Overlay
osvježenje

Preuredite kuhinju uz sasvim malo novca i truda: imamo sedam ideja za sve koji ne žele opteretiti budžet i mrze nered, lako su izvedivi, a efektni

Piše Tea Sumić Miletić
Foto Shutterstock
24. veljače 2021. - 13:44

Pitate li nas kad je pravo vrijeme za preuređenje kuhinje, uvijek ćemo vam dati isti odgovor. sada. Ima nešto u tim preuređenjima tog srca svakog doma, ne čini li vam se? Svi kao da stalno maštaju o novim ormarićima, novom pultu, drugačijim pločicama ili bare nekom novom kuhinjskom aparatu. Puno se mašta, no konkretni potezi povlače se tek kad to omogući financijska situacija, a baš je strah od probijanja budžeta (naravno, uz odbojnost prema neredu gotovo neizbježnom prilikom zahvata preuređenja) ono što nas koči da svojoj kuhinji bar jednom u dvije godine ne priredimo makeover.

Na sreću, postoje zahvati koji uz malo troška (i nereda) mogu kuhinji podariti sasvim novi ili barem primjetno osvježeni izgled. Imamo nekoliko ideja.

1. Zamijenite ručkice na ormarićima. Fronte vaših kuhinjskih ormarića zabljesnut će novim sjajem za sasvim prihvatljiv iznos i bez previše uloženog truda. Odaberete li metalne, a osobito ako su mesingani ili s bakrenim odsjajem, postići ćete efekt puno skupocjenijeg, a i daleko više trendi namještaja. Volite li drvo više od metala i pri tom ste vješti s alatom, pokušajte sami izraditi ručkice od drvenih kugli, perli, kockica ili sličnih predmeta koje samo trebate obojati u odogvarajuću boju i dobro pričvrstiti vijcima ili vrućim ljepilom. 

image
Ikea, ručkice 2 komada 40 kn

2. Stavite novi ugođaj, bez bušenja, brušenja i nereda. Kako? Jednostavno, preko zidnih pločica koje vam se više ne sviđaju zakačite zidnu oblogu otpornu na toplinu i vlagu, obojajte pločice odgovarajućim bojama za keramiku, uz pomoć šablona iscrtajte uzorak ili ukrasnu borduru, a ako ništa od toga ne dolazi u obzir zalijepite samoljepive tapete. Ako ste mislili da je samoljepiva tapeta samo za zidove, razmislite ponovno, jer sjajno su rješenje za osvježiti kuhinjske elemente. Neutralne opcije mogu poslužiti kad želite postići umirujući dojam, dok one s uzorkom mogu učiniti da tamnije površine živnu i istaknu se. 

image
Emmezeta, Tapeta Jungle 249,90 kn

3. Otkrijte police. Zahvat koji svakoj kuhinji omogućuje da djeluje prozračnije i prostranije je uklanjanje vrata kuhinjskih ormarića. Bez gotovo ikakvog troška i bez puno truda dobit ćete nove police i potpuno novi look. Možete ukloniti sva vrata ili se odlučiti na parcijalno uklanjanje koje djeluje dinamičnije i modernije. Otkrivene poplice napunite lijepim posuđem, a ono koje vam se ne sviđa pospremite u ormariće na kojima su još uvijek vrata. Za još jači dojam, na stražnji dio na taj način preuređenih ormarića nalijepite samoljepivu tapetu ili ga obojajte u neku žarku boju. Želite li postići poseban efekt, police osvijetlite led lampicama, najbolje baterijskim.

image
Ikea, led rasvjetna traka, 150 kn

4. Dodajte više teksture. Ne želite li skidati vrata kuhinjskih ormarića, ili ih pak skidate samo dio, starim vratima dajte novi look uz pomoć teksture. Izrežete srednji dio vrata i zamijenite ga rešetkom od trske, konopa ili žice. Sličan, ali manje prozračan dojam postići ćete i lijepljenjem podložaka za stol (od pluta ili bambusa) na fronte ormarića. Ako nemate kuhinjsku napu, ovakav zahvat nije preporučljiv za ormariće neposredno iznad kuhala.

image
Ikea, led rasvjetna traka, 150 kn

5. Uljepšajte hladnjak. Možete ga obojati u žarku boju ili ga ukrasiti uz pomoć naljepnica, šablona i ukrasnih magneta. Najjednostavniji mogući način za preurediti hladnjak su okrugle naljepnice koje će mu dati vedar, zaigran izgled. Ako ste  ručkice na ormarićima zamijenili metalnima, neka i točkice na hladnjaku budu u istoj boji. Ne nađete li točkice, kupite samoljepivu foliju pa ih izrežite uz pomoć kalupa za kolače ili kartonske šablone.

6. Imate li mjesta na zidu ili policu viška, osmislite obiteljski foto-pano, pano s uspomenama koje vas uvijek raspolože ili pak pano s receptima omiljenima u vašoj obitelji. Odlučite li se za zid, poslužit će vam uokvirene plutene ploče ili pak metalne ploče na koje ćete svoje izloške prikačiti magnetima. Odlučite li se za policu ili mjesto na kuhinjskom pultu, zgodna ideja su ugravirane kuhinjske daske za rezanje.

7. Ne zaboravite pod. Razmotrite različite vrste podnih obloga, a ako vam se ni jeedna ne uklapa u budžet, posegnite za najjednostavnijim rješenjem: nabavite novi kuhinjski tepih. Birajte materijale lako perive u perilici ili, ako niste skloni prskanju dok kuhate, nabavite prostirku od morske trave, bambusa ili nekog drugog eko materijala.

image
Emmezeta, kuhinjski tepih, 99,90 kn
image
Pevex, PVC tarket, 69,90 kn
20. travanj 2024 16:23