Overlay
čokoladni užitak

Spas za sve koji su zaboravili da je Valentinovo: neodoljivi kolač gotov je za 15 minuta, recept ne može biti jednostavniji, a sastojke sigurno imate

Piše Stil
Foto Shutterstock
14. veljače 2021. - 14:16

Je, dobro ste skužili. Danas je Valentinovo. Kako vam se dogodilo da vam se opet prikralo iz prikrajka, ne ostavivši vam vremena za kupiti poklon, nabaviti cvijeće, ispeći kolač, što god da je vaše uobičajeno valentinovsko zaduženje, pitate se sad. Prestanite se pitati, prestanite očajavati, spasit ćemo vas u zadnji čas.

Imamo recept za jedan od najpopularnijih čokoladnih kolača, sigurni smo da sastojke već imate, što nije zanemarivo, s obzirom da to da je danas ujedno i nedjelja. Toliko ga je lako napraviti da je to upravo smiješno, ne trebate čak niti paliti mikser, što također n ije zanemarivo, planirate li ga napraviti potajno, kao iznenađenje. I gotov je za nekih 15 minuta, a ni to nije zanemarivo u ovakvim okolnostima.

Evo vam recept i sretno. Valentinovo, a i s Valentinovim. 

Čokoladni lava cakes

Sastojci:

170 grama čokolade

2 jaja plus dva žumanjka

115 grama maslaca plus još malo za premazivanje

31 gram brašna plus još malo za posipanje

60 grama šećera

malo soli

Postupak:

Namažite ramekine ili 6 kalupića za muffine maslacem pa pospite brašnom.

Zagrijte pećnicu na 218 stupnjeva Celzija.

Čokoladu grubo nasjeckajte, dodajte joj maslac pa zajedno otopite na parnoj kupelji.

Pomiješajte brašno, šećer i sol. Odvojeno umutite jaja i žumanjke. U posudu s čokoladom ulijte smjesu od jaja pa dodajte brašno. Pomiješajte drvenom žlicom, primijetite li grudice eliminirajte ih pjenjačom. Tijesto ulijte u kalupiće. Pečete li ga u ramekinima, trebat će vam 12-14 minuta, koristite li kalupe za muffine, 8-10 minuta, čak i manje od toga. Bitno je da sredina ostane tekuća.

Ako ste koristili ramekine, preokrenite ih na tanjuriće za poluživanje, po želji dodajte malo sladoleda, zamrznutog šlaga ili tučenog slatkog vrhnja, a poslužit će i umak od karamele ili malo finiji džem, zagrijan i rarijeđen s malo vode. Možete napraviti i preljev od vrućih višanja, za poseban dojam (skuhajte zamrznute višnje s malo vode i šećera).

Ako ste koristili kalupiće za muffine, kolačiće pokušajte izvaditi žlicom, a što se tiče priloga, savjeti ostaju isti.

19. travanj 2024 17:30