Overlay
ovo se pretražuje

Deset najpretraživanijih dijeta: planirate li izgubiti kilograme, provjerite trenutno najpopularnije opcije, otkrivamo njihove prednosti i mane

Piše Tea Sumić Miletić
Foto Garo/AFP
4. studenog 2020. - 10:46

Neki se udebljaju ljeti, neki zimi, a neki se rašire u struku čim pomisle na hranu koja ima više od 100 kalorija. Neki krive genetiku, neki krive način života, nosvima im je zajedničko da su bar jednom u životu odlučili: idem na dijetu!

A trendovi se u svijetu dijeta mijenjaju brže nego u modnom, pa se svako malo druga namirnica nađe na crnoj listi ili se neki poseban način prehrane proglasi onim pravim, uz kojeg kilogrami idu dolje, a dolje i ostaju.

No u zadnje vrijeme, možda ste primijetili, po ovom pitanju jednostavno nema konsenzusa i čini nam se da nikad nije bilo ovoliko "onih pravih". Kad smo zbunjeni prevelikim brojem izbora, skloni smo napraviti što i onaj pored nas, kao nekoć u školi kad bi zaokružili ono slovo ispred ponuđenog odgovora koji je zaokružio i kolega iz klupe.

Pa stoga nije na odmet provjeriti koje dijete i načini ishrane trenutno izazivaju najveću pažnju. a prema najnovijim podacima s najpopularnijeg internetskog pretraživača u 2020. godini najviše su pretraživane baš ove dijete.

image
Science Photo Library/AFP

1. Ketogena dijeta od početka je godine skupila preko  25,5 milijuna pretraživanja, odnosno gotovo 70 tisuća upita dnevno. Riječ je o načinu prehrane osmišljenom još prije stotinu godina u svrhu liječenja epilepsije - premisa je da se izazivanjem ketoze, stanja povišene vrijednosti koncetracije ketonskih tijela u krvi, može smanjiti učestalost epileptičnih napada.

Pokazalo se da povoljno djeluje i kod drugih bolesti, no isto se tako pokazalo da pospješuje mršavljenje jer organizam u stanju ketoze umjesto glukoze počinje sagorijevati masnoću. Jetra razgrađuje masnoću u kemikalije koje se nazivaju ketoni i oslobađa ih u krvotok. Tijelo je tada u stanju koristiti ketone kao izvor energije.

Ketogenu dijetu karakterizira nizak unos ugljikohidrata, a visok unos masti, što znači da se drastično smanjuje konzumiranje škrobastih i slatkih namirnica - voća, žitarica, mahunarki i korjenastog povrća.

Unatoč tome što praktikanti ovakvog načina prehrane tvrde da gube na težini, da su manje gladni i umorni, ketozu je teško održati na duže staze, a dugotrajnije odricanje od gore spomenutih namirnica neizbježno dovodi do manjka vitamina i minerala što dovodi do pojačanog umora i niza neugodnih simproma poput zatvora, neugodnog zadaha, dehidracije i povećanog rizika od kardiovaskularnih bolesti.

2. Povremeni, odnosno naizmjenični post (Intermittent fasting) skupio je malo manje od 12 milijuna traženja, a kako smo vam o tom režimu prehrane koji je zadnje vrijeme u trendu, kao zamjena klasičnim dijetama, ali i kao metoda za poboljšanje probave, kondicije, krvne slike i moždanih funkcija već pisali ovdje se možete podsjetiti o čemu je riječ, kroz iskustvo Splićanke koja godinama prakticira taj režim prehrane.

3. Na trećem je mjestu paleo dijeta s gotovo 4 milijuna traženja. Riječ je o prehrani koja bi trebala oponašati prehrambeni stil ljudi iz paleolitika, što znači da daje prednost jednostavnim, neprerađenim namirnicama pa će vam za provođenje takvog režima trebati dosta strpljenja i snalažljivosti.

Ne mislimo da trebate u lov na sitnu divljač nego da ćete tek sad shvatiti kako je hrana koju jedete puna aditiva, dodataka, E-ova i sastojaka za koje ne biste ni pomislili da su dodani - recimo, šećer i škrob su u proizvodima dijametralno suprotnima slatkišima... No, ustrajete li, bar ćete tijelo pročistiti od kemikalija, ako ništa drugo.

4. Na četvrtom je mjestu DASH dijeta s malo više od dva milijuna traženja, što je pomnalo iznenađujuće jer je u zadnje vrijeme više puta proglašena najzdravijom dijetom. Ova dijeta, osmišljena za regulitanje problema s visokim krvnim tlakom, naglasak stavlja na pravilno određivanje porcija i raznolike, visoko nutritivne namirnice. 

5. Još nam je veće iznenađenje što je na petom mjestu Atkinsova dijeta s nešto više od milijun ipol traženja, s obzirom da su je mnogi stručnjaci proglasili potencijalno štetnom za zdravlje.

Potom slijede vojnička dijeta (954.000 traženja), Sirtfood dijeta (927.000 traženja), Whole30 (558.300 traženja), alkalna dijeta (549.000 traženja) i na 10. je mjestu Noom dijeta (540.000 traženja). 

18. travanj 2024 07:38