Overlay
Blagdansko druženje

Umjesto da adventske ukrase kupite, pokušajte ih napraviti u društvu prijatelja ili obitelji, donosimo nekoliko ideja koje bi vam mogle pomoći

Piše Stil
Foto Shutterstock
29. studenog 2020. - 15:27

Koji je smisao blagdana nego da okuplja obitelj i prijatelje te da si svi međudobno poklanjaju ljubav i pažnju. Nažalost ponekad se čini kao da je to zamijenjeno konzumerizmom i navici da sve što nam treba kupujemo, od poklona do ukrasa. Posebno u ovo vrijeme kada je svaki novi razlog za druženje više nego dobrodošao predlažemo vam da pokušate napraviti svoje božićne dekoracije koje će biti posebnije i ljepše jer će vas podsjećati na zajedničke trenutke. S obzirom na to da se danas pali prva adventska svijeća, mislimo da je prikladno da vam donesemo nekoliko jednostavnih savjeta kako ga izraditi, a mogu se primjeniti i na druge ukrase.

Naravno da će vam biti potrebne neke stvari koje većina nema kod kuće, ali njihova nabavka može biti zabavna. Trake kojima ćete ukrašavati vijenac kupite u 'pozamanteriji' koja u vašem gradu postoji već godinama radije nego li u nekom ogromnom dućanu koji koliko god jelki stavio nikada ne može imati ugođaj malih starih dućana. Ukrasne papire i svakakav pribor za ukrašavanje možete naći u knjižari, a cvijeće i biljke na 'pazaru' ili u cvjećarni. Svijeća sada već ima razno raznih, a mi preporučujemo one koje su čitave u boji, a ne samo prebojane s vanjske strane jer će ljepše izgledati dok gore.

Dobra ideja je ako imate vremena s obitelji napraviti mali izlet u prirodu i tamo ubrati grane i skupiti lišće. Tako će vaš vijenac reflektirati prirodu koja okružuje vaš grad, a ne sliku Božića koju nam nameću reklame. Žirevi, kore divljih kestena, češeri, sve može poslužiti kao ukras.

Još jedna stvar koju ćete prije početka možda htjeti nabaviti su akrilne boje. Možete nakon što zaokružite vijenac samo bazu pobojati u neku dragu boju, a možete napraviti i cijeli vijenac sa svim ukrasima i onda ih sve pobojati istom bojom. Tako ćete dobiti vrlo moderan vijenac koji izgleda kao da je od mramora u slučaju da je bijeli ili sivi, plemenitog metala, ako je zlatni ili srebreni i slično. Da bi zaštitili stol ili pod prekrijte ga novinama i krenite u izradu svoga vijenca. 

Jedna varijanta koju predlažemo je učiniti ga s maslinovim granama koja možete kupiti na tržnici, ali i ubrati s obzirom na to da u Dalmaciji imamo veliki broj divljih maslina. Svakako nemojte brati granje s drva za koje je vidljivo da ih netko obrađuje. Maslina ima tanke grane i relativno je savitljiva pa je dovoljno samo ih zavezati vrpcama u boji koju odaberete, a žica vam neće biti potrebna. Kupite jednu svijeću viška i nju zapalite prvu pa njen vosak nakapajte na vijenac kako bi spojili ostale četiri.

Ako ste baš u velikoj gužvi i vijenac radite u zadnji čas samo kupite svijeće kojih sada ima svugdje i rasporedite ih na nekom neobičnom tanjuru, tacni ili slično. Možete naknadno dodati koji ukras, ali i ova moderna ne klasično božićna varijanta može izgledati vrlo efektno.

Za ostale vijence trebat će vam ili jako lijepilo ili žica, ali proces je ubiti vrlo jednostavan što ćete najbolje shvatiti kada krene izrada. Uostalom malo neurednosti i 'šlampavosti' neće nikome naštetiti, vijenac tako može biti samo simpatičniji. 

20. travanj 2024 03:08