Overlay
10 djelotvornih

Najbolja eterična ulja za korištenje u difuzeru: raspršite aromatične kapljice za umirujući ili poticajan učinak, mogu popraviti koncentraciju i san

Piše Stil
10. veljače 2021. - 14:44

Jedan od predmeta kojima je pandemija donijela neslućenu popularnost je difuzer. Ona mala napravica koja vlaži zrak i ispunjava ga ugodnim mirisom, sigurno ste je već i sami nabavili. Ako je tako ili možda razmišljate o kupnji, bilo bi vam mudro upoznati se s eteričnim uljima koja možete kapnuti u difuzer, kako bi vam se atmosfera u životnom prostoru popravila ne samo u olfaktornom smislu.

Eterična ulja mogu pomoći u smanjenju tjeskobe, nervoze i bezvoljnosti, mogu stvoriti poticajnije ozračje kad vam je potrebna koncentracija ili relaksirajuće kad vam je potrebno opuštanje. Čak vam mogu pomoći da lakše utonete u san ili da se lakše razbudite. Stoga eterična ulja nije dovoljno birati onako iz hira ili prema mirisu. Evo kratkog pregleda koji će vam pomoći pri idućoj kupnji.

1. Valerijana – ima izrazito opuštajuće djelovanje. Pomoći će vam da se osjetite lagano pospano i spremno za krevet.

2. Lavanda – po opuštajućem djelovanju odmah je iza valerijane, prema  nekim istraživanjima djeluje na limbički sustav u mozgu koji utječe na kontrolu emocija pa tako pomaže ublažiti tjeskobu i napetost.

3. Jatamansi – biljka je iz iste porodice kao i valerijana, koristi se u ayurvedskoj medicini za smirenje uma i poticanje sna. Prema nekim studijama, može pomoći ublažiti depresiju.

4. Jasmin – poseban je po tome što ublažava napetost i smiruje nervni sustav bez izazivanja pospanosti. Pomaže stvoriti ugodnu, opuštajuću, romantičnu atmosferu.

5. Bosiljak – ulje ove biljke, koju inače koristimo u kuhinji, pomaže ublažiti napetost i nervozu, smiruje um i ublažava stres.

6. Bergamot – ugodan citrusni miris bergamota popravlja raspoloženje, ublažava tjeskobu i djeluje poticajno.

7. Ruža – predivni miris ovog cvijeta otklanja tjeskobu i napetost te opušta sva osjetila.

8. Ylang-ylang – ugodan miris biljke s Madagaskara uklanja nervozu i djeluje kao afrodizijak. Snižava stres spuštajući razinu kortizola, a snižava i krvni tlak.

9. Tamjanovac – ulje koje se radi od smole biljke Boswellia snižava tjeskobu, a može ublažiti depresiju.

10. Matičnjak – može pomoći u smanjenju nervoze, napetosti i tjeskobe te potaknuti zdraviji i brži san.

24. travanj 2024 07:33