StoryEditorOCM
GlazbaSvjetski superstar na Žirju

Maksim Mrvica ovog ljeta svira na svom otoku

12. siječnja 2017. - 20:57

Hoće li zvjezdana prašina svjetskog superstara Maksima Mrvice ovog ljeta punim sjajem obasjati (stari dio) Žirja!? Velika je želja nedavno osnovanog Savjeta za revitalizaciju najudaljenijeg naseljenog otoka šibenskog arhipelaga da upravo ekstravagantni pijanist bude glavna uloga u planiranom glazbenom spektaklu na Teutinom otoku. Priredbi, koja bi još jednom svjedočila da je Mrvica neraskidivo vezan za otok svojih predaka.

– Maksim je bez premišljanja pristao da bude član Savjeta za revitalizaciju otoka, dok se glede koncerta nismo maknuli dalje od načelnog dogovora. Stara je istina da je on kao svjetska zvijezda vezan za čvrste menadžerske ugovore. Navodno, ti ugovori mu ne dopuštaju više od 15 minuta svirke u programima, kakav bi trebao biti naš, žirajski. Nama je i to dovoljno. I bit ćemo uporni. Ne samo zbog Žirja, već i nade da bi Mrvica usred ljeta mogao na otok privući i ostale šibenske bodule, ali i goste. Da zajedno svjedočimo želji o povratku života na šibenske otoke – priča nam Maksim Roman, generator aktivnosti u spomenutom Savjetu, a koji je od Žirjana, čini se, najzagrijaniji za zamisao o ljetnom glazbenom spektaklu.
Nije nestvarna samo slika, u kojoj Mrvica poslije velike kineske turneje ili drugih svjetskih pozornica, svira na "Srcelima“, kako Žirjani zovu središnji trg u starom dijelu sela. Većini Žirjana ne ide u glavu ni kako će se na otok dopremiti veliki klavirski koncert i primjereni razglas, bez čega zapravo nema spektakla.
– Sve ćemo riješiti samo da Maksim i njegovi menadžeri i službeno pristanu na naš prijedlog. Nismo bez nade – optimistički će Roman.

Maksim Mrvica bi u tom slučaju bio najveća zvijezda programa, koji ne bi bitno odudarao od njegovih glasovirskih majstorija. Nema sumnje da bi se eventualni "Varšavski koncert“ Petra Iljiča Čajkovskog u Maksimovoj izvedbi uklapao u drugi dio planiranog programa. Da zapjeva i žirajska nevista, nekad silno nadarena pjevačica ozbiljne glazbe, profesorica Ana GrubićMiškić. Da se čuju popularne arije iz Tijardovićevih opereta "Splitski akvarel“ i "Mala Floramye“.
Na Teutinu otoku takav bi, nedvojbeno, atraktivni koncert bio vrh planiranog "Žirajskog ljeta“. Žirje bi prvi put u svojoj povijesti imalo svoj kalendar ljetnih kulturnih zbivanja.


Dolaze i Histrioni
– Imamo dva velika poticaja za organizaciju "Žirajskog ljeta“. Prije svega, lanjsko iskustvo s pjesničkom večeri ispred crkve svetog Mikule iz 15. stoljeća. Ove godine će nam sve biti lakše, jer je u međuvremenu osnovana i mješovita klapa Žirje, koja, također, može podnijeti dio planiranog programa. Maksim Mrvica je naš, no klonimo se drugih megalomanskih zamisli. Nek bude sve u sferi realnosti. Već smo, primjerice, postigli dogovor o gostovanju glumačke družine "Histrioni“. Oni su bili oduševljeni ne tako davnim nastupom na Žirju.
Jako bismo se radovali koncertima Ive Pattiere i ženske klape Skradinke. Izvođačima s kojima smo, također, postigli načelni dogovor. Vjerujem da ćemo kroz iduće ljeto sastaviti pet kvalitetnih programa – otkrio nam je Ivan Dobra Žirjanin, priznati čakavski pjesnik i predsjednik Mjesnog odbora Žirje.

16. travanj 2024 14:02