Overlay
Klasično zimsko jelo

Nakon prazničke svečane hrane, pravo je vrijeme za jedan domaći recept - neka vas u nadolazećim hladnim danima dobro ugrije tradicionalni paštafažol

Piše Stil
Foto Shutterstock
8. siječnja 2021. - 13:08

Tijekom praznika najeli smo se raznih delikatesa, isprobali nove kul recepte, a sad kad smo se zasitili svega toga trebamo neki domaći recept da nas podsjeti na djetinjstvo. Mi smo se baš zaželjeli jednog klasičnog jela na žlicu koje će nas zagrijati u ovim bezličnim hladnim danima. Donosimo super recept za tradicionalni paštafažol, baš kakav nam sada paše.

Sastojci:

200 grama suhoga graha borlotti

320 grama tjestenine ditaloni rigati 

250 grama pirea od rajčice

80 grama svinjske masti

80 grama pancete

po 30 grama luka, celera i mrkve

1 češanj češnjaka

100 mililitara maslinova ulja

lovor, ružmarin, peršin, sol, papar

Priprema:

Namočite grah preko noći, idući ga dan isperite i skuhajte s 2 lista lovora. Kad je gotov, procijedite ga i sačuvajte malo vode od kuhanja. U međuvremenu ogulite i sitno nasjeckajte luk, celer i mrkvu pa ih prepržite na masti. Ubacite pancetu i kuhajte još malo pa dodajte grah zajedno s oko 200 miligrama vode od kuhanja. Dodajte pire od rajčice, posolite popaprite i kuhajte 20 minuta na umjerenoj vatri, a zatim možete dodati tjesteninu. Prije dodavanja tjestenine, iz smjese izvadite oko 300 mililitara pa ih izmiksajte i vratite u lonac. Dodajte tjesteninu i kuhajte dok ne bude al dente. Pospite začinima i poslužite.

20. travanj 2024 09:59