Overlay
Jesenski recept

Pita od bundeve ne mora biti samo slana: isprobali smo slatku varijantu u obliku popularnog deserta i ostali oduševljeni, imamo par savjeta

Piše Stil
Foto Shutterstock
10. studenog 2020. - 12:34

Kad se ljudima ovdje kod nas spomene "pita od bundeve" većina nekako prirodno pomisli na bućnicu, pitu od buće, slano lisnato pecivo posuto tamnozelenim sjemenkama za koje kažu da su riznica zdravlja. Onu slatku varijantu i nemamo baš običaj spravljati, rezervirana je za proslave Dana zahvalnosti u Americi, jesenske vikende i Halloween.

Ali ako vas jednostavanost recepta, par fotografija s Instagrama i obilje tikvi svih vrsta u trgovinama neće potaknuti da se okušate u pravljenju ovog deserta, onda stvarno imate čeličnu volju. Jer mi od #pumpkinpie nismo mogli pobjeći, došlo je vrijeme i da ju isprobamo...

Rezultatom smo i više nego zadovoljni, iako imamo nekoliko savjeta za one koji pitu peku prvi put. Više o tome na kraju, najprije sastojci...

Za prhko tijesto:

- 250g brašna

- 12dag maslaca

- 5dag šećera

- 1 jaje 

- 1 žlica kiselog vrhnja

- prstohvat soli

Umijesite tijesto u lopticu i pustite ga da miruje u hladnjaku najmanje 45 minuta. Potom ga izvaljajte na podlozi lagano pobrašnjenoj oštrim brašnom i preselite u kalup. Možete njime pokriti samo dno ili napraviti veću koricu, to je na vama. Pecite tijesto 10ak minuta na 180 stupnjeva, izvadite i ohladite.

image
Privatni album

Za nadjev:

- 400g bundeve (mi smo koristili hokkaido)

- 150g šećera

- 3 jaja

- 125 ml slatkog vrhnja

Istucite jaja i šećer, a odvojeno bundevu kuhajte 15ak minuta u kipućoj vodi. U zasebnoj posudi ohlađenoj bundevi od koje ste napravili pire dodajte slatko vrhnje pa polako dodajite smjesu istučenih jaja i šećera. Preselite nadjev na blago pečeno tijesto i vratite u pećnicu, opet na 180 stupnjeva, oko 40 minuta.

Kad primijetite da je pita pečena na rubovima, a u sredini još malo mekana, izvadite ju, ohladite i premjestite u hladnjak. Ukrasite šlagom po želji.

image
Shutterstock

Savjeti:

- Iako u receptu stoji kako je bundevu dovoljno protisnuti u pire, savjetujemo da ju izradite štapnim mikserom. Pogotovo ako vam smeta tekstura, jer glatku ćete smjesu dobiti jedino uz pomoć miksera. Pazite da jaja i šećer miješate jako sporo i drvenom žlicom kako bi nadjev bio ravnomjerno pečen.

- Bundevu nakon kuhanja možete začiniti cimetom, a u smjesu možete dodati i mljevene pecan orahe, pistacije ili obične orahe. Pitu isto tako možete ukrasiti orašastim plodovima nakon što ste je ukrasili šlagom.

26. travanj 2024 17:37