Overlay
vibracije

Kakva je vaša modna karma? Neobičnom trendu koji uključuje kristale raste popularnost, a koliko god se činio bizarnim, ima dimenziju koju podržavamo

Piše T.S.M.
Foto Astara, Sophie Buhai, Christopher Esber
25. studenog 2021. - 12:17

Svi imamo najdraži komad odjeće u kojem se jednostavno osjećamo odlično, pa makar se radilo o prastaroj, već potpuno ispranoj majici. Neki će reći da nam taj dobar osjećaj daje sjećanje na lijepe trenutke proživljene u toj odjeći, drugi će pak ustvrditi kako je riječ o autosugestiji i uvjerenju da nam nošenje tog komada donosi sreću, a jedno od objašnjenja je da nam komad u kojem sami sebi dobro izgledamo vrlo jednostavno i učinkovito popravlja raspoloženje već samim pogledom u ogledalo. Bilo kako bilo, u zadnje se vrijeme nekako uvriježilo mišljenje da nam određeni predmeti izazivaju pozitivne osjećaje, odnosno, riječima Mary Kondo, "they spark joy". A sada se čini da je to vjerovanje dobilo novu dimenziju.

Prema modnoj tražilici Lyst, "u posljednjih nekoliko mjeseci raste interes za komade odjeće koji uključuju ljekovite i energetske materijale, točnije kristale" dok "prosvijetljeni, svjesni brendovi privlače sve veći broj kupaca, koji vjeruju da je moda ključni aspektsvrhovitog življenja." Fashion Karma je, čini se, trend u usponu - ljudi sada žele da im njihova odjeća daje "pozitivnu energiju i duhovnu udobnost".

Prema Lystu, u posljednjih se godinu dana za čak 44 posto povećalo pretraživanje nakita ukrašenog ružičastim kvarcom, ametistom, opalitom i sličnim šarenim kamenčićima s navodnim iscjeljujućim, uzemljujućim, smirujućim, poticajnim i drugim utjecajima koji, mora se priznati, u ova turbulentna vremena nisu na odmet. 

Sviđa li vam se pomisao na odjeću ukrašenu kristalima i poludragim kamenjem kojima se pripisuju blagotvorne moći, možda biste mogli nabaviti koji komad australskog dizajnera Christophera Esbera, ukrašen tirkizom, turmalinom, kvarcom i drugim kamenčićima koji, kako neki vjeruju, donose osjećaje "uzemljenja i jasnoće" te blokiraju negativne energije. 

Možda će vam se svidjeti i ideja koju promovira dizajnerica Mariah K Lyons, osnivačica brenda Astara koji proizvodi obuću ukrašenu poludragim kamenjem i kristalima, vodeći se idejom da se nošenjem takve obuće ostvaruje povezivanje s energijom Zemlje.

- Za mene je duhovnost svjesnost i razumijevanje međusobne povezanosti između svih stvari u kvantnom svemiru i usklađivanja u harmonijskoj rezonanciji. Kad se sjetimo da je sve povezano, počinjemo pozornije paziti na svoje misli, ponašanja, postupke i želje. A kada je svjesnost tu, možemo početi stvarati nove obrasce ponašanja i djelovanja kako bismo podržali višu viziju. Ova svijest i naknadno djelovanje stvaraju veliku promjenu ne samo u pojedincu, već i u kolektivnoj svijesti i svijetu u cijelosti - mišljenja je Lyons.

Vjerujete li u iscjeljujuću moć kristala ili ne, sasvim je vaša stvar, no nama se sviđa to što pobornici ovog trenda promiču ideju da bi odjeća koju nosimo morala biti proizvedena na odgovoran način koji vodi računa o okolišu i o ljudima koji ju izrađuju, jer to znači dobru karmu za sve nas. Bili oni u pravu po pitanju karme ili ne, mi ih podržavamo po pitanju brige za okoliš i zato držimo fige da ovaj trend "karma mode" što duže ostane - u modi.

Pratite Stil i na Instagramu!

19. travanj 2024 06:16