Overlay
Search Party

Slojevita radnja, sjajna gluma i ples između žanrova čine ovu seriju itakako vrijednom gledanja: mi smo već na četvrtoj sezoni, a vi?

Piše Antonio Juričić
Foto IMDb
28. veljače 2021. - 20:08

Ekipa iz „Search Partyja” odužila se fanovima za dvoipolgodišnju stanku između druge i treće sezone pa su počeli s prikazivanjem četvrte nakon samo pola godine pauze. Ali to nije bio jedini način na koji su se odužili gledateljima, već su to učinili i kvalitetom nove sezone, koja ne samo da nije razočarala, već je odvela seriju u potpuno drugačijem smjeru i kompletirala jednu od najvećih transformacija ikada viđenih na malim ekranima.

Serija započinje kao hipsterska komedija i s vremenom se razvija u kritiku društva (ponajprije generacije „milenijalaca”) s gorkim crnim humorom, da bi naposljetku u četvrtoj sezoni eskalirala u jezivi i nadasve morbidni psihološki horor-triler u kojem humor možete detektirati, ali se više gotovo i ne možete prisiliti na smijeh.

Četvrta sezona prva je koju je u potpunosti producirao HBO Max (HBO-ov streaming servis), a sjajna Alia Shawkat svojom glumom vrijednom Emmyja mučnu radnju koju gledamo kroz deset epizoda čini još potresnijom, dok činjenica da producentsko-redateljska ekipa ne odustaje od „WTF” scena u „neprimjerenim” trenucima budi dodatnu nelagodu većini nas koji se nalazimo pred malim ekranima.

Serija u posljednjoj sezoni na neki način radi puni krug u odnosu na zaplet iz prve sezone i u nekoliko navrata „provocira” gledatelje najavom novog preokreta, samo da bi ubrzo odustala od toga, ponajprije zato da bi pokazala sav razmjer egoizma i sebičnosti likova koje pratimo i koji su nam, uz sve izuzetno odbojne mane, ipak na neki način prirasli srcu.

Bizarni razvoji događaja svojevrsni su zaštitni znak „Search Partyja”, a ni u novoj sezoni ih ne manjka. Od Elliotta koji je deklarirani homoseksualac i koji zbog novca odluči voditi televizijsku emisiju na način da zauzme ekstremno desničarski stav, preko Chantal koja ne želi izaći iz zatvora jer joj je tamo dobro, pa sve do morbidnog poteza na koji se Portia odluči kako bi se istaknula u glumačkom svijetu, serija nam nudi dobri stari, ali malo osvježeni materijal za zabavu, s novim neobičnim i poremećenim likovima.

Prava je rijetkost da jedna serija u samo četiri sezone u potpunosti promijeni smjer u kojem se od početka kreće, pa čak i dominantni žanr, a opet ostane vjerna sebi. „Search Party” je duboka i slojevita serija, koja je s novom sezonom dokazala da joj je nedostatak „kalupa” prednost, a ne otegotna okolnost zbog koje će se „razvodniti”.

Ako se u prvim sezonama moglo argumentirati da se radi o „trivijalnoj” seriji, ta etiketa više ne vrijedi, jer je „Search Party” izrasla u ozbiljan psihološki triler u kojem komične i apsurdne scene samo naglašavaju morbidnost i jezivost radnje.

Zbog toga, ali i zbog sjajne glumačke postave te plesa između žanrova, „Search Party” je jedna od najoriginalnijih serija ikada snimljenih. To je serija koja ruši ustaljene televizijske norme i koja je osmislila svoj recept kako iz sezone u sezonu gledateljima nuditi nešto novo i razvijati radnju u nepredvidljivim smjerovima, a istovremeno podizati kvalitetu.

„Search Party” ćemo gledati još najmanje jednu sezonu, a ne možemo ni pretpostaviti u kojem će se smjeru kretati, bez obzira na to što su tvorci serije, Charles Rogers i Sarah-Violet Bliss, već dali određene naznake...

18. travanj 2024 13:01