Overlay
sezona gniježđenja

Pretvorite dom u udobno utočište bez prevelikog troška: ovo su trendovi koji u svaki prostor unose komfor i toplinu, a bit će vrlo moderni i u 2021.

Piše Stil
Foto Shutterstock
4. prosinca 2020. - 16:44

Pred nama su tjedni u kojima ćemo puno više vremena provoditi kod kuće. Zašto onda ne bismo svoje domove uredili tako da djeluju što udobnije i primamljivije? Razmišljate li što biste mogli učiniti po tom pitanju, mogao bi vam dobro doći vodič kroz najveće trendove u unutrašnjem uređenju, a kako vaš dom već za par mjeseci ne bi djelovao demode, među aktualnim trendovima probrali smo one kojima stručnjaci za unutrašnje uređenje predviđaju da će vrijediti i u idućoj godini.

S obzirom na to da smo u takozvanoj "sezoni gniježđenja", u kojoj se ponašamo poput Ježurka Ježića, naglasak treba baciti na udobnost i stvaranje umirujuće, opuštajuće atmosfere. Za tu je svrhu najbolje koristiti prirodne materijale, umirujuće mirise i tople nijanse za stvaranje mirnog i ugodnog utočišta. Kako biste to postigli nisu vam nužni skupocjeni zahvati, usredotočite se na ekonomične, a efektne poteze poput novog prekrivača ili seta jastučića, bojenja jednog zida, novih zavjesa i ukrasnih detalja.

1. Prirodni materijali: već neko vrijeme prirodni su materijali veliki trend u unutrašnjem uređenju, a tako će, predviđaju stručnjaci, ostati i u 2021. Ispunite doma kvalitetnim drvom, pamukom, konopljom, trstikom i prućem u obliku prostirki, košara, manjih komada namještaja i ukrasa. Udoban dojam posebno će naglasiti bogati pokrivači odloženi u lijepe košare.

2. Utješni mirisi: nakon svega što smo prošli ove godine, svima bi nam dobro došlo malo relaksacije i umirujućeg djelovanja, a u tome nam mogu pomoći mirisi. Prirodni mirisi za dom veliki su trend i potpuno su izbacili slatkaste sintetičke osvježivače prostora. Odlučite se za mirisne svijeće od pravog voska, prirodna eterična ulja ili potpourri. Birajte miris lavande, jer je klasičan i elegantan, nije napadan i ima potvrđeno umirujuće djelovanje pa je osobito pogodan za spavaće sobe. Za zimu su vrlo pogodni i zemljani mirisi poput smirne, tamjana i sandalovine, jer promiču ravnotežu.

3. Zemljane nijanse:  tople nijanse terakote i smeđe izrazito su u trendu, a tako će i ostati. Unesite ih u dom na najjednostavniji način: posteljinom, jastucima i detaljima poput posuda za cvijeće ili ukrasnih zdjela kako biste sobi dodali toplu, ugodnu atmosferu.

4. Višenamjenski namještaj: kako biste izbjegli nered i pretrpan dojam, nabavite koji komad namještaja s više funkcija Kad se riješite starog, glomaznog namještaja i zamijenite ga multifunkcionalnim, dobit ćete na prostoru, ali i na udobnosti i funkcionalnosti, što je posebno važno sada kad naši domovi imaju funkcije koje ranije nisu imali - sad su nam i radne sobe, učionice, teretane... Ne morate zamijeniti kompletan namještaj u prostoriji, dovoljno je mudro odabrati: na primjer, otoman ili tabure koji ima prostor za odlaganje.

18. travanj 2024 19:26