Overlay
Opletite po dosadi

Isprobajte novi trend: ispletite Harryjev džemper ili kaputić iz Bridgertona, bit ćete ‘in‘, a i opustit će vas. Popričali smo s upućenom Splićankom

Piše Tea Sumić Miletić
Foto Shutterstock
28. veljače 2021. - 16:20

Za sve je, kažu, kriv Harry Styles. Točnije njegov džemper, ako se neživom predmetu uopće može prišiti krivnja. Nakon što se Harry u veljači prošle godine na probi emisije "Today" pojavio u šarenom kardiganu kontrastnih boja, zaljubljenici u pletenje su se požurili replicirati uzorak koji je tako lijepo pristajao popularnom pjevaču/glumcu i toliko njih je preko TikToka i YouTubea podijelilo uvid u svojih ruku djelo, koristeći pritom hashtag #harrystylescardigan, da je dizajner izvornika, Jonathan Anderson iz modne marke JW Anderson, objavio službeni videozapis i uzorak.

Na kraju je originalni džemper nabavio ​Victoria i Albert muzej u Londonu, pohvalivši ga kao "kulturni fenomen koji govori o snazi ​​kreativnosti i društvenih medija u okupljanju ljudi u vremenima krajnjih nedaća". Zamislite vi to.

Zaljubljenici u pletenje, kukičanje, makrame i ostale ručne radove poprilično su elegantno još u samim začetcima društvenih mreža prebacili svoje kružoke iz dnevnih boravaka i klupica u parku na blogove, online klubove i Facebook grupe, hvaleći se svojim radovima i raspredajući o zakučastim tehnikama uzlanja, ali pomama za repliciranjem komada, u kojima su se pojavile poznate osobe, tek je u zadnje vrijeme dobila novi zamah.

Rukavice koje je nosio Bernie Sanders najsvježiji su primjer i to vrlo pohvalan, jer motiviraju kreativce da pomažu u prikupljanju 1,8 milijuna dolara u dobrotvorne svrhe. Na meti "replikanata" se našla i pletenina iz filma "Little Women", nešto ranije hit su bili šalovi iz "Harry Pottera", a nekako slutimo da će idući hit-uzorak biti nadahnut kostimima iz "Bridgertona"...

Zasigurno svoju ulogu u svemu ovome ima činjenica da je ljudima zatvorenima u svoje domove poprilično dosadno, a pletenje je jedan od hobija kojim se možemo zabavljati gotovo unedogled, po uzoru na Arijadnu. Velika zajednica pletača iz svih krajeva svijeta okuplja se na stranici Ravelry, a upravo je na njoj prvi put objavljen "dekodirani" uzorak rukavica koje je proslavio Bernie Sanders (podsjetimo, autentične rukavice za Sandersa je izradila Jen Ellis, učiteljica iz Vermonta, od vune reciklirane iz starih džempera). U Hrvatskoj se pletači okupljaju oko grupa kao što su "Vanjina škola pletenja", a Vanja iz naziva grupe, inače je rođena Splićanka i nećakinja Kažimira Hraste.

Vanja je zaljubljenica u pletenje od malih nogu, kada je učila plesti od bake, mame i tete, još od 2012. godine, prvenstveno u Zagrebu, a povremeno u Splitu, drži radionice pletenja. Jednom do dva puta godišnje, ovisno o odazivu. Grupe su, kaže nam, uvijek male, kako bi se svakome mogla posvetiti, i u pravilu sto posto ženske. 

– Jako volim raditi rukama, a od kad sam aktivno počela istraživati pletenje, doznala sam vrlo interesantne podatke o tome kako meditativno djeluje, što sam, zapravo, i sama naslutila pletući, a slično sam čula i od polaznika svojih radionica. Pletenje djeluje i na stvaranje sinapsi između moždanih polutki, stoga je idealan hobi za djecu – objašnjava nam Vanja Hraste.

Osim s "Vanjinom", plesti možete i s grupama "Ispleti pa reci", "O'pleti", a s vremena na vrijeme organiziraju se predavanja i radionice za javnost. Naći ćete ih uz malo truda i surfanja, no prije toga biste trebali poći u potragu za vunom. Što ponekad (ovisi gdje stanujete) baš i nije tako laka zadaća.

Imate li sreće, u vašem mjestu stanovanja nalazi se specijalizirana prodavaonica s potrepštinama za šivanje, pletenje i slične razbibrige (u Splitu, na primjer, jednu imate u Slavićevoj ulici, a dobro je opremljena i ona u Šubićevoj). Ako ne, sreću okušajte posjetom trgovinama koje nude robu najšire moguće potrošnje, poput "Pepca" i "Tedija", a vune se povremeno i poprilično nepredvidljivo zna naći i u supermarketima. Sreću možete okušati i na oglasniku ili na web trgovinama, poput "Igle i kukice" koji nudi organsku vunu, no mi vam preporučujemo da se u duhu održivosti i očuvanja okoliša – a tko zna, možda i s ishodom zbližavanja s bližnjima – obratite članovima obitelji koji možda negdje kriju davno zaboravljena klupka vune ili džempere zrele za paranje.

18. travanj 2024 21:03