Overlay
u dalekoj galaksiji

Je li ‘Mandalorian 2‘ vrijedan ‘starwarsovske‘ fame? Pogledali smo prve nastavke nove hit-serije iz svemira ‘Ratova zvijezda‘

Piše Marko Njegić
19. studenog 2020. - 18:11

Ovo je jedan od onih slučajeva kad se teško naoružati strpljenjem, posebice ako ste fan "Star Warsa". Teško je, naime, ne pogledati prve (tri) dostupne epizode druge sezone nestrpljivo očekivana "Mandaloriana", "live action" serije iz svemira "Ratova zvijezda". Zadnja, osma epizoda zakazana je tek za 18. prosinca što iz ove perspektive izgleda "far far away".

Treba baciti oko, procijeniti je li "Mandalorian 2" vrijedan "starwarsovske" fame i koliki su njegovi stvarni dometi unutar šireg "Star Wars" svemira, natuknuti u prvoj sezoni. Brend "Ratova zvijezda" je prevažan da bi se takve stvari prepustile slučaju, tj. čekanju.

Omiljeni TV lik 2010-ih

Na temelju prve tri epizode "Mandalorian" je i dalje vrlo solidan prilog "Star Wars" kanonu s tendencijom jako dobrog. Ako nije blizu najboljim filmovima serijala, od izvorne trilogije ("The New Hope", "Empire Strikes Back, "The Return Of The Jedi"), do "Revenge of The Sith" i "Rogue One", negdje je u razini ili iznad većine novijih izdanaka franšize kao što su "The Force Awakens", "The Last Jedi", "Rise Of The Skywalker" i "Solo: A Star Wars Story".

Potencijal svakako postoji. Sila je dostatno jaka u "Mandalorianu" zahvaljujući i neodoljivom Baby Yodi, zasigurno najomiljenijem televizijskom liku 2010-ih i (već) jednom od najomiljenijih uopće iz svijeta "Ratova zvijezda".

Što je Mandalorian bez Baby Yode? Zasad ništa ili tek nešto, premda bi mogao biti kao vrlo zanimljiv lik, lovac na glave koji kao "space cowboy" ili samuraj-ronin putuje svemirom i u pravilu nikad ne skida masku, bivajući time zagonetniji.

Nova svemirska akcijska avantura usamljenog vuka Mandaloriana, znanog i po skraćenom nadimku Mando (ponovno ispod maske stoički Pedro Pascal), nezamisliva je bez njegova "mladunčeta", a kreator/ko-redatelj Jon Favreau želi Yoda bebača načiniti još simpatičnijim klincima, tipa da slatko podrigne nakon obilatog obroka (pojeo jaja koliko i Cool Hand Luke) itd.

Druga sezona je, dijelom kao i prva, podijeljena između "starwarsovske" serije za odraslije fanove i djecu, praktičnih i računalnih efekata, ali ipak naklonjenija prvima, unatoč nekim djetinjim momentima kakve je unutar serijala još davne 1983. definirao "Povratak jedija".

U (n)ovoj sezoni Favreau, čini se, još više potencira štih svemirskog vesterna, u prvoj epizodi prilično dojmljivo. Mandalorian će uletjeti u pustinjski gradić na "speederu" (leteći motocikl) kao na svemirskom čeličnom konju i ući u tamošnji "saloon" gdje ga lokalci gledaju sumnjičavo. Klasično pitanje postavlja mu šerif Cobb Vanth: "Što te dovodi ovdje, stranče?".

Štosno, kao i to da se prva epizoda zove "The Marshall", odnosno da šerifa glumi Timothy Olyphant ("Deadwood") koji je dašak vesterna iskusio i u prošlogodišnjem Tarantinovom filmu "Bilo jednom u... Hollywoodu". Olyphant je pojačanje u glumačkoj ekipi gdje zasad nema poznatih faca kao u prvoj sezoni, poput Wernera Herzoga, Gine Carano i Carla Weathersa; potonji se, zanimljivo, okušao kao redatelj nadolazeće četvrte epizode.

