Overlay
15355100
čokoladna raskoš

Imamo savršen recept za browniese! Ako ste maštali o kremastoj verziji ovog kolača, ispunit ćemo vam snove: netko se dosjetio genijalnoj inovaciji

Piše Stil
Foto Shutterstock
22. studenog 2020. - 16:56

Obožavamo browniese (a tko ih ne obožava?), no ponekad se, samo ponekad, usudimo, što bi stariji svijet rekao, tražiti kruva svr' pogače. Drsko se zapitamo: 'A zašto browniesi ne bi bili s kremom?'. I eto problema.

Krema ne može ići po vrhu, jer na vrh ide čokoladna glazura, a ne može ići ni po sredini jer je vlažne i sočne browniese naprosto nemoguće prerezati. Ako je moguće, onda to nisu browniesi nego nekakvi bezvezni čokoladni biskvit i nas to, hvala lijepo, ne zanima. Mi, kao što priznasmo, volimo browniese. I ponekad, samo ponekad, maštamo o onima s kremom.

Dugo smo maštali uzalud. Sve dok nismo pronašli ovaj recept. Djelo inovativnog genija, ako nas pitate. Netko se, naime, sjetio ubaciti nadjev u kolač - prije pečenja. I to prethodno zamrznuti nadjev, kao ne bi za vrijeme pečenja iscurio. Ostavit ćemo vam sad malo vremena za divljenje.

A sad ćemo vam otkriti recept, no prije nego to napravimo, pripomenut ćemo kako bismo mi sloju maslaca od kikirikija ipak dodali žlicu dvije šećera ili barem meda. Vi radite kako vam drago. Također, recept ne predviđa čokoladnu glazuru. Sigurni smo da je riječ o nenamjernom propustu. Nemojte ga i vi počiniti - prelijte svoje punjene browniese obilatim slojem kvalitetne glazure, kad je bal nek je maskembal.

Browniesi s kremom od kikirikija

Sastojci:

336 grama maslaca od kikirikija

142 grama maslaca

113 grama čokolade za kuhanje

200 grama šećera

2 jaja plus 1 žumanjak

1 žličica ekstrakta vanilije

64 grama brašna

25 grama kakaa

Priprema:

Maslac od kikirikija kratko zagrijte pa ga izlijte u posudu jednakih dimenzija kao u kojoj ćete peći tijesto, obloženu papirom, i zamrznite.

Otopite maslac i čokoladu. Dodajte šećer, a kad se smjesa potpuno sjedini i jaja, žumanjak te ekstrakt vanilije. Umiješajte brašno i kakao.

Ulijte pola tijesta u posudu za pečenje, na to pažljivo položite smrznuti maslac od kikirikija, a na vrh izlijte preostalo tijesto. Pecite na 175 stupnjeva oko 30 minuta.

Ohladite prije rezanja.

14. siječanj 2021 19:27