Overlay
deplasirani darovi

Od izostanka radosti gora je jedino lažna radost: poveseliš se poklonu, a kad ga otvoriš - ništa. Proučite, stoga, Lenkin antivodič za darivanje!

Foto Shutterstock
20. prosinca 2020. - 19:36

Duh Božića ni jedan lockdown ne može ubiti jer Božić "ne stanuje" u kafiću niti restoranu, nego - u srcu. Ne znači raskošnu trpezu, bitan je mir u duši. No – nemojmo se lagati – nešto bogatija trpeza se podrazumijeva, a i darak bližnjima nije na odmet. Vjerojatno već znate što kome kupiti imajući u vidu afinitete osobe koju darivate, dakako u okvirima budžeta kojim raspolažete.

Ukoliko pak niste sigurni što kupiti, pedlažemo da do rješenja dođete – obrnutim putem iliti metodom eliminacije!

Ukratko, evo što nikako ne biste trebali darovati! Napominjem da je rečeni "anti-vodič" za darove stav nižepotpisane pa ga, razumije se, ne morate usvojiti. Svatko od nas ima pogled na stvari iz "svog kantuna"; evo moga.

Slušalica za tuš

U ovom kontekstu taj upotrebni predmet u osnovi blesava, opisnog naziva simbolizira sve darove strogo utilitarne namjene, posebice ako su lišene vidljivijih dizajnerskih intervencija. Ako je vašoj dragoj osobi kamencem nepopravljivo nagrizena i zaštopana slušalica za tuš, onda joj pomozite da sanira taj kvar to jest zamijeni dio – ali nevezano za Božić. To je u rangu hitne pomoći, ne božićnog dara, sorry.

Novi karburator, baterija za auto i slično

Nadovezujemo se na stavku broj jedan. Automobil je danas važan skoro koliko i zdrave noge, a ako već nemate novca da voljenoj osobi darujete novi automobil, molim vas nemojte ju "počastiti" ni novim karburatorom, alnaserom, diznom ili već nečim što ona uopće neće razumjeti. To su, bez uvrede, darovi iz nevolje a ne oni za najradosniji blagdan. Božić mora u sebi sadržavati kaplju čarolije, a novi akumulator je daleko od toga. Radije onda kupite neki diskretan dizajnerski ukras u autu, mada držim da interijer vozila treba biti što čišći, bez bilo kakvih ukrasa, uključujući i onih koji se njišu s retrovizora. Brrr!

image
Shutterstock

Kuhinjsko posuđe

To su dobrodošli darovi za mladu obitelj (vjenčani darovi), ali – pročitajte naglas, molim - "dobiti tavu za Božić" zvuči skoro kao "dobiti šibu". Uvredljivo maltene. Iznimka može biti jedino izričita želja (narudžba, de facto). Ili pak neka uistinu maštovita, dizajnerska tava/lonac/blender, koju ćete vjerojatno preskupo platiti, a osoba ju možda neće – budimo realni - ni iskoristiti.

Pogrešan parfem

Parfem je siguran izbor – ali samo ako potrefite pravu notu i doličnu količinu mililitara (molim vas, nikad nemojte ženi donijeti tester na dar). Rječju, parfem je sklizak teren, možete osobu oduševiti ili iznervirati jer krivi miris, bez obzira koliko skup bio - postaje bezvrijedna vodica. Iz osobnog iskustva znam za parfeme kojim se kasnije osvježivao wc, odnosno bio je sortiran u "parfem za na selo".

Set enciklopedija ili Klaićev Rječnik stranih riječi

Duboko poštujem knjige, čitam ih i rado primam na dar, odnosno darujem ih onima koji ih također cijene. No, set enciklopedija ili sličan tom gabaritnih knjižurina u 21. stoljeću razveselit će samo one kojima treba "metar knjiga za regal". Takve su knjige okamine prohujalog vremena, vjerojatno ih nitko nikad neće ni otvoriti i tako će trunuti dok ih netko od potomaka jednog lijepog dana – ne baci. Što se pak tiče rječnika, oni su izgubili svoju svrhu onog dana kad se rodio "Google", tako da mogu imati isključivo nekakvu drevnu, kolekcionarsku vrijednost, ne živu. Loš izbor, vjerujte.

Pamučno rublje, steznici, grijači za bubrege

Dakle, pričamo o blagdanu koji je radostan i bajkovit – a može biti i seksi. Velim vam, ako već tipujete na donje rublje (ne, dakle, posteljno rublje), onda apsolutno ničega seksi nema u kupovini steznika za sanaciju razlivenog struka vaše voljene. Isto tako, najobičnije, vulgaris pamučno rublje "koje dobro grije" ispad su koji se može oprostiti jedino ukoliko vam ga je darovala baka ili majka, žena preko sedamdeset godina života otprilike. To je ratna generacija, nije im za zamjeriti. Samo njima možemo progledati kroz prste i ukoliko nam daruju sljedeće (vidi broj sedam).

Hrana i deterdženti

Ljudi, recesija – kriza – što li - jest, ali ne mora baš biti vidljiva za Božić! Zato, molim vas, nemojte darivati bazične namirnice poput brašna, nedajbože cukra ili sojina ulja, to darujte radije Pučkoj kuhinji! Za elegantno blagdansko darivanje itekako je preporučljivo darovati delikatesne artikle, delicije poput finog maslinova ulja, komada pikantnog sira ili salame višeg cjenovnog razreda, panettonea, arancina i sličnog. No, ni za živu glavu nemojte čovjeku donijeti dar koji bi ga mogao poniziti, a u tu grupu spada i deterdžent za strojno pranje rublja. Radije kupite jednu jedinu, ali bolju čokoladu.

Novac

Novac nam svima treba, svi smo dio monetarnog sustava, ma koliko negirali osobnu materijalističku crtu – imamo ju. No, ako ste nemaštoviti po pitanju dara, opcija "daj usuvo, neš falit'" može izgledati dosta vulgarno, te odražavati nedostatak angažmana. Raspitajte se što dotična osoba voli, osluhnite joj puls i želje, a ako baš ne možete dokučiti u što biste investirali kako bi ju razveselili, kupite darovni bon. To je zahvalniji kompromis.

Sistematski pregled

To je okej dar od firme zaposlenicima, no u osobnim odnosima onaj tko prima rečenu zdravstvenu uslugu na dar jamačno će se osjećati kao Jeremija iz "Alan Forda". Ne, radije kupite dnevnu kartu za wellness, romantičnije je od EKG-a i ultrazvuka abdomena.

Popust na neki proizvod ili tretman

Od izostanka radosti gora je jedino lažna radost; ono, poveselite se nečemu, a onda uvidite da bez doplate zapravo niste dobili – ništa. Takvi ziheraški darovi su deplasirani u osobnim odnosima, to ostavite trgovcima za Crni petak, Žuti tjedan, Cyber monday i druge navlakuše.

Cirkularna bocu viskija

Treba li pojašnjenje? Svi smo barem u životu dobili pa "forwardirali" bocu žestice ili vina, ali budite oprezni s tim jer se "beba može vratiti mami". Ako prosljeđujete piće, barem pripazite da ne bude uočljivo, promijenite vrećicu i pregledajte je li etiketa oštećena, te povedite računa da ipak udovoljava ukusu osobe kojoj bocu pića uručujete. Možda ga, na koncu, čak i popije...

18. travanj 2024 07:36