Overlay
Ideja za desert

Probali smo kolač iz jednog od najpopularnijih ljubavnih filmova: banoffee pitu nije teško složiti, imamo par trikova za najbolju kremu od karamele

Foto Shutterstock
28. listopada 2020. - 19:29

Prvi put odlučila sam napraviti "banoffee pitu" nakon što sam pogledala Love, actually. Drugi put nakon što mi ju je preporučila kolegica kao idealan jesenski kolač koji je, citiram, prelagan za napraviti.

Kupilo me ne samo njeno nagovaranje, već i činjenica da jedan od četiri sloja ove pite čine narezane banane. Drugi šlag, a valjda svatko s imalo kulinarskih sposobnosti zna istući slatko vrhnje. Ni treći se sloj, u Velikoj Britaniji naročito popularne pite (ne spominje ga Keira Knightley u onoj sceni bezveze) nije pokazao problematičnim, podlogu od keksiju i maslaca radila sam za potrebe cheesecakea dovoljno puta.

No ono što se pokazalo problematičnim je, naravno, posljednji sloj. Koji čini ne samo dio naziva ove ukusne slastice, već i dobar dio nje.

Što je uopće banoffee pita?

Sastoji se od banana i kreme od karamele (toffee). Popularnost ne duguje isključivo filmu koji se vrti po TV programu svakoga Božića, Valentinova i ostalih blagdana, već je riječ o tradicionalnom receptu koji dopušta male varijacije na temu. Krema od karamele, naime, ne mora biti dulce de leche, već je možete pripraviti i na jednostavniji način.

Ovisno o tome koliko ste inače vješti.

Jer nakon pola kilograma bačenog šećera i dvije ture kristalizirane karamele, činilo mi se kao da nikada neću složiti pitu o kojoj bruje svi na društvenim mrežama. Pomogao mi je ovaj video, preporučujem da ga pogledate, baš zbog onih sitnih djelića kristaliziranog šećera koji može potpuno upropastiti teksturu kreme.

Sastojci za kremu od karamele (recept preuzet ovdje):

- 300 grama šećera

- 5 žlica vode

- 230 grama maslaca

- 3 prstohvata soli

- 200 mL slatkog vrhnja

Najprije u posudi debljeg dna na slaboj vatri otopite šećer u vodi, a potom pojačajte vatru. Ključno je smjesu ne miješati, nego pustiti da uzavre dok ne dobije zlatnosmeđu boju. Potom dodajte maslac i što prije maknite sa štednjaka kako garamela ne bi zagorjela, dodajte prstohvat soli (po mom iskustvu, 3 su previše) i umiješajte slatko vrhnje. Pustite da se namaz od karamele hladi dok pripremate ostale "slojeve".

image
Privatni album

Ostali sastojci:

- 250 grama digestive keksiju

- 120 grama maslaca

- 2-3 banane

- 300 mL slatkog vrhnja 

- sladilo po želji

- čokolada za kuhanje za ukras

Od keksiju i otopljenog maslaca napravite smjesu kojom ćete potom utisnuti u podlogu i ostaviti u hladnjaku 10ak minuta. Dotad istucite šlag i zasladite ga po želji. Ako se krema od karamele ohladila, možete početi sa slaganjem.

Na podlogu od keksiju izlijte kremu od karamele, na nju složite banane narezane na ploške, a potom dodajte šlag. Sve ukrasite naribanom čokoladom za kuhanje.

17. travanj 2024 04:22