Overlay
‘THE HEAD‘

Agatha Christie na Južnom polu: serijski ‘whodunit‘ triler podatan je za gledanje u zimskoj izolaciji s klaustrofobičnom atmosferom Antarktike

Piše Marko Njegić
26. veljače 2021. - 22:28

U seriji "The Head" ("Glava"), nastaloj u koprodukciji HBO Asia, Zemlja se nalazi "na pedalj od uništenja" i znanstvenici rade na tome da ne dođe do neke od katastrofa koje su obilježile niz filmskih i televizijskih projekata, uključujući i "Tribes Of Europa".

Katastrofa se tiče klimatskih promjena/globalnog zatopljenja koje tim znanstvenika (među ostalim John Lynch i Alvaro Morte, Profesor iz "La Casa de Papel") pokušava okončati na Južnom polu, 5000 milja od civilizacije, gdje čovjeku "nije suđeno da opstane". Njihova misija je pronaći način da "izliječe naš bolesni planet".

"The Head" udara kontru dominantnoj struji postapokaliptičnih priča na velikom i malom ekranu predstavljajući se kao svojevrsna predapokaliptična serija. Međutim, to nije sve. Jer, "The Head" je primarno "whodunit" triler koji je vrlo solidno preselio Agathu Christie na Južni pol.

Umjereno do pretežno uzbudljiv, stvoren za "binge", "The Head" je podatan za gledanje u zimskoj izolaciji, serija koja klaustrofobičnom i ledenom atmosferom Antarktike zaziva kultni, briljantni SF horor "The Thing" Johna Carpentera, ali i slične filmove poput trilera "Whiteout" s Kate Beckisale.

Naravno, serija (očekivano) nije ni blizu dobra kao "Stvor", no zato nije lošija od "Polarne noći". Carpenterovu filmu odana je počast tako što ga ekipa gleda u postaji u jednoj od prvih scena serije.

"Čija je ovo ideja", pita uznemireni ženski lik dok Kurt Russellov junak MacReady radi test na krv u himničkoj sceni nepovjerenja, tako aktualnoj danas kad je film završio na jednom od koronskih "memea". "To je tradicija, sve ga postaje gledaju početkom zime", odgovara joj kolega.

Uvod serije navodi na krivi trag da gledatelj očekuje nekog monstruma, posebice kad se leševi počnu gomilati (sedam tijela, dvoje nestalih), a jedan osvane dekapitirane glave da opravda naslov. Ipak, "The Head" na žalost ili možda sreću nema SF-ovskoga u sebi.

Ubojica je čovjek, ali pitanje je tko je počinio umorstva i zašto kad istraga krene u sadašnjosti, a ono što se dogodilo u prošlosti prikazano je flešbekovima koji oslikavaju priču potencijalno nepouzdane naratorice, doktorice Maggie Mitchell (Katharine O'Donnely), jedine preživjele iz ekipe.

"Mogao bi biti bilo tko", čujemo, dakle netko od ekipe ili neki "uljez" dok istragu vodi Johan Berg (Alexandre Willaume) koji je imao što vidjeti kad se vratio na Antarktiku – krv na podovima postaje, metke u zidovima, beživotna tijela kolega, među kojima nema i njegove supruge Annike (Laura Bach).

Autori podastiru više "twistova", uključujući posljednji "šokantni", od čega neki baš i ne sjedaju na svoje mjesto odgovarajući na pitanje tko i, još više, zašto.

Može se reći da serija ima "glavu", ako ne i "rep", ali se razvija u finom ritmu, bez puno zastajkivanja zbog kupovanja vremena, napeta je dok traje, tj. sastavlja "puzzle" misterije i gleda se s priličnom lakoćom.

Svakako je iznad prosjeka, zaslužuje veću pažnju od mnogih sličnih TV proizvoda i trebala bi biti poznatija nego što jest. Otkrijte je prije nego što je otkriju drugi.

SERIJA: The Head; triler; Španjolska/Japan, 2020. KREATORI: David Pastor, Àlex Pastor i David Troncoso ULOGE: John Lynch, Katharine O'Donnelly OCJENA: *** ½

14. travanj 2024 11:42