Overlay
Netflixova serija

Viknite na sav glas omiljenu prostotu, stručnjaci, a i Nicolas Cage, kaže da pomaže kod stresa i (emotivne) boli. Sve o novom dokumentarcu o psovanju

Piše M. M.
Foto IMDB
7. siječnja 2021. - 20:54

Zadnjih mjeseci dobro bi nam došla svaka pomoć u smanjenju stresa i drugih emotivnih problema, a ako je za vjerovati istraživanjima koja kažu da psovanje olakšava čak i fizičku bol vrijeme je da svi izađemo na prozore i umjesto pljeska i pjesme vrisnemo uglas jedno: “S**nje!” Nova Netflixova serija 'History of Swear Words' sugerira nam da učinimo upravo to, odbacimo buržujsku pristojnost i prestanemo gledati na psovke kao na nekakav moralan problem.

Voditelj serije je glumac Nicolas Cage poznat po neotesanom ponašanju da se poslužimo radikalnim eufemizmom. Čim je serija najavljena učinio nam se stoga kao vrlo prikladan izbor za temu koja se obrađuje, a nakon gledanja svih šest epizoda ostajemo pri tom mišljenju. Duhovito je što je stavljen u nekakav salon s velikom bibliotekom i drži se kao kakav stari američki učenjak dok govori ponekad i potpuno besmislice.

Zanimljiv je i dio u kojem se psovke obrađuju etimološki, semiotički i lingvistički, dakle dok im se utvrđuje podrijetlo i promjene u značenju, ali na zabavan način uz simpatične animacije. Govori se ukratko i o mizoginom aspektu pojedinih psovki kao što je bi*ch, koja se koristi da bi se uvrijedilo žene koje se zauzimaju za sebe od strane muškaraca, ali kad žene tako nazivaju jedna drugu riječ poprima potpuno novo značenje čime se redefinirala, a ne iskorijenila zbog svog uvrjedljivog aspekta.

Stručnjaci s područja lingvistike, feminizma ili filmski kritičari nisu samo doprinijeli najboljim dijelom dokumentarnog serijala tako što su objasnili misterije nastanka psovki i njihovog društvenog značenja, ulaska u mainstream, poveznice između (de)normalizacije psovanja i rasizma već su bez obzira na to što 'nastupaju' s komičarima, oni i duhovitiji od odvije grupe. 

Velikim dijelom komičari koji su gostovali u 'History of Swear Words' su ostali toliko impresionirani time što govore psovke smatrajući ih samima po sebi dovoljno avangardnima i duhovitima da su zaboravili da to rade svi koje se snima i da zato prestaju biti dovoljne. K tome je smiješno što govore kako bi trebalo biti posve normalno da se psuje i da to olakšava bol, stres i slično, ali kad bi se 'šporke riječi' u potpunosti normalizirale mnogi od njih bi ostali bez posla jer očigledno baziraju dio svoga humora na psovanju, što je stvarno pomalo jadno u 2021. Ne odnosi se to dakako na sve komičare, ali velikim dijelom da na one koje imamo priliku gledati u serijalu.

Epizode su kratke, traju tek 20 minuta svaka pa su odlične kao lagani tranzicijski materijal, u pauzama od učenja ili rada od kuće. U tako kratko vrijeme nije stalo ništa dosadnih viškova materijala tako da se doima da epizode traju i kraće, a nitko osim voditelja Nicolasa Cagea nije nastupao uz scenariji tako da se jedna od druge epizode dosta razlikuju i po strukturi i po kutu iz kojeg se promatra pojedina riječ što dosta govori i o društvenoj klimi mladih ljudi jer su o istim riječima imali dosta slične stavove svi intervjuirani. 

Obrađuje se šest riječi u šest epizoda, a to su: f**k, s**t, d**k, p***y, b***h i d**n. Neke od tih riječi stvarno nisu osobito grube, a postale su i u Hrvatskom jeziku potpuno normalne da nam je čak neobično svrstavati ih u isti koš s nekim od naših prostota koje bi bilo također vrlo zanimljivo za izanalizirati. Teško da možemo očekivati od HRT-a ili Nove nešto slično, ali eto dobre ideje za neki Podcast! Po mogućnosti neka to naprave s malo više ________ (umetni psovku po vlastitom izboru) od Netflixovog, sve u svemu vrlo prosječnog, 'History of Swear Words'.

20. travanj 2024 02:02