Overlay
tražit će se repete

Deset savjeta za najbolju juhu: otkrivamo trikove uz koje će čak i juha iz vrećice ili djelo najnevještijeg kuhara postati jelo koje će sve oduševiti!

Piše Tea Sumić Miletić
Foto Shutterstock
26. siječnja 2021. - 16:09

Dobra domaća juha uvijek je dobra ideja, a kad je ovako hladno, ta ideja postaje vrlo dobra. Zapravo, odlična. Pod uvjetom da znate dobro skuhati juhu. Mislite li da je dovoljno ubaciti par stvari u lonac, doliti vode i zaboraviti na njih idućih 45 minuta, znači da ne znate. Svima takvima, kao i onima koji bi željeli usavršiti svoje umijeće spremanja juhe, donosimo nekoliko trikova uz koje će svaka juha ispasti puno bolje od očekivanog. Pa čak i ona iz konzerve ili vrećice: primijenite na nju neke od savjeta koji slijede i dobit ćete poslasticu.

1. Zas početak, voda je samo jedna od stvari s kojima se može podlijevati juha. Puno bolja opcija je temeljac, povrtni ili mesni, a pripremiti ga možete lako te ga zamrznuti u kalupima za led i svaki put kad kuhate juhu ubaciti nekoliko kockica.

2. Mlijeko i vrhnje, biljno ili životinjsko, savršen su dodatak gustim juhama, bilo iz vrećice ili domaćima. Radite li juhu iz vrećice, jednu trećinu vode zamijenite mlijekom ili vrhnjem po izboru, a na kraju u juhu dodajte i žlicu kiselog vrhnja. Odličnu domaću krem juhu lako ćete napraviti izmiksate li termički obrađeno povrće štapnim mikerom pa toj kašici dodate jednake omjere vode (u koju ste, ako ste zapamtili prvi savjet, ubacili malo temeljca), mlijeka i vrhnja. Ako ste na dijeti, neka vrhnja bude manje, svedite ga tek na koju žličicu.

3. Kad razmišljate od čega biste mogli skuhati juhu, uvijek se odlučite za sezonske namirnice jer su izraženijeg okusa. Ni brzo zamrznute namirnice nisu loša opcija.

4. Ne zaboravite da se svi sastojci ne kuhaju jednako dugo, pa one koji bi se trebali kuhati dulje ubacite na početku, a mekše - ovo se osobitom odnosi na povrće - ubacite kasnije. Uzmite u obzir i to da se ne mora svo povrće potpuno skuhati: za razliku od krumpira, mrkva je sasvim jestiva i ukusna i kad je samo napola skuhana, a svojom će hrskavošću i slatkoćom juhi dati lijepu teksturu i okus. Isto vrijedi za mladi špinat, cvjetaču, ciklu, brokulu i papriku.

5. Postoji jedna kuharska izreka koja malo blesavo zvuči u hrvatskom prijevodu: početak u zlatu znači završetak u slavi. Svejedno je zapamtite jer će vas podsjećati na važnost početnog pirjanja namirnica, ne samo za juhu nego i za druga jela. Dakle, započnite kuhanje tako što ćete na masnoći po svom izboru zažutiti nasjeckano povrće poput luka, češnjaka, poriluka, cvjetače, korijena selena, pastrnjaka ili što god već volite dodati u juhu ili što već ide u recept za jelo koje pripremate. Koristite li meso, i njega odmah na početku kratko zažutite pa će se u njemu unatoč dužem kuhanju sačuvati sokovi i okus.

6. Povrće za juhu možete i ispeći u pećnici pokapano maslinovim uljem i posuto solju. Samo ga izblendajte uz dodatak tekućune po izboru do željene gustoće i malo dotjerajte okus uz pomoć začina.

7. Kad već spominjemo začine, ne bojte se u juhu ubaciti malo muškatnog oraščića, kurkume i đumbira. Pazite ipak da ne pretjerate jer nema natrag. Začinite malu količinu juhe, u šalici, pa probajte sviđa li vam se.

8. I začinsko je bilje prijatelj je juhe, ali samo ako se doda u pravom trenutku i na pravi način. Tvrde začine poput lovora, ružmarina i grančica timijana možete dodati malo ranije, najbolje svezane u kiticu kako biste ih kasnije lako izvadili, dok mekše poput nasjeckanog peršina, vlasca, bosiljka, korijandera ili listića majčine dušice dodajte pri kraju.

9. Začinsko bolje u juhu možete ubaciti i u obliku pesta, a to je, vjerujte, nam stvarno odličan način za podići okus i najbljutavije juhe. Osim klasičnog pesta od bosiljka, češnjaka, tvrdog sira i pinjola možete napraviti varijaciju na temu u kojoj će glavne uloge imati neko drugo svježe bilje poput kopra, peršina, vlasca i mente, orašasti plodovi ili sjemenke po vašem ukusu i dobro maslinovo ulje, a sir možete i izostaviti, osobito ako ste u juhu već stavili mlijeko ili vrhnje.

10. Dobar detalj u juhi, kako smo već spomenuli, čine hrskave komponente. Osim napola skuhanim povrćem možete se poslužiti blago tostiranim sjemenkama i orašastim plodovima, kvalitetnim tortilja-čipsom, krekerima, krutonima i preprženom slaninom, a možete uz juhu poslužiti i tost sa sirom, grisine, štapiće lisnatog tijesta ili neku drugu hrskavu pratnju.

19. travanj 2024 01:03