Overlay
neponovljiv

Objavljen je prvi trailer filma o Bowieju, prisjetili smo se njegovog jedinstvenog stila koji je i danas nadahnuće modno smjelim muškarcima i ženama

Piše Stil
28. listopada 2020. - 16:38

Stardust, nadolazeći film o Davidu Bowieu s Johnnyjem Flynnom u glavnoj ulozi, dobio je svoj prvi službeni trailer. U novom se videu pojavljuju Flynn kao Bowie, Marc Maron kao njegov publicist Ron Oberman te Jena Malone kao Angie Bowie.

Film se fokusira na američku turneju iz 1971. godine i ono što je dovelo do toga da je Bowie izumio lik Ziggyja Stardusta. Film u kina i VOD dolazi 25. studenog, a do tada čekajte nove trailere. 

Osim po svojoj bezvremenskoj glazbi Bowie je bio slavan po upečatljuvom stilu odijevanja, a tijekom karijere imao je više karakterističnih izdanja, od glam rock stilova Ziggyja Stardusta i Aladdina Sanea do uglađenog stila Thin White Dukea. Bowie je koristio transformirajuću snagu mode kako bi utjelovio različite likove i alterega, a kreativno izražavanje učinilo ga je pionirom rock glazbe i performansa, što je učinilo nezaboravan utjecaj na industriju.

Jedna od njegovih prepoznatljivih "furki" iz ranije faze, zloglasna kosa ošišana "na fudbalerku", danas je opet u modi, a njegove upečatljive modne kombinacije svako toliko "uskrsnu" u kolekcijama kuća visoke mode. Tijekom života surađivao je s najuglednijim dizajnerima, pa mu je 1973. kostime za nastupe kreirao  Kansai Yamamoto.

U kolektivnom pamćenju još živi sjećanje na njegov ekscentrični kratki crveni kostim iz era Pauka s Marsa, a iz istih su godina i kostimi od lakirane kože ukrašeni perjem, kojima je udario put glam rocku ali i nešto otkačenijim pravcima. Bowie se nije sramio kostima koji pomiču rodne granice pa se na sceni pojavljivao u kimonima, okićem pernatim boama i svilenim ogrtačima.

U drugoj polovici 70-ih Ziggy je ustupio mjesto Halloween Jacku, prepoznatljivom po povezu preko oka i ljubavi prema šalovima, a u isto se vrijeme pojavljivao i kao Thin White Duke, uglažen i ispeglan, zalizane plave kose. U 80-ima se držao odijela, no opvremeno bi stvari učinio zanimljivijima drečavim komadom poput metalik jakne sa šišmiš rukavima.

Ekscentričan i upečatljiv, ostao je vječno nadahnuće modno smjelim muškarcima, ali i ženama. 

16. travanj 2024 20:30