Overlay
okusi tradicije

Počinje adventski slatki maraton: imamo recept za neodoljive bogato začinjene medenjake s dugim vijekom trajanja - vratit će vas u djetinjstvo

Piše Stil
Foto Shutterstock
28. studenog 2020. - 11:23

Pred nama je prva nedjelja Adventa, koju će štovatelji tradicije, a i domaćih slatkiša, sigurno iskoristiti za početak slatkog kulinarskog maratona. Pribavite sastojke, obrišite prašinu s kalupića, vrijeme je za pripremu adventskih slastica. Predlažemo vam da počnete s keksićima i to onima sa zajamčeno dugim vijekom trajanja - medenjacima.

Dobro ih začinite toplim začinima poput klinčića, cimeta, žumbira, muškata, zvjezdastog anisa i kardamoma, a svakako koristite što kvalitetniji med. Svaki put kad otvorite kutiju u kojoj ih čuvate vratit ćete se u djetinjstvo!

Predlažemo vam tradicionalni recept uz preporuku da udvostručite dozu, a volite li mekše keksiće, povećajte količinu praška za pecivo te joj dodajte i prstohvat sode bikarbone. Ukrasite ih po želji, jednostavnom glazurom kojom možete crtati po keksićima (recept u nastavku) ili se poigrajte bombončićima kao mališan na gornjoj slici.

Domaći medenjaci

Sastojci:

350 grama brašna

150 grama maslaca

150 grama meda

150 grama mljevenih orašastih plodova po želji

1 jaje

1 žlica mljevenih začina

na vrhu noža praška za pecivo

Priprema:

PĆomiješajte sve suhe sastojke pa im dodajte maslac narezan na listiće. Mijesite rukama dok ne dobijete mrvičastu smjesu pa u nju dodajte jaje i dobro promiješajte. Na kraju dodajte med pa kad se smjesa ujednači tijesto zamotajte u plastičnu foliju i pustite da se odmori u hladnjaku.

Nakon otprilike sat vremena oblikujte keksiće. Jedan način je oblikovati kuglice pa ih spljoštiti, a možete u njih utisnuti i rupicu, kao u ovom receptu, a možete raditi i klasične keksiće uz pomoć kalupića. Kako je tijesto dosta ljepljivo, razvaljajte ga na papiru za pečenje pa uklonite višak tijesta oko željenih oblika. Napuhnut će se z vrijeme pečenja, stoga pazite da keksići nisu preblizu jedan drugome, kako se ne bi slijepili.

Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva desetak minuta. Ukrasite ih po želji, a jedan od načina je efektna i jdnostavna glazura od 50 grama šećera u prahu i 2 žlice limunovog soka. Mješavinu stavite u vrećicu za ukrašavanje i šarajte po keksićima.

18. travanj 2024 14:11