Overlay
sve što vam treba

Novi pokret osvaja beauty svijet: ako ste na koži lica primijetili nepravilnosti, crvenilo i prištiće, možda je vrijeme za zaokret prema - skinimalizmu

3. veljače 2021. - 16:22

Jedna od velikih nepravdi u životu svake osobe koja nije rođena s najljepšim tenom, osim same te činjenice, ta je da obasipanje kože pažnjom ne znači nužno da će ona uzvratiti u skladu s očekivanjima. Potvrdit će to mnogi, naročito nakon "lockdowna" - dodatna količina njege, brige, truda zna rezultirati upravo groznim rezultatima.

Isto tako, u najhektičnijim razdobljima života, negdje tamo prije 2020., kad se izlazilo u grupama i kad smo imali vremena tek za navečer skinuti šminku i staviti prvu kremu koja bi nam došla pod ruku, ako i to, koža nam je znala izgledati besprijekorno. Sjajno i njegovano, zategnuto i čisto, zahvaljujući tek jednoj čaši vode koju smo popili u pet sati popodne i mrvici kreme koju samo preumorni navečer utrljali u obraze. Jasno da su u cijeloj priči faktor i godine, prehrana, količina tjelovježbe... Ali ne možemo preskočiti ni važnost skincarea.

Vratimo se na lockdown. Upravo on je krivac (a tko drugi?) za pojavu o kojoj pišu strani beauty portali i o kojoj ponovno razglabaju influenceri. Skinimalism (eng. skin - koža + minimalism - minimalizam) je pokret koji se javio negdje tamo početkom ljeta, nakon što su ljudi primijetili da kućni tretmani, serumi, kreme, pilinzi i sheet maske za lice zajedno daju kožu punu problema, osjetljivu i koja reagira neželjenim crvenilom i prištićima. 

Kako je moguće da sva ta količina njege donosi nered na licu, a trebalo bi biti obrnuto? Itekako jest, tvrde dermatolozi, manje u ovom slučaju definitivno znači više. 

Naročito kada osvijestimo činjenicu da smo u travnju prošle godine vjerojatno po prvi puta isprobali neke kućne tretmane za lice, imali višak vremena koji smo provodili guglajući serume i isprobavajući sve one proizvode koje dotad nismo imali priliku isprobati. Nakon par mjeseci korištenja pogrešno uparenih proizvoda i zatrpavanja kože beskonačnim slojevima ulja, krema, losiona i tonera, nekako je i logično da je došlo do pobune. I to u obliku kožnih reakcija kojima smo se najmanje nadali.

I zato, back to basics. Skinimalism o kojemu pišu beauty eksperti upravo je to, povratak najjednostavnijoj rutini njege kože, prilagođenoj posebno njenome tipu i potrebama. Tri do četiri proizvoda, ni jedan više. Svaka čast korejskim metodama u deset koraka, riječ je ipak o posebno razrađenim tehnikama. Na svoju ruku miješati sve što se nudi na tržištu, e to je već druga stvar... 

Nuspojave pretjerivanja

Koža zagušena proizvodima koji joj ne odgovaraju, ili joj barem ne pašu u datoj kombinaciji ili redoslijedu, reagira najčešće aknama i prištićima, potom ekstremnom suhoćom, crvena je i osjetljiva na dodir. Rješenje je u tom slučaju najčešće pred nosom - srezati korake u rutini njege, što prije. Dodatan plus, bolje je za okoliš, a i za novčanik.

"Nije teško postići sjajan izgled kože, radi se o tome da na nju stavljamo što manje proizvoda. Obraća nam se sve više pacijenata koji pate od problematične kože kao izravnog rezultata korištenja viška proizvoda u lockdownu. Najveći su problem pritom oni s aktivnim sastojcima koji se koriste u pretjeranoj količini i u kombinaciji s nekim drugim proizvodima s aktivnim sastojcima mogu izazvati upale i crvenilo", objašnjava za Rafinery dermatologinja dr. Malvina Cunningham.

Tvrdi i kako za adekvatnu njegu treba uložiti novac u tek četiri proizvoda  Čistač, serum, proizvod s SPF-om te hidratantnu kremu.

1. Čistač

Bez obzira na tip kože, kvalitetna "umivalica" za lice korak je koji se ne preskače, kako u večernjoj, tako i u jutarnjoj rutini njege kože. Ako imate suhi ili osjetljivi tip kože, birajte kremaste, hidratantne čistače, koji je neće dodatno isušiti. Oni s masnom i mješovitom kožom trebali bi birati pjenaste proizvode ili one koji sadrže AHA i BHA kiseline koje ujedno vrše i kemijski piling kože. Normalnom tipu kože, koji nije sklon nikakvim nepravilnostima u uobičajenim vremenskim uvjetima, odgovaraju hidratantni čistači u kremi koji će i tijekom umivanja paziti na barijeru kože i neće je lišiti njenih ulja.

2. Serum

Iako mnogi hvale serume koji sadrže retinol, niacinamid i hijaluronsku kiselinu, sjajna koža najčešće kreće od jednog sastojka - vitamina C. U ovim zimskim mjesecima riječ je o naročito potrebnom dodatku za kožu, koji djeluje kako iznutra, tako i izvana. Serumi s vitaminom C pogoduju svim spomenutim tipovima kože, a pomažu posebno onima koji muku muče s hiperpigmentacijama i nepravilnostima.

Važno je pri odabiru seruma paziti na postotak - iako biste pomislili da je veća količina vitamina C poželjna, takvi proizvodi često znaju biti nestabilni, a kod onih s osjetljivom kožom izazvati neugodno peckanje i oksidirati na zraku. Ako primjećujete da vam je serum promijenio boju i postao smećkast, vrijeme je da ga zamijenite. Serum s vitaminom C možete nanositi na lice kako navečer, tako i ujutro, ali pritom važan postaje sljedeći korak, odnosno proizvod koji se ne preskače ni zimi.

3. SPF

Zaštitni faktor odavno već nije sinonim za ljetno sunčanje. Bez podloge u obliku SPF-a ne morate ni pomisliti izaći van, čak i ako je dan najtmurniji sa 99%-tnom šansom da će vam u lice dolepršati pokoja pahulja ili barem kap kiše. Zaštita je to od UV zraka, sunca, vjetra, zime, a ujedno i njeguje. Dermatolozi su složni kad kažu da je upravo ovo proizvod koji sprječava nastanak bora i tamnih mrlja na licu. I ne, puder koji sadrži zaštitni faktor nije dovoljan.

4. Hidratantna krema

Idealna noćna krema za one u 30-ima i 40-ima ona je koja sadrži retinol. Moćni sastojak vrši nježnu eksfolijaciju noću, sprječava nastanak bora i komedogena. Koristili ga ili ne, važno je lice tijekom dana hidratizirati, a tu je glavni sastojak koji u tome pomaže hijaluronska kiselina. Konzultirajte se s dermatologom oko odabira kreme i ne preskačite ovaj korak, čak ni ako vam se učini da je serum dovoljan. U zimskim mjesecima, dok smo izloženi klima uređajima, suhom, hladnom zraku i vremenskim neprilikama, pravilna hidratacija lica znači i duplo više nego ljeti.

25. travanj 2024 08:07