Overlay
odmah isprobajte!

Najbrže i najmekše pogačice koje ste ikad probali: imamo recept za pecivo gotovo za manje od pola sata, tijesto je dovoljno promiješati žlicom!

Piše Tea Sumić Miletić
Foto Shutterstock
10. veljače 2021. - 09:11

Ima nešto posebno primamljivo u mirisu tek pečenog domaćeg peciva, zar ne? Međutim, koliko god fantastično zvuči ideja o uživanju u vrućim bublicama ili kiflićima, lako nas obeshrabri pomisao na peripetije koje nas dijele od rezultata. Staviti kvasac da se diže, zamiješati tijesto, mijesiti, pustiti ga da se diže, oblikovati bublice, kifliće ili u što smo se već upustili... evo umorili smo se već od samog nabrajanja. Na sreću svih onih koji imaju viška apetita, a manjka strpljenja, ponekad se pojave ovakvi recepti koji obećavaju dobar rezultat bez po muke. Na nesreću gore spomenutih, obično se pokažu kao obično prtjerivanje.

E pa ovo nije takav recept, ovo vam je, vjerujte nam na riječ, prava stvar. Baš smo sinoć uživali u ovim izrazito mekanim i podatnim bublicama, koje, na radost svih nas koji volimo i hrskave komadiće, krase lijepa korica i prhki rub. Cijela je roštijera za čas nestala uz porciju domaće paštete od tune. Nećemo vas više mučiti, evo vam recept, a od ovih lijepih pogačica dijeli vas samo pet minuta laganog rada i još 15-ak minuta pečenja.

Navest ćemo vam osnovni recept u kojem je osnovna mjerna jedinica šalica. Kolika šalica? To, pak, ovisi o veličini društva za kojeg ga spremate. Ako vas je samo dvoje-troje, dovoljna će biti dječja šalica od oko 150 mililitara. Začine u receptu ne navodimo jer ih možete staviti po volji. Nama se sviđaju s ružmarinom ubačenim u tijesto, ali dobre su i posute sezamom ili makom. Što se tiče brašna, odlične su i s pirovim brašnom, a trpe čak i mješavinu 3/4 pirovog i 1/4 slanutkovog.

Ekspresno brze jednostavne pogačice

Sastojci:

1 šalica brašna

1 jaje

1/4 šalice mlijeka

1/8 šalice ulja

pola žličice praška za pecivo

par kapi limuna

sol

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, a u posudu za pečenje stavite masni papir.

Pomiješajte sve sastojke žlicom. Uz pomoć žličice napravite hrpice tijesta na masnom papiru. Ostavite dovoljno razmaka između hrpica jer će se tijekom pečenja raširiti, prije nego narastu.

Pecite ih dok ne uhvate lijepu boju i poslužite uz namaz po želji.

18. travanj 2024 09:56