Overlay
Uradi sam

Najnoviji trend u uređenju interijera nije samo praktičan već i jeftin, a obožavaju ga svi, od mladih umjetnika do poznatih dizajnera

Piše M.M.
Foto Shutterstock
20. listopada 2020. - 18:36

Dvije stvari su tipične u uređenju interijera kod mlađih ljudi, imaju manje novaca i neizvjesno je koliko će boraviti u nekom prostoru te hoće li im se pritom promijeniti donekle stil. Kratkoročna rješenja koja ne zahtijevaju velike investicije zato su pravi pogodak, a pokazalo se da mlađe osobe to itekako dobro uviđaju barem ako ćemo suditi po onome što uočavamo u najmodernijim stanovima na Instagramu.

Jedan od najuočljivijih trendova na platformi su 'handmade' police koje je vrlo jednostavno postaviti ili kasnije skinuti, rade se po mjeri i što svakako nije zanemarivo, značajno su povoljnije od skupih regala.

Utjelovljenje te nove nonšalancije i naginjanja kreativnosti nasuprot uniformiranosti i konzumerizmu je svakako umjetnica Lexie Smyth koja je postala toliko popularna da je nedavno angažirana i kao model u Zarinoj kampanji. U njenom stanu na bijelim zidovima, čini se nepromišljeno, postavljene su police  od tamnog drva na kojima stoje materijali za rad i druge potrepštine.

Kod polica smo najčešće uočavali njihovo što prirodnije izdanje u originalnoj boji drva ili pobojane u bijelo, ali nisu neočekivane ni šarene varijante. Postavljaju se s metalnom spojkom na L za zid ili direktno u njega zabijaju ovisno o tome koliko će težiti ono što na njih namjeravate staviti.

Ako se odlučite na njih super je što ih možete rasporediti kako želite, primjerice ostaviti veći razmak u donjem dijelu gdje ćete staviti visoku vazu, a gušće ih naslagati u dijelovima gdje dolaze knjige ili manji ukrasi. Odaberite i neku biljku koja može opušteno padati s najgornje postavljene daske i tako prikriti metalne spojke ako vam one smetaju. Mi uopće ne mislimo da ih treba sakrivati jer nas podsjećaju na trend iz ranih 2000-tih koji nam se zapravo nikad nije prestao sviđati kada su svi moderni stanovi u dnevnom boravku imali metalne police u skladišnom stilu.

Dnevni boravak nije jedino mjesto gdje ih možete smjestiti. Sve učestalije viđamo kuhinje koje imaju samo donje elemente dok se umjesto gornjih naslaže tek red ili dva dasaka od neobrađenog drva. Jako je popularno na njih stavljati posuđe iste boje u nekoj upečatljivoj boji. Prvi je to radio poznati kolekcionar i dizajner interijera Axel Vervoordt široj javnosti poznat po tome što je uredio posljednju kuću Kim Kardashian i Kanye Westa.

U njegovoj kuhinji, tako je barem bilo u času kada su snimljene fotografije na koje smo mi naišli, na otvorenim improviziranim policama poslagani su tanjuri, zdjele i šalice zagasito zelene boje koji postaju dekoracija sama po sebi što je definitivno poslužilo kao početna inspiracija za nešto što se sad već može nazvati trendom. 

Ali i same police mogu biti ukras. Uspijete li naći neko zanimljivo drvo bilo da se radi o boji ili obliku one će se istaknuti same po sebi i tada je zapravo šteta natrpati na njih previše drugih detalja. Radije dopustite njima da se istaknu.

15. travanj 2024 12:26