Overlay
‘WARRIOR 2‘

Igre kung fu prijestolja: serija snimljena prema ideji Brucea Leeja od večeras kreće na HBO-u, pogledali smo najnovije nastavke

3. listopada 2020. - 19:16

Dva i pol mjeseca nakon obilježavanja 47. godišnjice prerane smrti Brucea Leeja (27. studenog 1940. - 20. srpnja 1973.), HBO GO će ugostiti premijeru druge sezone Cinemaxove serije "Warrior" snimljene prema ideji i zapisima neprežaljenog akcijskog "martial arts" heroja i majstora kung fua.

Prva (od ukupno deset) epizoda druge sezone "Ratnika" kreće 3. listopada na HBO GO, a serija će se u jednotjednom ritmu emitiranja protegnuti sve do početka prosinca. Nakon što je uspio baciti oko na svih deset epizoda "Warriora 2", potpisnik ovog teksta može reći da bi fanovi "Ratnika" trebali biti uglavnom zadovoljni. No, za početak, brzinski podsjetnik na genezu serije, u slučaju da se ne sjećate recenzije prve sezone.

Brad Pitt vs. Bruce Lee

Pokojni Lee je zamislio "Warriora" kao "akcijski projekt", prije film nego seriju, nekakvu "East(ern) meets West(ern)" akciju sa sobom u glavnoj ulozi kineskog meštra borilačkih vještina koji iz Kine dolazi u San Francisco i tamo kung fuom pripitomljuje Divlji zapad.

Ideja za "Ratnika" sinula mu je na početku karijere, dok još nije snimio "Šaku bijesa", "Na zmajevu putu" i megahit "U zmajevu gnijezdu". Tada, prije navedenih filmova, nitko u Hollywoodu nije pokazivao sluha da jednom Kinezu dodijeli glavnu ulogu i dopusti mu da nosi akcijski projekt na svojim leđima.

image
Bros/kobal/rex/shutterstock

Lee se morao kaliti da postane nosač filma i dogura do "Enter The Dragon", a to je uključivalo da bude pomoćnik glavnog junaka, Kato, k tome s maskom na licu kako gledatelji ne bi (isprve) skužili da je Kinez ("Green Hornet").

U međuvremenu, premisu "Warriora" djelomično je iskoristila serija "Kung Fu" s Davidom Carradineom, snimljena točno u vrijeme (1972.) kad je Leejeva zvijezda počela sve jače sjati na filmskom nebu. No, nesretni glumac je, kao što znamo, iduće godine umro, baš kad je trebao postati megazvijezda s "U zmajevu gnijezdu", a s njim je, činilo se, u grob otišao i "Ratnik".

Ipak, dekadama kasnije, Bruceova kćerka, Shannon Lee, iskopala je odnekle tatine zapise i omogućila da se "Warrior" ipak snimi, u formatu serije. Cinemax se zainteresirao za kupnju prava, a Jonathan Tropper vidio priliku da postane kreator još jedne borilačke serije nakon njegove i Cinemaxove "Banshee".

I tako je rođen "Ratnik", zanimljivo baš 2019., iste godine kad je Tarantino "uvrijedio" Shannon i najžešće Bruceove fanove prikazom legendarnog "martial arts" glumca. Naime, u filmu "Bilo jednom u... Hollywoodu" Leejevu mitsku borilačku "Enter The Dragon" superiornost testirao je kaskader u tijelu Brada Pitta udubivši karoseriju automobila njegovim tijelom kad su se potukli na setu "Green Horneta".

Tropper nije Leeju priuštio takvu "neugodu" kao Tarantino, ali je, s druge strane, serija bila i ostala prekrvava i nasilna za Bruceove pojmove borilačke akcije, tako da tko zna što bi on rekao da može vidjeti u što se njegov "Warrior" pretvorio i općenito akcijski žanr, kinematografija i televizija novog milenija, očevi i majke "Ratnika".

Na obje sezone Tropperova proizvoda utjecali su mesarski (akcijski) filmovi poput "Bandi New Yorka" i "Racije", borilačke serije kao što su "Banshee" i "Into The Badlands", ali i neakcijski televizijski projekti a la "Igra prijestolja", "Deadwood" i "Peaky Blinders".

Joe Taslim, otkriće indonezijske akcije "The Raid", dio je Tropperove glumačke ekipe, serija "Banshee" je dobila posvetu u pogledu istoimena kluba koji biva eksplicitno naveden u jednoj epizodi druge sezone, a "Warrior" je na valnoj duljini s "GOT-om" i ekipom.

U "Ratniku" se, da (o)prostite, prči i prostači, igraju se igre kung fu prijestolja i sklapaju neophodni savezi između raznih frakcija Amerikanaca i Kineza koji "ne pripadaju ovdje" u San Franciscu na prijelazu 19. u 20. stoljeće, gradu veoma nalik Deadwoodu i Birminghamu ("Peaky Blinders") iz kojeg se rađa Amerika kakve "ne bi bilo bez baruta".

Šaketanje monotonije

Može se reći da je "Warrior" šak(et)ački "Peaky Blinders" i "Game Of Thrones" s nešto više eksplicitne šore (i šege) uz nezaobilaznu, samo manje eksplicitnu ševu. Problem je samo što likovi u ovoj seriji nisu impresivni i pamtljivi kao u spomenutima.

Iako je Ah Sahm (Andrew Koji) solidan kao "bruceleeovski" junak, nismo još uvijek naletjeli na nekog "warriorskog" Thomasa Shelbyja da bi uz nekog takvog i najsporije epizode (a ima ih) prošle brže. Druga sezona je na tragu prve, sukladno dijaloškoj razmjeni iz jedne epizode "Imaš li ideja? Uobičajeno!", ali i samosvjesnom spomenu "razmjene klišeja".

Pristojno produciran, nemalo razvučen i mjestimice istinski borilački atraktivan, "Ratnik 2" najviše eksplodira u šestoj epizodi, koja je ekvivalentna i gotovo odlična poput još uvijek najbolje pete iz prve sezone, kad se serija (opet) pretvara u kung fu vestern uz pridodani klasični "hand to hand combat" borilački film s tematikom turnira ("U zmajevu gnijezdu", "Krvavi sport").

Tek (o)tad druga sezona postaje zanimljiva i dinamični(j)a, a dotad smo mahom križali minute do neke tučnjave da razbije/išaketa monotoniju, od čega se najviše izdvajaju borilačke scene u trećoj epizodi uz poneko umješno "čišćenje" ("ashi barai").

Akcija je i dalje brutalna na način da se ruke lome vanjskim prijelomom, pa i odsijecaju kad posegnu za pištoljem, no razlika je što je druga sezona dobila opaku akcijsko-borilačku konkurenciju u ovogodišnjim "Bandama Londona" Garetha Evansa ("Racija") koje su televizijsku akciju podigle na (naj)veću razinu.

"Warrior 2" ne doseže nivo "Gangs Of London", ali Tropper barem ne ostaje dužan Evansu (i Leeju) u predzadnjoj epizodi s nunčake-akcijom ("Mogu li posuditi ove?"). Simbolično nazvana "Enter The Dragon", deveta epizoda daje junaku nunčake u ruke i dopušta mu da oponaša Leeja najbolje što može u "fast" i "slow motionu".

SERIJA: Warrior 2; akcija; SAD, 2020. KREATOR: Jonathan Tropper ULOGE: Andrew Koji, Olivia Cheng OCJENA: ***

19. travanj 2024 08:12