Overlay
paralelni slalom

Zašto svi prate priče o svećeniku i borilački nastrojenoj časnoj sestri? Usporedili smo dvije aktualne serije, tako različite, a tako bliske

24. srpnja 2020. - 13:22

Zabavne serije vjerske tematike istovremeno su postale dostupne za gledanje. Njemačka humoristična serija "Odjednom svećenik" (izvorno "Sankt Maik") datira iz 2018., a upravo se emitira na hrvatskom kanalu Movie Generation u tjednom ritmu do 7. kolovoza, nakon čega od 13. slijedi i njezina druga sezona.

Američka "fantasy" serija "Warrior Nun" ("Časna ratnica") može se "streamati" na platformi Netflix u čijoj je – za TV pojmove – solidno budžetiranoj produkciji i nastala, izgledajući kao korektan spektaklić za male ekrane. Ni "Odjednom svećenik" nije produkcijski jeftnjikav. Budžet je osigurao i jednu atraktivnu akcijsku scenu na tragu "Matrixa" s ispaljivanjem metka i praćenjem njegove putanje u usporenom pokretu.

Bitka sa zvijerima iz pakla

Serije su žanrovski različite, komedija i akcijsko-avanturistička fantazija, ali imaju određenih poveznica mimo osnovne vjerske. Zanimljivo je, tako, da glavni, titularni likovi obiju serija nisu religiozni, a obnašaju svetu religioznu dužnost. U "Sankt Maik" je to Maik Schäfer (Daniel Donskoy).

Sitni, atraktivno izgledajući kriminalac predstavlja se kao novi župnik u njemačkom katoličkom gradiću, gdje gleda kako će, s mlađim bratom Kevinom (Vincent Krüger), vratiti dug od nekoliko desetaka tisuća eura Karlu (Matthias Ziesing), mafijašu iz Berlina.

Nadalje, u seriji "Warrior Nun" časnu sestru utjelovljuje – ne svojom voljom – kvadriplegičarka iz katoličkog sirotišta Ava (Alba Baptista). Ona je vraćena iz mrtvih pomoću magične metalne anđeoske aureole koja joj, ugrađena u njezina leđa, daje svete supermoći za lov na demone i "zvijeri iz pakla", odnosno boj s njima (povećana snaga, može prolaziti kroz zidove...), kad postane nova članica sekte ratničkih časnih sestara.

Suluda premisa preuzeta je iz stripova "Warrior Nun Areala" koje je prema svemu sudeći Ben Dunn napisao sredinom devedesetih gledajući "Buffy: Ubojicu vampira" (film, kasnije i seriju). Nijedna serija nije, dakle, posebno originalna, ali obje su toga svjesne i nadoknađuju to šarmom, pa i povremenim umjerenim provokacijama, tj. satiričnim žalcima odaslanima na adresu Crkve.

Uzmimo za primjer "Odjednom svećenik". Vidjeli smo niz filmova u kojima kriminalci preuzimaju identitete svećenika, recimo komediju "Mi nismo anđeli" s Robertom De Nirom i Seanom Pennom ili slično žanrirani francuski filmić "Aleluja" u produkciji Luca Bessona.

Dakako, Donskoy nije De Niro, niti Penn, no uspijeva iznijeti novu prevarantsku priču/maskaradu i biti slatkorječiv kao župnik kojeg "svi vole", demonstrirajući pritom zvjezdani "appeal". Ovaj dijalog sve govori za seriju u tom kontekstu: "Nije to moja izjava... ali lijepo zvuči kad izlazi iz vaših usta".

Privlačna je i šarmantna portugalska glumca Baptista u ulozi Ave koja bi je mogla lansirati u zvijezde. Lik Ave je tipični novomilenijsko-televizijski, ona je društveno nepodesna, cinična i sve, ali Baptista uspijeva pronaći ljudske nijanse u "hardcore real life"-sa-supermoćima konceptu kad spusti njezin gard izgledajući kao portugalska Ellen Page i (u nešto manjoj mjeri) Emilia Clarke.

Opet, njezin cinizam je na mjestu, najviše spram Crkve, budući da je bila zlostavljana u sirotištu. "Katolici su osjetljivi po pitanju toga tko će uskrsnuti, osim ako oni ne vode narativ", kaže neočekivano uskrsnula Ava u seriji koja između redaka, u stankama od akcije i fantazije sa stvarnim i simboličnim demonima među nama, propituje instituciju Crkve, dogmatizam, slijepu vjeru itd.

Simpatije prema 'đavlijem' župniku

Sve to čini "Warrior Nun" interesantnijom serijom i nadilazi njezin tipični "korijenski" (super)herojski "world-building" narativ o izabranom "chosen one" pojedincu" ili u ovom slučaju pojedinki, s obaveznom, srećom ne i pretjerano sapuničastom ljubavnom pričom između Ave i mladića znakovitih inicijala J.C. (Emilio Sakraya)... ups!

S druge strane, kome nije do gledanja/grebanja ispod površine, dovoljno će biti zabavno vidjeti "demon hunting" časne u akciji sa sačmaricama i mačevima, ništa lošije koreografiranoj od friškog Netfixova filma "The Old Guard", dapače. Časne i sačmarice se fino rimuju na engleskom – "nun" i "shotgun".

Tako zgodnu rimu ne možemo pronaći u seriji "Sankt Maik", no kompenzacija slijedi u rimovanim pjesmama na odličnom soundtracku (The Doors, Queen, Metallica...), počevši od "Sympathy For The Devil" Rolling Stonesa koja otvara prvu epizodu sugerirajući da je župnik "đavliji", ali i da ćemo usprkos tome prema njemu gajiti "simpatije".

Ovdje su provokacije suspregnutije, pa Maik neće napraviti zaskočiti zgodnu mladu ministranticu i "heavymetalski" zamahati glavom kao Castor Troy (Nicolas Cage) na početku "Čovjeka bez lica", iako je za to imao povoda u multiplim prangijanjima Metallice.

On se zaljubljuje u lokalnu voditeljicu crkvenog zbora Evu (Bettina Burchard) koja je ujedno i "najprije" policajka. Eto komplikacije s obzirom da je Maik nanišanio ukrasti zlatnu pokaznicu. Nije teško predvidjeti kamo serija ide ako ste gledali "Doc Hollywood" i slične filmove.

Radeći svaki dan jedno dobro djelo, grešni Maik će se, malo po malo doživjeti transformaciju i početi se mijenjati (nabolje) kao osoba, pomažući mještanima u raznoraznim situacijama, uključujući jednog gay svećenika i porno-glumicu, te čak zaigrati nogomet za domaću ekipu na poziciji golmana.

Nitko neće staviti "Odjednom svećenik" na listu najboljih njemačkih novomilenijskih serija ("Dark", "Babylon Berlin"), ali ako joj date priliku ona bi mogla staviti smješak na vaše lice. "Amen, stari", rekao bi župnik Maik.

SERIJA: Warrior Nun/Sank Maik; akcijska fantazija/komedija; SAD, 2020./Njemačka 2018. KREATORI: Simo Barry/Vivien Hoppe ULOGE: Alba Baptista, Toya Turner/Daniel Donskoy, Bettina Burchard OCJENA: *** (obje serije)

18. travanj 2024 08:05