StoryEditorOCM
Ostalokickboxing

Nestvarne priče šibenskih borkinja: Neuništiva Nives sa slomljenom nogom sredila stokilašicu; Snježana s požarišta do svjetske medalje

31. listopada 2019. - 12:43

Nives Radić i Snježanu Prgomet, članice šibenskog Kickboxing kluba "Dalmatino", koje su na Svjetskom prvenstvu u kickboxingu održanom u Sarajevu ostvarile povijesni uspjeh, primio je Željko Burić, gradonačelnik Šibenika, i Darija Puljić, zamjenica Gorana Pauka, šibensko-kninskog župana. Po četvrti put Nives Radić postala je svjetska prvakinja u tom borilačkom sportu, dok su se Snježana Prgomet i Karmela Makelja, njezine klupske kolegice, iz Sarajeva vratile s brončanim medaljama.

Uz uspješne šibenske borkinje primanju je prisustvovao i Damir Lambaša, njihov trener, Paško Rakić, zamjenik šibenskoga gradonačelnika, i Joško Jurić, čelni čovjek Saveza sportova grada Šibenika.

Na svečanosti u gradskoj upravi, gradonačelnik Burić izrazio je zadovoljstvo vrhunskim sportskim postignućima kluba te njegovih trenera, članica i članova, kao i sve brojnijeg podmlatka koji na taj način brane, promoviraju i pridonose ugledu svoga grada, županije i domovine. Sličnim riječima "Dalmatinovim" perjanicama čestitala je i dožupanica Puljić. Dogradonačelnik Rakić kojemu je trener Lambaša zahvalio na posebnom angažmanu oko osiguranja financijskih sredstava iz gradskog proračuna kada ih je klub najviše trebao, naglasio je kako je svako ulaganje u "Dalmatino" opravdano njegovim medaljama. Svi sportski klubovi pri Zajednici sportova grada Šibenika ove su godine kroz svoj budžet osjetili veće potpore namijenjene kvalitetnijem radu i postizanju boljih rezultata sportaša, a tako će, obećao je Rakić, biti i iduće godine.

Hvala Gradu Šibeniku

Gradu Šibeniku zahvalila je i Nives Radić, spomenuvši se napretka u sportu koji je, kako je kazala, ova gradska garnitura potaknula uvođenjem sportskih stipendija i povećanim izdvajanjem za klubove. Na pitanje kako je uspjela pobijediti stotinu kilograma tešku Brazilku, do tada neporaženu svjetsku prvakinju, i to unatoč ozbiljnoj ozljedi "zarađenoj" u polufinalnoj borbi s Grkinjom, šesterostruka europska i četverostruka svjetska prvakinja pozvala se na svojevrsnu gerilsku taktiku.

- Zbog ozljede sam bila prisiljena ući u supertešku kategoriju jer mi je bio problem svakodnevno održavati kilažu u okolnostima kada nisam bila u stanju preskakati konopac, trčati ili na drugi način korigirati težinu. Sve čime sam se mogla suprotstaviti fizički snažnijoj protivnici bili su moja brzina, eksplozivnost i kretanje. Odlučila sam se za taktiku koja se po domaću najbolje opisuje kroz dvi riči - udri i biži! Bilo je i straha i klecanja kolina pred ulazak u ring, ali kad sam ušla, onda sam bila - kući. Sve je išlo kako triba: pobiješ se i to je - to. Pokažeš zašto si došao i dadeš sve od sebe kako bi naplatila sav trud, ulaganje, sve te misece treninga... - objasnila je Nives.

- Pola šesteročlane hrvatske ženske reprezentacije čini ekipa iz "Dalmatina", i sve tri naše članice uzele su medalje. Mislim da je to vrlo dobar rezultat. Što se tiče Nives, koja je ovaj put išla u apsolutnoj kategoriji i uzela četvrti svjetski naslov, nikad nije postojala takva žena u ringu u ovom dijelu Europe koja ima toliko mečeva i toliko titula u niti jednom borilačkom sportu. I na prvenstvu su joj odali posebno priznanje. Već 20 godina sam trener naših borkinja, doduše i muških članova, ali ne s tako velikim rezultatima. Stariji će se sjetiti Ivone Roca i Barbare Vlahov, Ivana Maleš - danas je Ivana Beljo i profesorica je na fakultetu. Bila je prva svjetska juniorska prvakinja u kickboxingu 2002. godine. Kakve su cure u "Dalmatinu"? Tvrdoglave i veliki radnici, veliki borci. One su u ringu takve. Nives je i sada noga zamotana. Pukla joj je kost na dva mista, ima improviziranu udlagu kao posljedicu loma u polufinalu. Zbog antidopinga nisu joj dopustili ni "šut", niti bilo što drugo da ublaži bolove. Borila se naživo s tom nogom. Znači, vi ih jednostavno ne možete zaustaviti, odvesti na Svjetsko prvenstvo i reći: sad nećete više, sad ćemo stati - opisao je Lambaša kakve cure "rastu" u njegovu klubu.

Miris dima u dvorani

Još se jedna borkinja, dodao je, priprema za put slave svojih kolegica. O njoj će se tek čuti. I dva-tri juniora, najavio je, iduće će godine biti neizostavni članovi hrvatske reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u turskoj Antaliji "pa će se vidjeti što će napraviti".

Svima koji su njoj i klubu ukazali povjerenje i podršku na prijemu je zahvalila i mlada Snježana Prgomet, kojoj je to bila prva svjetska medalja i prvo veliko natjecanje. Zanimljivo je da je mlada borkinja već drugo ljeto članica DVD-a Šibenik, pa je s ljetnih požara znala samo produžiti u dvoranu na pripremu za Svjetsko prvenstvo.

- Bilo je i takvih situacija, a to trener najbolje zna. Osjetio bi se u dvorani miris dima. Bez većih problema sam spajala vatrogasne i sportske obveze. Kolege vatrogasci bi mi znali uskakati ako bi požar počeo oko 17-18 sati, pred trening. Izašao bi umjesto mene netko drugi jer ionako ne bi svi stali u kamion. Izlazili su mi u susret tako da sam imala i neke male povlastice u tom pogledu, ali svaki put kad bi mogla izaći, s guštom bi preuzela to misto u kamionu - nasmijano je kazala mlada vlasnica svjetske bronce.

14. travanj 2024 12:33