Overlay
lijepa umjetnost

Ovo su najtraženiji suvremeni umjetnici, njihova djela najviše intrigiraju kolekcionare: na ljestvici se našla samo jedna, ali itekako vrijedna žena

Piše Tea Sumić Miletić
Foto Kaws/AFP
19. veljače 2021. - 16:49

Kao i za većinu ekonomskih sektora, 2020. je bila godina bez presedana za tržište umjetnina. Zbog pandemije je većina sajmova, aukcija i izložbi otakazana, što je znatno smanjilo tržište umjetnina: prema jednom izvješću, prodaja u galerijama je pala za 36 posto, prema drugom aukcijska prodaja u najvećim kućama poput Christie'sa, Phillipsa i Sotheby'sa pala je za čak za posto. Kao rješenje nametnula se prodaja putem digitalnih platformi, a podaci s tog tržišta otkrivaju da pandemija nije pretjerano utjecala na spremnost kolekcionara da upotpune svoje zbirke novim, zanimljivim umjetničkim djelima.

Jedno od najvećih imena u online prodaji umjetnina je Artsy, koji je nedavno objavio rezultate svog poslovanja od početka pandemije. Njima je, očekivano, u posljednjih 12 mjeseci promet narastao za čak 150 posto, premda se, također očekivano, vrijednost kupljenih djela blago smanjila, za nešto manje od 13 posto.

Ono što nam je zanimljivo u tom izvještaju ipak nisu brojke nego slova - Artsy je otkrio koji su umjetnici u posljednjih godinu dana najtraženiji. Najtraženiji umjetnici 2020. godine, po broju korisnika koji su se raspitivali o kupnji njihovih djela, spadaju u skupinu već neko vrijeme popularnih uličnih i pop umjetnika koju predvode KAWS, Banksy, Andy Warhol, Damien Hirst, Takashi Murakami i Keith Haring.

KAWS, bivši ulični umjetnik poznat po izrazito kolekcionarskim vinilnim figurama i slikama prepoznatljivih likova nalik onima iz crtića, ali bez očiju, najzanimljiviji je kupcima. Tijekom 2020. godine, više se korisnika Artsyja raspitivalo o njegovom radu nego o bilo kojem drugom umjetniku na platformi, a izazvao je čak 22 posto više interesa nego Banksy, koji se nalazi na drugom mjestu ove top ljestvice.Tajanstveni britanski umjetnik tijekom 2020. se na drugo mjesto popeo s trećeg, preskočivši pri tome Warhola, koji je godinu ranije bio na drugom mjestu.

image
Banksy/AFP

Osim preslagivanja u topu tri, poredak među preostalim najtraženijim umjestncima je jednak u odnosu na 2019. godinu, pa glasi Hirst, Murakami i Haring na četvrtom, odnosno petom i šestom mjestu. Zanimljivo je da je među 20 najinteresantnijih umjetnika samo jedna žena. Yayoi Kusama našla se na 14. mjestu i bilježi porast zanimanja za svoj rad od oko 20 posto. Razlog tome mogla bi biti i berlinska retrospektiva koja se otvara u ožujku.

image
Yayoi Kusama/AFP

Veliki porast zanimanja Artsy je zabilježio i za djelima Daniela Arshama, umjetnika poznatog po svojim futurističkim skulpturama poznatih predmeta izvedenih u formi kristalno optočenih fosila. Broj korisnika koji su se raspitivali o njegovom radu popeo se za gotovo 70 posto, što ga je smjestilo na 13. mjesto, neposredno ispred Kusame.

Kad se razmatraju umjetnici s najvećim porastom broja upita o njihovom radu na Artsyju, prvih sedam ih je tamnoputo. Predvodi ih Gerald Lovell, rođen 1992. u Atlanti, slikar poznat po svojim upečatljivim portretima. Slijedi ga je Tunji Adeniyi-Jones, britanski umjetnik koji živi u New Yorku, prepoznatljiv po intenzivno kromatičnim figurama koje pomalo podsjećaju na radove Henrija Matissea. Broj upita za njegova djela narastao je više od 26 puta, a u stopu ga prati Knowledge Bennett, umjetnik sa sjedištem u Los Angelesu, poznat po svojim pop-art radovima na tragu Andyja Warholea. 

23. travanj 2024 09:06