Overlay
ima nešto u mariji

Nova ‘it‘ cura ne uklapa se u standardne kalupe: došla je iz Bugarske i briljirala u nastavku filmskog hita, sad svi žele doznati više o njoj

Piše Stil
Foto Profimedia
27. listopada 2020. - 18:42

Kad bismo zaključke o Mariji Bakalovoj donosili čisto na temelju novog "Borata", ova bi bugarska glumica već zaslužila našu pozornost. Jer u drugom je nastavku danas već kultnog filma o kazahstanskom reporteru Boratu Segdiyevu upravo je oduševila filmski svijet, pokazavši se itekako spremnom nositi s nimalo laganim izazovima koje je pred nju stavio Sacha Baron Cohen.

No Maria kaže kako je u većini scena neopisivo uživala.

U "Borat Subsequent Moviefilmu" glumi Tutar Segdiyev, Boratovu 15-godišnju kćerku. U stvarnom svijetu, Bakalova ima 24 godine, a iza sebe nekoliko zanimljivih filmskih ostvarenja. Nakon diplome na Nacionalnoj umjetničkoj školi u Sofiji, smjer dramsko kazalište i flauta, glumica je prvu značajniju ulogu imala u filmu "Transgression".

Jasno da će nakon "Borata 2" svi pamtiti scene u kojima Cohen i Bakalova izvode psine, ponajviše onu koja je izazvala kontroverze i u uredu predsjednika Donalda Trumpa (koji je, usput, najžešće isprdan lik u čitavom filmu). Rudy Giuliani može se do besvijesti opravdavati da je u ležećem položaju s rukama na spolovilu "pokušavao ugurati košulju u hlače" i proglašavati Cohena lažljivcem, ali očigledno je svima sa zdravim očima o čemu se u sceni radi.

Nekadašnji gradonačelnik New Yorka, a danas osobni odvjetnik Donalda Trumpa, nasjeo je, tako očito, na Cohenovu podvalu u kojoj Bakalova glumi reporterku, da bi u nekom trenutku Borat uletio u scenu urlajući kako je to njegova 15-godišnja kći Tutar. Sve je okrenuto na pokušaj hajke protiv aktualnog američkog predsjednika, no šteta je učinjena.

"Ako Giuliani ne vidi ništa pogrešno u svom ponašanju, bojim se i pomisliti što inače radi u hotelskim sobama", uzvratio mu je Cohen.

No dok se republikanci i demokrati prepucavaju, a ostatak svijeta, htio ne htio, prati američke izbore, Bakalova je uvjerljivom izvedbom i prirodnošću pred kamerama ipak uspjela izboriti (potpuno zasluženo!) svoj dio medijske popularnosti. Brzinski pregled Instagrama mlade glumice ne otkriva puno, tek da uživa u druženju s prijateljima, da je prilično društveno osviještena, ali i ponosna na suradnju s Cohenom.

On o njoj pak kaže ovo:

"Maria je nevjerojatna. Urnebesna je, jedna je od najhrabrijih glumica u povijesti - ako ne zaradi nominaciju za Oscara, to je katastrofalna nepravda - i ima nevjerojatnu sposobnost da odradi scenu i natjera vas na suze u isto vrijeme...".

Nije stoga pretjerano reći kako je Maria nova "it" cura u Hollywwoodu, iako se možda ni po čemu ne uklapa u standardne kalupe. Svojom podrškom socijalno ugroženima, glasom kad je on potreban da bi se prozvale nepravde u društvu, stilskim izričajem, modernom fudbalerkom i ležernim stavom, nije "klasična" dvadesetineštogodišnjakinja koju ćemo gledati u romantičnim dramama. 

Ali dok je s Boratom intervjuirala one pripadnike američkog društva inače mirno uljuljkane u svojoj uskogrudnosti, pokazala je da ima baš ono čega nam kritično fali.

Dozu originalnosti.

19. travanj 2024 13:38