Overlay
primamljivo

Nešto je baš posebno u nedjeljnoj pečenki, osobito ako imate ovakav recept: napravite istinski specijalitet i ne bojte se iskušati nešto novo!

Piše Stil
Foto Shutterstock
10. siječnja 2021. - 13:02

Nedjeljna pečenka trebala bi biti povod za zajedničko okupljanje oko obiteljskog stola i uživanje u ukusnoj hrani i druženju s bližnjima, stoga bi trebala biti uistinu posebna, zar ne? Jedno od takvih jela je punjena teleća pečenka, sočna, vruća i mekana. Više je načina za pripremu ovog jela, a mi smo između raznovrsnih recepata izabrali francusku inačicu.

Uključuje, kao što je običaj u francuskoj gastronomiji pri pečenju rolane teletine, premazivanje mesa mješavinom senfa i džema od marelica, kako bi pečenje dobilo lijepu sjajnu koricu i notu slatkoće. Ako vam se ta ideja ne sviđa, taj korak preskočite, no uzmite u obzir da se ponekad isplati odvažiti i kušati nešto onako na prvi pogled strano i neobično...

Punjena teleća pečenka s gljivama, špinatom i maslinama

Sastojci:

3 kilograma teletine (prsa ili but)

oko 500 grama sitnih šampinjona

oko 450 grama smrznutog špinata

staklenka velikih zelenih maslina bez koštice

1 naranča

1 limun

grančica ružmarina

2 žlice maslinovog ulja

2 žlice meda

6 žlica džema od marelica

sol, svježe mljeveni papar

Priprema:

Stavite gljive, odmrznuti špinat, lišće ružmarina, masline, koricu naranče i koricu limuna u blender pa sameljite u pastu.

Obje strane mesa začinite solju i paprom,  potom s jedne strane ravnomjerno rasporedite punjenje. Meso potom zarolajte i pričvrstite, pazeći da ne stegnete previše jako kako nadjev ne bi iscurio.

Zagrijte maslinovo ulje u velikoj tavi. Dodajte meso i pecite ga sa svih strana dok ne dobije lijepu boju. Zatim ga prebacite u posudu za pečenje.

Pomiješajte senf, med i džem od marelice pa tom smjesom obilno premažite meso. Sačuvajte dio. 

Pecite meso u pećnici zagrijanoj na 190 stupnjeva oko 1 sat , poklopljeno. Potom izvadite iz pećnice, otkrijte, premažite ostatkom smjese od senfa i meda pa pecite još 15-ak minuta na 200 stupnjeva. 

Pečeno ostavite da odstoji desetak minjuta prije rezanja. Pečenje treba biti sočno i u sredini blago ružičasto.

24. travanj 2024 10:26