Međutim, opet kao u prvoj sezoni, u kadar ubrzo ulijeće čudovište, nekakav golemi zmaj koji se ponaša kao divovski crv iz Lynchove "Dine", a Mandalorian će se ujediniti sa šerifom da ga sredi u scenama blockbusterske televizije.

Nesumnjivo, "Mandalorian 2" je vizualno daleko najspektakularnija serija godine uz "Vučji odgoj" i "Njegovu mračnu građu 2", čak i više od njih. Serija koja umije biti epska, iako zadržava relativno svedeniji pristup. Valja spomenuti i scenu iz druge epizode, ambijentiranu ispod ledene kore i režiranu kao da je Shelob, pauk iz "Gospodara prstenova" ("Povratka kralja"), izlegao jaja iz "Aliena" i onda se ugledao na ratobornu maticu iz "Aliensa".

Promjena pravila Zlatnoga globusa

Disney+ je upravo s "Mandalorianom" stekao najveći broj pretplatnika i upustio se u bitku s Netflixom i ostalima, pa i promijenio pravila dodjele Zlatnog globusa. Pravilnik je nalagao da se glumci čije se lice ne vidi u sceni ne mogu konkurirati za nagradu, a nakon "Mandaloriana" pravilo se promijenilo – tumači maskiranih junaka mogu se natjecati ako bar u jednom kadru pokažu svoje lice, što se dogodilo kad je Mandu kacigu skinuo robot IG-11.

Ukratko, "Mandalorian" je najvažniji projekt za Disney+, zato je za nastavak angažirao dežurne redatelje Marvelovih blockbustera ili Disney franšiza, od Favreaua ("Iron Man 1&2", "Knjiga o džungli", "Kralj lavova") do Peytona Reeda ("Ant-Man 1&2"). Iznenađenje je i da se iza kamere opet (s)našla glumica Bryce Dallas Howard, kćerka oskarovca Rona Howarda ("Genijalni um") koji je režirao film o Hanu Solu. Treću epizodu Bryce kao redateljica potpisuje sasvim korektno, a režirala je i jednu u prvoj sezoni.

Epizoda uvodi Storm Troopere u drugu sezonu kao jednu od nekoliko spona s "Ratovima zvijezda". Tako, u prvoj epizodi Mandalorian slijeće na Tatooine, dobro poznati pustinjski planet Lukea Skywalkera, kamo ga odvodi potraga za vrstom ili domom Baby Yode, za što je položio zakletvu, a tu sreće znana bića "Star Wars" svemira (Jawas, Tusken Raiders).

Favreau je oprezan sa širenjem "Mandalorianova" svemira i napravi obično dva koraka nazad u poznato na jedan naprijed u nepoznato, umjesto da omjer bude obratan i ode dalje u još neistražene predjele "far, far away" galaksije.

image
KRUG

No, ne znači da preostalih pet epizoda istovremeno prepoznatljivo "starwarsovske" i dovoljno svježe serije neće poći u tom smjeru, dapače. "Mandalorian 1" je ugodno iznenadio publiku kad je Moff Gideon (Giancarlo Esposito) u posljednjoj epizodi isukao mitski "dark saber" ili mračnu svjetlosnu sablju koju dosad nismo uočili u "Ratovima zvijezda". A u zraku još uvijek vise pitanja tko je zapravo Baby Yoda i gdje su ovdje jediji.

Može se štošta dogoditi do kraja druge sezone. Vjerojatno i hoće imajući na umu da jednu od epizoda režira Robert Rodriguez ("Desperado", "Sin City"). "Vežite se", kaže Mandalorian na kraju treće epizode hitajući ka novom planetu. "It's gonna be a bumpy ride."

SERIJA: Mandalorian 2; SF akcijska avantura; SAD, 2020. KREATOR: Jon Favreau ULOGE: Pedro Pascal, Timothy Olyphant OCJENA: *** ½ (prve 3 epizode 2. sezone)

19. travanj 2024 16:30