Ako ste od onih koji nisu stigli kupiti dar za Valentinovo ili su ga odlučili iz principa ne kupiti pa se sada malo kolebaju, pogled kroz prozor sigurno vas nije oduševio. Sutra je Valentinovo, a vidi vrimena... Za vas imamo dva savjeta: dobro se obucite, stisnite zube i pravac u kupovinu ili pak ostanite doma i napravite kolač koji će bolje od bilo kakvog na brzinu i u zadnji tren kupljenog poklona vašem najdražem biću reći sve ono što treba reći na praznik zaljubljenih.
Nekidan smo vam dali dobru ideju, ne znamo jeste li je primijetili, a evo vam još jedna, s (navodno) afrodizijačkim djelovanjem, no ako želite kolač koji će onoga kome je namijenjen ono baš oboriti s nogu, evo vam recept za bogati čokoladni cheesecake.
Dobar vam tek i sretno Valentinovo.
Raskošni čokoladni cheesecake
Sastojci:
180 grama mrvica čokoladnih keksa
Za kremu:
57 grama maslaca
340 grama čokolade
680 grama punomasnog krem sira
200 grama šećera
50 grama smeđeg šećera
3 žlice kakaa
4 jaja plus 2 žumanjka
170 grama punomasnog slatkog vrhnja
1 žličica ekstrakta vanilije
Za ganache:
230 grama poluslatke čokolade
350 grama slatkog vrhnja
60 grama maslaca
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 165 stupnjeva. Namažite dno i stranice kalupa za torte maslacem, a vanjsku stranu aluminijskom folijom jer će ići u vodenu kupelj.
Pomiješajte mrvice keksa s otopljenim maslacem pa smjesu dobro pritisnite po dnu kalupa. Pecite 10 minuta. Izvadite, ali pećnicu nemojte gasiti.
Rastopite čokoladu na pari. Krem sir izmiješajte mikserom dok ne postane potpuno gladak, pa mu dodajte oba šećera i kakao, jaja, žumanjke i vrhnje. Dobro izmiksajte pa dodajte čokoladu i aromu vanilije. Promiješajte da se sjedini pa ulijte u kalup za torte preko napola pečene kore.
Kalup za tortu stavite u veću posudu za pečenje napunjenu vrućom vodom pa pecite tortu 1 sat i 10 minuta ili dok se kolač ne stisne, ali ostane dovoljno mekan da se ljulja kad protresete kalup (stisnut će se još više kad se potpuno ohladi).
Pažljivo nožem odvojite tortu od kalupa pa ga pustite da se potpuno ohladi, najmanje 6 sati prije nego što ga izvadite iz kalupa. Kad se torta ohladi možete birati: zaliti ga ganacheom dok je u kalupu i tako dobiti još jedan sloj ili pak izvaditi kolač iz kalupa pa ga preliti ganacheom kao glazurom.
Što god da napravili, ne zaboravite na kraju ukrasiti tortu keksima i komadićima čokolade, a neće na odmet biti ni poneki pečeni lješnjak.