Overlay
mmm, musaka...

Jednostavno, jeftino, a tako ukusno: pripremite svima omiljeno jelo s okusom djetinjstva! Imamo i alternativna rješenja za one koji izbjegavaju meso

Piše Stil
Foto Shutterstock
25. veljače 2021. - 13:34

Tražite li ideju što skuhati za ručak, imamo jednu stvarno dobru. Riječ je o klasiku koji dobro prolazi kod svih, nije ga teško napraviti niti zahtijeva osobito skupocjene sastojke. Što bi to moglo biti? Odgovor je  - musaka.

U sezoni povrća rado je spremamo od tikvica, patlidžana i drugih sočnih biljčica, no sad, na samom kraju zime, osim ako posegnete za nekom od biljki iz porodice kupusnjača ili pak porilukom, izbor vam se svodi na krumpir. No musaki od krumpira baš ništa ne nedostaje, zapravo, mnogima je baš ta inačica najomiljenija. Priziva okuse djetinjstva, zasitna je i jednostavna. Isprobajte naš recept i podsjetite se kako je dobra.

Jednostavna musaka

Sastojci: 

500 grama mljevenog mesa

50 grama pancete

4 veća krumpira

1 glavica luka

2 jaja

300 mililitara vrhnja

200 mililitara mlijeka

začini po želji

sol, papar

Priprema:

Prodinstajte luk, dodajte mu nasjeckanu pancetu i mljeveno meso pa kratko prodinstajte dok ne ispari tekućina. Dodajte sol i papar. 

Ogulite i narežite krumpir na ploške debljine približno 3 milimetra pa ga temeljito isperite. Osušite ga i posolite.

Na dno vatrostalne posude poredajte polovicu krumpira, po njima rasporedite meso pa ostatak krumpira.

Pomiješajte jaja, mlijeko i vrhnje, posolite pa prelijte po vrhu.

Pecite oko sat vremena u pećnici zagrijanoj na 190.

Alternative

Želite li iz bilo kojeg razloga zaobići meso u nadjevu, nudimo vam najukusnije alternative. Uz već poznate zamjen na bazi soje (od ljuskica, preko tofuna i tempeha), mljeveno meso u ovakvim jelima uspješno zamjenjuju nadjevi od leće i gljiva. Postupite s njima na jednak način kao s mesom, uz savjet da je gljive za ovakva jela zgodnije krupno naribati nego nasjeckati. Zanimljiva rješenja su i crni grah, bulgur pšenica ii neko sočno zimsko povrće poput poriluka.

19. travanj 2024 17:24