Overlay
Moda i ekologija

Počnite malim koracima: četiri stvari na koje morate paziti kada kupujete odjeću, želite li popraviti svoj odnos prema okolišu

Piše Stil
Foto Shutterstock
11. studenog 2020. - 13:56

Najvažnija stvar na svijetu trenutno su klimatske promjene i u svemu što radimo trebali bismo to imati na umu, pa promišljanje o odjeći ne bi trebala biti nikakva iznimka. Stalno se govori o održivosti u modi, a opet nekako uhvatimo sebe da upadamo u stare loše navike. Naprosto nije lako iz temelja promijeniti svoje ponašanje. Donosimo četiri savjeta kako malim koracima poboljšati svoj odnos prema okolišu kada je u pitanju shopping, moda i odjeća.

1. Saznajte što kupujete

Velika većina loših postupaka dolazi iz neznanja, posebno je to slučaj u vremenima divljeg kapitalizma u kojem će brendovi učiniti sve što mogu da nas zavedu na krivi trag. Modne kuće često koriste riječi koje upućuju na to da se brinu za okoliš i mare za moralniji način proizvodnje što često nije slučaj. Riječ organsko ne znači puno ako je osim materijala svaka druga stepenica u proizvodnji štetna, posebno ako je riječ o brendovima brze mode koji svakog tjedna izbacuju nove kolekcije.

Informirajte se o tome gdje, tko i kako proizvodi odjeću koja se nalazi na policama dućana. Gotovo bez iznimke najbolje je kupovati kod malih dizajnera koji rade limitirani broj komada odjeće k tome u neposrednoj blizini mjesta na kojima se njihov proizvod kupuje.

Kada dizajneri proizvode manju količinu odjeće smanjuju šansu da će se stvoriti viškovi koji se zatim često bacaju. Poznato je da je Burberry spaljivao odjeću koju nisu uspjeli prodati kako joj ne bi snizili cijenu, a u tome nisu jedini. Druga bitna stvar je što se prilikom izrade manjeg broja komada odjeće koriste druge metode proizvodnje koje su ekološki prihvatljivije, a često je ta odjeća i napravljena u Europi gdje su regulacije na višoj razini i na posljetku nije potreban transport koji je jedan od tri najveća zagađivača okoliša.

2. Idite u kupnju pješice

Fizička aktivnost pozitivno utječe na mentalno zdravlje i šetnja će uz shopping kupcu pričinjavati zadovoljstvo koje bi u suprotnom tražio u impulzivnoj kupnji. Ishitrene odluke znače i manje šanse da ćete odjeću nositi dugi niz godina, a planiranje je ključ ekološki osviještene kupovine.

Uz to je važno smanjenje automobilskog prometa koji je jedan od glavnih zagađivača okoliša. Sjetite se samo mirisa garaža shopping centara ili zakrčenog prilaza istome. Pokušajte kupovati u gradu i kroz šetnju, a ako je neophodno da odlazite u velike prodajne centre koristite javni prijevoz.

3. Obucite više slojeva

Zapitajte se morate li stvarno doma bez prestanka imati upaljeno grijanje na najjače. Obučete li još jedan sloj odjeće možete izbjeći tropske temperature u stanu koje se postižu trošenjem velikih količina energije za čiju proizvodnju se neminovno uništava okoliš.

Uz to, ako kupujete slojevitu odjeću nećete morati imati sto komada odjeće prikladnih za svaku promjenu vremena već možete kombinirati stvari koje nosite u različitim godišnjim dobima i tako također manje kupovati.

4. Naprosto kupujte manje

Konačno, što se tiče navika u kupovini, davanje prednosti vrhunskoj odjeći koja dugo traje u odnosu na jeftine trendove zaista jest najrazumnija opcija. Kupovanje manje, ali bolje odjeće, trebalo bi biti nešto o čemu biste trebali razmisliti kada ulažete u svoj ormar. Istina na prvu se može učiniti kao da kupovinom jeftinijih komada štedite, ali kada se trošenje promatra u dugom trajanju uvidjet ćete da nikako nije tako. Uostalom i naš odnos prema skupljim komadima je drugačiji, više na njih pazimo i podsvjesno ih više cijenimo čime i dulje nosimo. Uz to je ta odjeća najčešće i zaista kvalitetnija, dakle dugotrajnija što je opet pozitivno jer se ne proizvodi nepotrebno smeće. 

25. travanj 2024 16:44