Overlay
Jednodnevna zabava

Konačno možemo uživati u lijepom vremenu: donosimo dvije ideje za izlete u čarobnu prirodu

Piše Stil
Foto NP Krka
4. svibnja 2021. - 14:05

Ovo nije godina u kojoj ćemo ostrugati puno novih destinacija s mape svijeta na kojoj označavamo države koje smo posjetili, ali to nikako ne treba biti razlog za očaj. Malo je onih koji su posjetili i sve ljepote koje nudi naša zemlja i zato je vrijeme pandemije idealno da to ispravimo. Nacionalni parkovi, parkovi prirode, rijeke, otoci, šume i planine, svega toga ima napretek u Lijepoj Našoj i sve se našlo na vrlo malom prostoru zbog čega su najrazličitije lokacije idealne za jednodnevne izlete.

Konačno možemo reći da je stiglo pravo proljeće, a ono je po nama idealno vrijeme za šetanje i razgledavanje prirode zato smo pronašli dva prijedloga što možete posjetiti već ovoga vikenda. 

U Gorskom Kotaru nedaleko od Skrada smještena je čarobna prirodna zanimljivost Zeleni vir. Izletište krije iznimne ljepote i dugu šetnicu duljinom koje ih možete istraživati, a otvorena je krajem prošlog mjeseca.  “Zadivljujuća 70 metara visoka stijena koja se osovila između dva šumovita obronka, a s vrha stijene obrušavaju se dva potočića. Jedan brzo nestaje u usjeku, a drugi se ruši okomito u obliku slapa koji pada pred otvor špilje s jezercem i ulijeva se u potok Curak koji ovdje izvire,” stoji na stranicama Zelenoga Vira.

S druge strane se nalazi jedan od najljepših kanjona Gorskog Kotara - Vražji prolaz. Dug je oko 800 metara, a na pojedinim mjestima širok svega 2 metra. Posljedica je to djelovanja vode koja je tisućama godina izjedala kamen i napravila sebi neobičan put. Kroz kanjon prolazi potok Jasle, a na njegovom kraju, 14 metara iznad potoka Jasle, otvor je u stijeni, ulaz u špilju Muževa hiša duga dvjestotinjak metara. Na njezinom kraju nalazi se dvorana s jezercem.

Područje obiluje zanimljivom šumskom vegetacijom i rijetkim životinjama među kojima je i zaštićena vrsta šišmiša potkovnjaka, a u blizini je i promatračnica za sve ljubitelje ptica.

Ako vam je Gorski Kotar malo predaleko, Nacionalni par Krka tijekom svibnja nudi 20 posto popusta na sve individualne pješačke ulaznice. “Promotivnom akcijom ‘Go and walk’ Javna ustanova ‘Nacionalni park Krka’ želi potaknuti aktivno posjećivanje Parka i korištenje poučno-pješačkih staza kako bi, kroz redukciju korištenja prijevoznih sredstava, autobusa i brodova, izravno utjecala na smanjenje emisije ugljikova oksida. NP Krka ponosni je nositelj oznake ‘Safe stay in Croatia’ te u ovim izazovnim vremenima naglašavamo važnost boravka na otvorenom, kao i korištenje pješačkih staza i biciklističkih ruta kako bi se povećala sigurnost posjetitelja Parka,” rekla je ravnateljica Javne ustanove Nacionalni park Krka Nella Slavica.

image
NP Krka

Osim prirodnih ljepota u koje su uključena jezera i slapovi te raznolika flora i fauna, NP Krka nudi i kulturne znamenitosti kao što su srednjovjekovne utvrde, samostan i manastir, povijesna hidroelektrana, etnografska baština i arheološka nalazišta. Ljubitelji aktivnijeg odmora mogu uživati i u stotinama kilometara biciklističkih staza.

18. travanj 2024 01:52