Overlay
hit sezone

Kako prati vunenu odjeću: nježno pletivo lako se uništi, otkrivamo na što treba obratiti osobitu pažnju, imamo i trikove za najbolji rezultat

Piše Stil
Foto Shutterstock
25. studenog 2020. - 14:43

Vuna je ove godine popularnija no ikad, no s obzirom da je tako ugodna i topla, zapravo je vječni klasik. Stoga bi bilo uputno pravilno je održavati, jer po svemu sudeći, u trendu će biti, kao što spomenusmo - vječno. I eto nas do, po naem mišljenju, jedinog minusa kad je riječ o vuni: nezgodna je za pranje.

S vunom je tako lako pogriješiti pa ćemo ne pripazimo li pomno, od najdražeg džempera za čas dobiti nakazu  razvučenih rukava ili džemperić primjeren uzrastu nižih razreda osnovne škole. U strahu od opisanih posljedica, mnogi vunene odjvne predmete izbegavaju prati pa ih umjesto toga provjetravaju te su dok nose vuneknu odjeću skloniji propustiti autobus nego potrčati za njim pa se uznojiti...

No vunenu odjeću ipak treba prati, samo najprije treba utvrditi kako točno. A to vam može otkriti već pogled na etiketu. Po svoj je prilici da ćete pronaći oznaku koja upućuje na ručno pranje na niskoj temperaturi. U tom ćete slučaju sve mrlje prethodno obraditi ispiranjem hladnom vodom ili otopinom vode i sode bikarbone. Potom predmet koji perete potopite u hladnu vodu u kojoj ste otopili blago sredstvo za pranje, najbolje ono koje je predviđeno baš za pranje vune. Nakon pola sata izvadite iz vode, pažljivo isperite, vrlo nježno ocijedite i ostavite da se suši u vodoravnom položaju.

Ako imate odjevni predmet od vune koji se može prati u perilici, na etiketi će vjerojatno biti napisano pod kojim uvjetima. Međutim, ako ćete učiti iz našeg iskustva i suza isplakanih za upropaštenim džemperima, što god da piše na etiketi, vi odaberite još nježniju mogućnost. I, vjerujte, ručno je obično najnježnije. Posebnim deterdžentima, jer obični često sadrže sredstva za razgradnju bjelančevina, a kako je vuna većinombjelančevina, takav joj tretman nimalo ne prija. Zaboravite i na omekšivač jer može neočekivano djelovati na osjetljiva vlakna, no otkrit ćemo vam mali trik: slobodno koristite malu količinu regeneratora za kosu.

16. travanj 2024 07:15