Overlay
neodoljivo

Tiramisu na sasvim novi način: oduševila nas je varijacija na temu kultne slastice kojoj se pripisuje afrodizijačko djelovanje. Svakako isprobajte!

Piše Stil
Foto Shutterstock
2. veljače 2021. - 13:17

Obožavamo tiramisu. Tako je kremast i fin da mu ne možemo odoljeti. Pomalo iznenađuje podatak kako nije riječ o starinskom receptu i da se naziv tiramisu u kuharicama spominje tek od 1970-ih, premda neki tvrde da se takav slatkiš radio još u 17. stoljeću za poznatog sladokusca, vojvodu Cosima III iz Sienne. Drugi, pak, tvrde da je tiramisu izmišljen u talijanskoj pokrajini Veneto i pripisuju mu afrodizijačko djelovanje. Kako i ne bi, kad sadrži jaja, punomasni mascarpone, šećer, kavu i slatku, opojnu marsalu!

Ne bi nam palo napamet išta mijenjati u tom, ako nas pitate, savršenom receptu. Međutim, naišli smo na ideju koja nas je dovoljno zaintrigirala: tiramisu rolat. Okus je isti, prezentacija drugačija, a dojam, nadamo se, još bolji. Postupak je zapravo poprilično jednostavan, svakako isprobajte ovu ideju. Dodatni plus joj je što, za razliku od klasičnog recepta, ne uključuje sirova jaja.

Tiramisu rolat

Sastojci:

130 g brašna

150 g šećera

50 ml mlijeka

3 jaja

1 žličica praška za pecivo

150 grama mascarponea

100 mililitara slatkog vrhnja

50 grama šećera u prahu

2 žlice marsale

malo kakaa

150 mililitara kave (zaslađene prema ukusu)

Priprema:

Napravite biskvit: umutite žumanjke sa šećerom dok smjesa ne postane lagana i pahuljasta. Zatim dodajte mlijeko, pa brašno prosijano s praškom za pecivo te na kraju snijeg od bjelanjaka. Ulijte tijesto u kalup obložen papirom za pečenje pa pecite 6-7 minuta u pećnici zagrijanoj na 220 stupnjeva.

Za kremu istucite vrhnje u šlag sa šećerom u prahu pa mu dodajte mascarpone i marsalu.

Pečeni biskvit zarolajte u čistu krpu kako bi dobio oblik rolata pa pustite da se ohladi. Zatim ga odmotajte, uklonite krpu i poškropite ga kavom. 

Ravnomjerno nanesite kremu, ostavljajući malo za premazivanje pa zarolajte rolat. Premažite ga kremom i pospite kakaom.

25. travanj 2024 23:31