Overlay
starinske recepture

Na koliko načina znate usoliti masline? Kladimo se da je među ovim receptima bar jedan kojeg još niste probali, vrijeme je da to ispravite

Piše Stil
Foto Shutterstock
4. studenog 2020. - 15:52

Masline su savršena zdrava grickalica, dobrodošao dodatak salatama, hladnim platama i mediteranskim jelima te sjajan način za unijeti u organizam zdrave masnoće. Mi ih jednostavno obožavamo i rado ih jedemo, na sve moguće načine. A posebno volimo domaće. Nedavno smo vam objavili jedan starinski, provjeren recept za usoljene crne masline, a sada vam ih nudimo još nekoliko. Isprobajte ih, kad ćete nego sad jer berba je u punom jeku.

Crne masline pečene

Jedan kilogram maslina treba dobro oprati pod mlazom vode. U veću posudu staviti dvije litre vode, a kad prokuha u nju kratko ubaciti masline, samo da se "pofure". Treba ih odmah ocijediti i posoliti s tri velike žlice soli. Potom se ubace u pećnicu zagrijanu na 250 stupnjeva, a nakon pet minuta temperatura se smanji na 170. Masline za vrijeme pečenja treba povremeno promiješati te ne peći predugo jer se isuše. Čim se prve smežuraju,gotove su! Kad su pečene i ohlađene, treba ih začiniti nasjeckanim češnjakom i maslinovim uljem. Mogu se zalediti.

Crne masline jednostavne

Zrele crne masline treba složiti u pletenu košaru koja propušta vodu ili cjedilo. Svaki red treba posoliti. Kad se sve dobro posoli, treba ih ostaviti da stoje 4-5 dana, a potom ih, dobro ocijeđene, spremiti ih u staklenke s nekoliko nasjeckanih režnjeva češnjaka  i po vrhu zaliti s decilitrom maslinova ulja.

Masline u trostrukoj salamuri

Masline treba 3-4 dana ostaviti u vodi. Četvrti dan vodu treba ocijediti, a masline staviti na 24 sata u salamuru pripremljenu od 100 grama soli po litri vode. Nakon toga masline se ocijede i stave u novu salamuru na 10 dana, a zatim ocijede i spreme u staklenke. Zatim treba napraviti treću salamuru, a u nju dodati koromača i nekoliko klinčića te ju vrelu uliti u staklenke s maslinama.

Konavoske crne masline

U veću staklenku stavite crne masline, dodajte veliku šaku soli i decilitar maslinova ulja, pa dobro protresite. Sljedećih 10-15 dana svaki dan barem jednom staklenku dobro protresite. Masline u toj tekućini moraju odstajati barem dva meseca.

20. travanj 2024 04:43