StoryEditorOCM
Ostalosvi na bazen

Plivati mogu svi- nauči i ti: Za ovaj projekt šibenski klub 'More' dobio je milikun kuna iz EU fondova

15. listopada 2019. - 15:05

Plivati mogu svi-nauči i ti - naziv je projekta kojeg provodi šibenski Plivački klub "More" uz financijsku potporu Europskog socijalnog fonda. Kako je riječ o milijun namjenskih kuna za besplatnu obuku djece i mladih plivačkoj vještini, Klub je ovih dana održao i prigodnu prezentaciju, sve u želji da na bazen u Crnici privuče što više zainteresiranih.

Za sve njih, ističe Rikardo Marenzi, predsjednik PK "More", osiguran je i besplatni prijevoz do bazena, pa nema razloga da djeca koja žele proplivati po svim pravilima te sportske discipline, to ne ostvare. Dobrodošli su, veli Marenzi, i plivači koji bi naprosto željeli poboljšati tehniku plivanja. U tome ih ne bi trebala spriječiti udaljenost, bilo da se radi o području grada Šibenika ili Šibensko-kninske županije.

Do kraja ovog tjedna, naime, Klub će dobiti novi autobus kojim će djecu dovoziti na treninge, što će biti umnogome jednostavnije nego što je bilo do sada, kada im je na raspolaganju bio tek kombi vozilo. I kombi je, međutim, zlata vrijedio ovoga ljeta kada su na plivanje stizala djeca iz Kistanja.

Mali plivači iz Kistanja

- Cijeli projekt smo zapravo službeno započeli 1. travnja, pa možemo kazati da smo već prošli jedan turnus obuke kojim su obuhvaćena djeca iz Kistanja. Dnevno smo odrađivali kombijem i po šest tura na relaciji Šibenik-Kistanje i obratno jer smo djecu podijelili u tri grupe da bi stigli na trening. Zakomplicirala se, naime, situacija oko kupnje autobusa. Mijenjali su se takozvani eurokodovi, pa smo bili primorani čekati na konačnu isporuku - objašnjava Marenzi.

Rad PK "More" sa stotinjak tisuća kuna ove je godine podupro i Državni ured za sport, a dio sredstava osiguran je i kroz partnerski odnos sa Dječjim vrtićem "Osmijeh" koji je za svoje programe iz EU fonda ishodio 4,1 milijun kuna.

 

 

- Kao partneri smo preuzeli provođenje sportskog dijela vrtićkog programa, pa ćemo svim predškolcima te ustanove osigurati obuku u plivanju. Priča se razvija po najboljem mogućem scenariju i zapravo je izvrstan temelj za promicanje naše davne inicijative da plivanje, kao sportska disciplina, bude uvršteno i u predškolske, baš kao i u školske programe. Uobičajena je praksa, naime, da se djeca dovode na treninge na bazen u suprotnu smjenu od školske ili vrtićke. Cilj nam je, međutim, da plivanje bude dio redovnog sportskog odgojno-obrazovnog programa makar u nižim razredima osnovne škole i da djeca dolaze na bazen u svojoj školskoj smjeni. Takav standard već odavno imaju brojne države Europske unije u kojima se plivanje uči kao što se uči i čitanje i pisanje, pa zašto se i mi ne bi ponijeli takvim primjerom, posebno stoga što smo grad na moru?! Plivački klub "More" ima dva profesora kineziologije i profesora plivanja što znači da raspolažemo i stručnim kadrom...

Prvi koraci u tom smislu, dodaje predsjednik Kluba, već su napravljeni. Budući da Osnovna škola "Brodarica" nema vlastite sportske dvorane, izgledno je da će se, nakon što stigne naručeni autobus, u program plivačke obuke uključiti barem jedan razred prvašića, a na proljeće bi im se pridružio još jedan.

Entuzijazam roditelja

- Umjesto u dvoranu, djeca će dva sata tjedno provoditi na bazenu uz educirane i stručne voditelje. To je inicijativa oko koje smo se vrlo angažirali i nadamo se da ćemo je provesti u djelo. Dvije će se godine financirati iz sredstava Europske unije, a kasnije bi njezinu provedbu trebala preuzeti lokalna zajednica. Uvjereni smo da će do tada svima biti jasno koliko je to stvarno dobra priča-zaključuje Marenzi.

Plivački klub "More", inače, osnovan je prije 17 godina ustrajnošću i entuzijazmom nekolicine šibenskih roditelja, među njima i sadašnjeg predsjednika Kluba, koji su djecu, nakon što su ostala bez mogućnosti treniranja u Solarisu, nastavili odvoziti na plivanje u Split. Trajalo je to pune dvije i pol godine.

- Možda bismo i odustali, da nas djeca praktički nisu tjerala da ih vozimo na treninge. Iz tog se entuzijazma, zapravo, rodio se klub kao primjer lude upornosti i želje za treniranjem. Naravno, odmah smo uspostavili suradnju sa najeminentnijim hrvatskim trenerima kao što su Petar Mijić koji je trenirao Duju Draganju i Petar Kuterovac, jedan od naših najcjenjenijih kondicijskih stručnjaka te započeli ozbiljan rad. Danas su u Klubu na neodređeno vrijeme zaposleni stručni ljudi, no uvijek naglašavam da ne živimo od sporta već živimo za sport. Kroz PK "More" je prošlo više od 600 djece i sva su ona ostala zaljubljenici u plivanje. Iako smo postizali i postižemo izvrsne rezultate na natjecanjima svih razina, to posebno ne naglašavamo već uvijek kažemo da je pobjednik svatko tko uđe u naš program. Računamo, naravno i na velike stvari, ali to je dugoročan plan - zaključio je Marenzi.

23. travanj 2024 12:30