Overlay
mirisi mediterana

Idealan ljetni obrok: šakšuka nas oduševljava u svim varijantama, a ovaj nam je recept posebno po guštu

Piše Stil
Foto Shutterstock
11. kolovoza 2020. - 10:14

Posljednji put kad smo vam predlagali šakšuku (shakshuku), i sami smo bili pod dojmom ovog novootkrivenog jela, mirisnog i ljetnog, a tako zasitnog i egzotičnog.

Čeka vas težak dan? Imate viška rajčica?

Nemate se što misliti. Kraj je ljeta, iskoristite blagodati sezone čak i ako niste na godišnjem odmoru. Recept koji je tipičan za prostor Mediterana, u Izraelu se poslužuje i kao ručak ili obilati doručak. Riječ je, kao što smo već spomenuli, o šakšuki, spoju povrća i jaja. A od prethodnog puta kada smo o njoj pisali, našla se na našemu meniju nebrojeno puta...

Isto tako, recepata za šakšuku je bezbroj, no osnovni princip je isti: trebate napraviti šalšu od rajčica (bolje je koristiti pelate ili svježe rajčice nego običnu pasatu koja bi mogla biti prerijetka), dobro je začiniti pa pred kraj kuhanja žlicom načiniti "gnijezda" u koja ćete razbiti jaja. Varijacije se sastoje u povrću koje ide u umak od rajčica - koriste se paprika, luk, patlidžan, tikvice, pa i krumpiri ili slanutak.

Što se tiče začina, u tradicionalnijim receptima koriste se mljeveni kim, mljevena paprika, ljute papričice i muškat, ponekad i sjeme koromača. Neki u šakšuku vole dodati sir, najčešće fetu ili ribani tvrdi ovčji sir, a ima i onih koji dodaju mljeveno meso ili komadiće kobasice.

Sastojci za klasičnu shakshuku: 

- 800 grama zrelih rajčica ili 500 grama pelata 

- 1 crvena paprika 

- 1 luk

- 4 jaja

- 2-3 režnja češnjaka

- 1 žličica mljevenog kima

- 1 žličica crvene mljevene paprike

- pola žličice čilija u prahu

- 1/4 vezice peršina

- sol, papar

- malo maslinovog ulja

Postupak:

Rajčice i papriku narežite na kockice, a kapulu na fetice. U širu tavu stavite maslinovo ulje pa prodinstajte kapulu i papriku. Kad omekšaju dodajte pome, sitno nasjeckani češnjak, sol, papar i začine. 

Kuhajte desetak minuta dok se malo ne zgusne, smanjite vatru pa kuhačom napravite mjesta za jaja. Razbijte ih u "gnijezda", a tavu poklopite.

Kuhajte dok se jaja ne ispeku (trebala bi ostati mekana da u njih možete umakati kruh), pospite dodatno peršinom i poslužite.

16. travanj 2024 09:36