Overlay
leov izbor

Što večeras gledati? Imamo tri odlična prijedloga i to sva tri - animirana. Zašto? A zašto ne!

Piše Tea Sumić Miletić
Foto Shutterstock
15. veljače 2021. - 17:07

Dobijete li mini živčani slom svaki put kad shvatite da već 45 minuta "šarate" po programu ili Netflixovom izborniku, a još pojma nemate što gledati, spasite se nekim od prijedloga koje nam je dao Leo Kovačić. Vrli kolega pasionirani je ljubitelj dobrih serija, a za ovu nam je prigodu odlučio preporučiti isključivo crtane serijale. Zašto? A zašto ne!

Castlevania

Inspirirana istoimenom legendarnom video igricom tvrtke Konami, Netflixova animirana serija vodi nas u fantastični srednjevjekovni svijet i prati posljednjeg preživjelog člana obitelji Belmont koja se stoljećima, manje ili više uspješno, bori kako bi Istočnu Europu zaštitila od podivljalog Vlada Dracule Tepeša i njegovih noćnih hordi.Atmosferična i pametna serija s vrlo istančanim smislom za (crni) humor osvojila je u prvom redu zaljubljenike u fantasy, no uskoro je zbog svoje nesumnjive kvalitete, ali i zanimljive i drugačije tematike, pronašla jako veliki broj sljedbenika i među gledateljima posve drugačijih afiniteta.Iako je u potpunosti riječ o američkom uratku, u ovom pravom malom remek djelu itekako je vidljiv snažan utjecaj japanskih anima i tamošnjih majstora animacije. Inače, prva sezona ugledala je svijetlo dana na ljeto 2017. godine, a već godinu kasnije dobila je nastavak. Odlično primljena od kritike i publike, treća sezona puštena je u ožujku ove godine, dok se četvrta i posljednja sezona očekuju na Netflixu idućeg proljeća. Jedva čekamo...

Disenchantment

Od tvorca svevremenskih Simpsona i Futurame dolazi nam još jedan animirani sitcom koji, s punim pravom možemo reći, može stati u istu rečenicu s prethodnim uspješnicama jednog od najvećih genija ove vrste umjetnosti – Matta Groeninga.Priča je smještena u izmišljenu srednjevjekovno kraljevstvo Dreamland, a glavna junakinja je princeza Bean, mlada buntovnica kojoj su glavne zanimacije ispijanje alkohola, tučnjave, pa opet ispijanje alkohola te prostačenje. U stopu je prati naivni vilenjak Elfo i osobni demon imena Luci. Naravno, Groening je i u ovu crnu komediju ubacio plejadu osebujnih likova koji se se sjajno nadopunjuju s već spomenutom trojkom.Uglavnom, na Netflixu su objavljene već dvije sezone, a nova se, kako je nedavno objavljeno na njihovim službenim stranicama, očekuje uskoro. Ako je vjerovati Groeningu, i ova saga bi mogla potrajati dugo, dugo... Na radost fanova.

Rick and Morty

Za mnoge najbolja animirana serija namijenjena odraslima proteklih nekoliko godina, ovih dana trebala bi (konačno) krenuti u svoju petu sezonu. Ukratko, serija nam donosi priču o Ricku, briljantnom znanstveniku, ekscentričnom djedici  i dementnom alkoholičaru sve u jednoj osobi, koji živi s obitelji svoje kćerke, a vrijeme provodi ponajviše sa 14-godišnjim neprilagođenim unukom Mortyjem kojeg uvlači u prebolesne avanture, među groteskne i potpuno nenormalne likove te putovanja kroz vrijeme i dimenzije...Premda se sama radnja serije ponekad čini pretjerana i zbrčkana, no teme koje se obrađuju kroz šumu prostota i bizarnosti čine ovaj serijal posebnim, a genijalnost autora Justina Roilanda (kojeg i kolege iz industrije nazivaju manijakom op.a.) i način na koji se obraća gledateljima s pravom su joj dodali prefiks – kultna.U svakom slučaju, Rick and Morty je možda i nešto najsvježije što se danas nudi po bespućima Netflixa i šire. Istina, definitivno nije za djecu zbog ogromne količine psovki, ali zato će je odrasli – obožavati!

19. travanj 2024 06:31