Niste jedini koji je u posljednje vrijeme otišao iz "Cambija". Poznato je da ta kaštelanska klapa sve više figurira kao glazbeni proizvod, a da se pjevači mijenjaju kao na traci. Fluktuacije su gotovo konstanta…
– Pomalo je nezahvalno govoriti o svojim bivšim poslodavcima, odnosno bivšoj klapi. Međutim, ne može se preskočiti činjenica da "Cambi" ima problem kad je riječ o međuljudskim odnosima. To je i glavni razlog zašto se stalno mijenjaju postave. Svejedno, hvala im što su mi iskazali povjerenje, što su mi pružili priliku da se pokažem na višem nivou. I, što bi rekao Arsen, sve im sritno bilo u daljnjem radu!


Uigrana ekipa


Nije, čini mi se, puno bolja situacija ni u zadarskom "Kožinu"…
– "Kožino" je trenutačno stalo s radom. Klapa praktički više ne postoji. Bila je to lijepa priča, koja je, nažalost, prerano završila. Gurali smo dok smo mogli. No, u posljednje je vrijeme rok trajanja vrhunskih a cappella klapa od tri do maksimalno sedam godina. Mi smo izdržali samo pet godina. Da vam budem iskren, štufali smo se. Sad ćemo malo predahnuti, odmoriti se. Pa se, tko zna, možda opet sretnemo, sastanemo.

Prvi nastup sa svojim novim kolegama iz "Masline" trebali biste imati 18. ožujka u glavnom gradu Slovenije. Jeste li spremni za Ljubljanu?
– "Maslina" je uigrana ekipa i mislim da ću se lako uklopiti u njihov način rada i pjevanja. Na dosadašnjim probama pisma nam je tekla kao po loju. Nema straha, bit ćemo spremni za nastup u Ljubljani – završio je Duje.


Dalmatince će uvijek krasiti humor
Najpoznatiji zadarski klapaš Erik Pavin posebno vas simpatizira zbog poznate duhovitosti, da ne kažem otkačenosti. Tipične za pravog Dalmatinca.
– Pa mi Dalmatinci ne možemo bez toga! Ne poznajem nikoga tko je iz Dalmacije tko nema nimalo smisla za humor. To nas krasi i uvijek će nas krasiti. Zato sam ponosan što me svrstavaju u kategoriju dobrih zafrkanata.

19. travanj 2024 18:37