Overlay
Malo drugačije

Danas je Martinje, proslavite ga u četiri kućna zida: imamo prijedloge za ljubitelje bijelog i crnog vina, složite savršen meni kod kuće

Piše Stil
Foto Shutterstock
11. studenog 2020. - 13:05

Martinje ove godine ne pada na vikend, nego na sredinu tjedna, a ruku na srce, bilo bi nam apsolutno svejedno i da se sve odvija tjedan prije ili kasnije. Od slavlja, kako stvari stoje, ionako neće biti ništa.

No ne mora sve ostati na sjećanju na prethodne fešte vina ili pak planiranju budućih, jednom kad pandemija 2020. bude nešto o čemu ćemo samo pričati, čega ćemo se tu i tamo s užasom prisjetiti. Kad popusti i zadnja stavka lockdowna, možemo se vratiti "normalnom normalnom", a na spomen onog drugog termina koji obožavamo mrziti se - od srca nasmijati.

Ali vratimo se temi. Martinje je palo baš na nezgodan dan u sredini tjedna, tradicionalno 11. studenog. O simbolici nećemo, ali kako nas je vrijeme zaista počastilo, imamo priliku barem uživati na otvorenom. Proslaviti Dan svetog Martina može se, dakako, i u obiteljskom okruženju, u četiri kućna zida... A osim vina koje je centralni dio obiteljske večere, na Martinje se kuhaju i neki posebni specijaliteti.

Istražili smo malo što se slaže, a što je strogo zabranjeno.

Za ljubitelje bijelog

Uz bijelo vino ne ide samo hrana blažeg okusa. Iako ono samo ima nešto nježniji okus, ima jaku aromu, pa uz pažljivo izabranu hranu možete postići savršenu harmoniju na tanjuru. Tradicionalno se slaže s ribljim jelima, ali isto tako odlično ide uz jela od peradi, meku teletinu, a i uz različite vrste sira.

Prijedlozi za predjelo:

- svježe povrće s hummusom (ili fondue s povrćem)

- krekeri sa sirom (meke sorte poput mozzarelle, ricotte, feta sira i cheddara)

- škampi

- hrskava piletina

Jela koja birate trebala bi imati laganu teksturu i nešto blaže okuse. Prezačinjenoj hrani poput meksičke nema mjesta na stolu gdje se poslužuje delikatno bijelo vino. Što se tiče glavnih jela, uvijek prolazi riblji meni, ali i povrće poput cvjetače i brokule kao prilog pečenoj peradi. Salate od svježeg povrća, ali nikako od ukiseljenog, a kruh zamijenite krekerima ili prepečenim tostom.

Pripazite da u pripremi jela ne pretjerate s octom, pa čak i limunom, jer kiselina može narušiti ravnotežu bijelog vina. Tamnu čokoladu i kiselo voće kao desert također je bolje prekočiti.

Za ljubitelje crnog

Uz crno se vino kao predjelo tradicionalno serviraju slanina, pršut, kuhana svinjetina i tvrdi sirevi u kombinaciji s maslinama. Pošto je jačeg okusa, možete ga kombinirati i s tunom ili crvenom ribom, ako ste se odlučili za riblji meni.

Prijedlozi:

- pržena mozzarella sa šunkom i rajčicama (predjelo)

- kobasice, rebarca i kiseli kupus uz pekarski krumpir (ide s mladim vinom) 

- foie gras (pačja jetra) uz karamelizirani luk

- kesten pire sa šlagom (desert)

Crno vino uparujte u pravilu uz mesna jela, a ona mogu, za razliku od onih posluženih uz bijelo, biti malo začinjenija. Ne odbacujte ni riblji meni ako ste ga isplanirali, samo se držite crvene ribe, lososa, tune... Kad su u pitanju "grickalice", možete dati mašti na volju, sve vrste suhomesnatih proizvoda i tvrdog sira slažu se s crnim vinom. Ne zaboravite na crne masline koje će upotpuniti okuse.

Foie gras na tavi (recept)

Ne morate nužno izgubiti nekoliko dana i pripremiti gurmansku paštetu po pravilima. Ako ste nabavili guščje jetre (kojoj je ionako cijena paprena), možete je popržiti na tavi i servirati uz karamelizirani luk i umak od grožđa, naranče ili brusnice. Trebat će vam:

- 200 grama pačjih jetra

- 50ak grama karameliziranog luka (žlica šećera, dvije glavice luka i malo vode)

Za umak:

- sok od jabuke s pulpom (50 ml)

- soja sos (1 žlica)

- med (1 žlica)

- sol, papar

Jetra ispecite na tavi, sa svake strane po par minuta. Servirajte s voćnim umakom i karameliziranim lukom uz meki, blago prepečeni kruh.

18. travanj 2024 05:52