Overlay
Malo drugačije

Zašto se internet podijelio oko najobičnijeg kuhanja riže? Istražili smo pozadinu kontroverzne metode cijeđenja i došli do zanimljivog zaključka

Piše Stil
Foto Shutterstock
13. rujna 2020. - 13:52

Da bi nešto tako bezopasno kao kuhanje riže  moglo izazvati kontroverze, rasprave i otpužbe na internetu, nismo se nadali. A opet, proteklih se mjeseci, bili vi toga svjesni ili ne, događalo.

U jeku pandemije virusa za koji nemamo cjepiva, otapanja ledenjaka i paklenih vrućina, korisnici društvenih mreža "zakrvili" su se oko načina na koji se riža treba kuhati. Sve je počelo videom uvažene platforme BBC Good Food u kojemu poznata kuharica i voditeljica Hersha Patel rižu nakon kuhanja - procijedi.

Baš kao što biste iscijedili ostatak vode nakon kuhanja tjestenine. Još uvijek potpuno natopljena zrna basmati riže, Patel ne samo da stavi u cjediljku kako bi ih dovela na teksturu poput one kada riža "popije" vodu od kuhanja, već ih i dobro opere hladnom vodom.

Tek su tu počele opaske.

Video je pogledao poznati azijski influencer koji se na Instagramu zove Uncle Roger. Šokiran, zgrožen dapače, Nigel, kako je ime ovom blogeru, tvrdi kako je Patel ovim potezom "ubila rižu". Potpisali su ga njegovi pratitelji, redom Azijati, i tu je došlo do prave rasprave o kulturološkoj (kulturnoj) aproprijaciji.

Pojavila su se čak i videa ljutitih korisnika koji tvrde kako oni rižu kuhaju "na bijeli način", cijedeći ju. Dok je nekima to uvreda na jednom višem nivou, uvreda zajednici, tradiciji, pa čak i rasi, drugi u ovome vide samo još jednu besmislenu polemiku na internetu. Oglasili su se, moramo napomenuti, uslijed ove "drame" i Indijci - Amrita Amesur iz Huffington Posta tvrdi kako bi njoj bilo neprirodno rižu konzumirati kuhajući je ravno iz vrećice, a potom ju jesti bez da ju - opere.

No što je u svemu ovome, ispravno? I postoji li uopće pravilan način kuhanja riže?

Kad smo već ovoliko zaglibili u internetsku dramu, odlučili smo istražiti ima li pranje žitarica smisla. Jer nejasnoća je nekoliko - peru li se one prije ili poslije kuhanja? Što je s kontroverznim cijeđenjem? I ima li smisla prethodno žitaricu namakati u vodi.

Priznajemo, odgovori su dvojaki kad je u pitanju sama metoda kuhanja. Ovise o ukusima - oni koji vole rižu "na suho", ocijedit će ju i potom začiniti po želji, dok će se ljubiteljima rižota u gustim umacima na sami spomen pranja riže smračiti pred očima. No kad je u pitanju namakanje, čini se da je to korak koji ne bismo smjeli preskakati u pripremi omiljene žitarice.

Namakanje ili ispiranje, kaže Shonali Sabherwal, nagrađena nutricionistkinja, odstranjuje fitinsku kiselinu koja se nalazi u žitaricama i grahoricama, a sprječava tijelo da u potpunosti apsorbira nutrijente poput cinka, željeza i kalcija. Oni koji pate od manjka ovih nutrijenata, trebali bi obratiti posebnu pažnju na to.

No dobra vijest je da bijelu rižu, kod nas najčešće konzumiranu, zbog obrađenosti zrna ne treba dugo namakati, već samo isprati u hladnoj vodi prije kuhanja. Inače, ovisno o vrsti riže, ona se namače od 15ak minuta do čak 12 sati.

19. travanj 2024 22:47